Akademia policyjna

Moderatorzy: Garnek, Gruszczy, Gerard Heime, arro, SethBahl, Faviela, Administracja forum

Akademia policyjna

Postprzez Faviela » Wt gru 01, 2009 12:23 am

Mimo tytułu nie jest to konwencja komediowa w stylu tej serii ;)

Zaczynam prowadzić kronikę policyjną, z graczami postanowiliśmy zacząć od "szczenięcych" ;) czasów akademii policyjnej. Grupa jest na ostatnim roku, chciałabym powrzucać trochę aktywności z tym związanych, na razie jeszcze zbieram pomysły. Na pewno będą mieli zajęcia z różnych sztuk walki, samoobrony etc, kondycyjne ćwiczenia, strzelnica, pierwsza pomoc (na ostatnim roku - rozsądnie?), prawo, oraz psychologia. Mieszkają w akademiku blisko siebie.
Zabieram się od jakiegoś czasu za lekturę "13 posterunku".
Co Waszym zdaniem warto dodać i o czym pamiętać? Jakie zajęcia powinni mieć? Ktoś się orientuje jak akademia policyjna normalnie wygląda? Jakieś rady co podrzucić fabularnie? Ekipa to gracze bez styczności z nowym Światem Mroku do tej pory.
Ostatnio edytowano Wt gru 01, 2009 12:24 am przez Faviela, łącznie edytowano 1 raz
Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak odpowiednich ludzi.
Faviela
Koordynatorka grafików
Koordynatorka grafików

Akademia policyjna

Postprzez markós » Wt gru 01, 2009 12:39 am

Także nauka brawurowej jazdy samochodem :razz:
Do tego negocjacje, administracja i informatyka ;)
Jackalope1977 napisał(a):So basically, Hunters are born when they see what can't be unseen, like the urban myth of going blind when seeing Grandma naked in the shower.
markós
Szef działu WoD
Szef działu WoD

Re: Akademia policyjna

Postprzez Luxus » Wt gru 01, 2009 8:58 pm

Tu masz przykład jak policjanci potrafią się od czasu do czasu zachować ->
http://wiadomosci.onet.pl/2088166,12,us ... ,item.html

Jak myślicie :?: Czy podejrzany z pewnością nie zareagował na wezwanie policji :?: :wink:
Daj graczom okazję do bycia częścią takiej historii, tylko niech wiedzą, że ścigany się poddał, ale wiele mu to nie pomogło. I jak wtedy gracze się zachowają? Skoro dowiedziel się o czymś takim jako studenci? W końcu są szczeniakami, którzy "jeszcze" powinni się trzymać przepisów i postępować zgodnie z prawem. Jeszcze... :)

Co by nie odbiegać od tematu. Powinni z pewnością znać się na narkotykach, nie chodzi mi od strony chemicznej, ale także od strony medycznej, czyli powinni umieć rozpoznać człowieka pod wpływem narkotyków, że np. kiedy podejrzany jest pod wpływem heroiny, to nawet jak oni połamią mu rękę, to ten nie bardzo zwróci uwagę na ten fakt i dalej będzie się bronił czy coś. Albo jak jest pod wpływem psychodelików to pod wpływem halucynacji, może wystrzelić przez przypadek w kierunku policjanta z broni którą trzyma w ręku, myśląc, że strzela do upiornych strachów na wróble :)

Podstawy kryminologii i kryminalistyki z pewnością. Tak samo jak i medycyny sądowej i patologii. Kiedy przyjdą na interwencję domową, żeby mogli zobaczyć iż jakaś pani dostała plombę po zębach od wybrańca swojego serca, a nie przewróciła się na schodach :) Ogólnie rzecz biorąc postaraj się rzucić okiem na podręcznik "Tales from the 13th Precinct". Tam powinieneś mieć dużo interesującego materiału, a ja sam osobiście modlę się o cień szansy na wydanie go po polsku. Tak samo jak i Slashers. Ale szanse jakie są wszyscy wiemy :(
Luxus
Użytkownik
Użytkownik

Akademia policyjna

Postprzez Faviela » Wt gru 01, 2009 11:09 pm

Cenne, dzięki!
Przy tworzeniu postaci zwróciliśmy uwagę na to, jakie umiejętności powinny być opanowane, tu "13" się przydał, też mam cichą nadzieję, że kiedyś ten dodatek wyjdzie w Polsce.
Zastanawiam się też nad przypomnieniem serii filmów komediowych "Akademia policyjna" na pewno konwencja będzie poważniejsza, choć wstępne sesje jako kadeci będą na pewno lżejsze ;) Pokazanie aktywności, na zajęciach i stereotypy da się oddzielić mimo przejaskrawienia, a jak nie da mi to wiele, to przynajmniej pośmieje się człowiek przy dobrej komedii.

Pomysł z obserwacją kontrowersyjnych zachowań starszych kolegów ciekawy, będę musiała pokombinować :)
Faviela
Koordynatorka grafików
Koordynatorka grafików

Postprzez pak0 » Pt gru 11, 2009 8:29 pm

Witam
Temat ma już kilka dni, ale mam nadzieję, że dodam coś od siebie. Nie wiem jak to jest w stanach, ale wydaje mi się jak to może wyglądać. Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, ze szkoła policyjna w porównaniu z przyszłą służbą to wakacje. Z tego co wiem to w stanach podobnie do Polski kurs podstawowy trwa tylko kilka miesięcy choć może to zależeć od stanu.
Policjantowi na tym etapie może wydawać się, ze jest ciężko ale to z pewnością nic w porównaniu z tym co go czeka po szkole. W gruncie rzeczy każdy policjant chciałby wrócić do szkoły. Dla części z policjantów i policjantek jest to możliwość zerwania się ze smyczy. W szkołach policji kończy się nie jedno małżeństwo (zaczyna raczej niewiele). Wokół szkół jest także dużo pedigree pal (możecie przetłumaczyć sobie sami). Człowiek ma zapewnione wszystko, nikt na ciebie nie napisze skargi, nie musisz dbać o dom. Konwencja filmu akademii policyjnej jest jak najbardziej wskazana. Scenariusz można oprzeć na konflikcie rożnych sprzecznych osobowości, wyciąganiu się z niewielkich kłopotów. Cos na kształt telenoweli.
A co do umiejętności nabywanych w trakcie szkolenia to pozostali już wymienili praktycznie wszystko. Największy nacisk jest kładziony na prawo policyjne. Część z wykładowców jest teoretykami którzy nigdy nie widzieli ulicy, a maja odpowiedz na każde pytanie, a są tez weterani którzy będą sypać anegdotami. Młodzi policjanci z reguły są pełni energii i dumy z tego kim są, oczywiście dopóki nie skonfrontują swoich wyobrażeń z rzeczywistością. Wielu policjantów z tego samego kursu, później pomimo tego, że mogą pracować w zupełnie innych pionach, sekcjach, wydziałach nadal utrzymują kontakty między sobą ( w końcu są z tej samej fali). Jeśli chodzi o dalsza część kampanii to elementy nadnaturalne nie są potrzebne by było naprawdę mrocznie, ja bym osobiście z nimi nie przesadzał.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, jeśli masz jeszcze jakieś pytania to się nie krępuj.
Albo znajdziemy drogę, albo ją wybudujemy - Hannibal
pak0
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Akademia policyjna

Postprzez Faviela » N gru 13, 2009 12:44 pm

Dzięki za odpowiedź! Tak zabawnie się składa że tą wiadomość wysłałeś co do minuty z rozpoczęciem pierwszej sesji. Mam w drużynie:
- Młoda miłośniczka zwierząt (rodzice zabici)
- Córka archeologów o cholerycznej naturze
- Pan złota rączka
- Przyszły polityk
- Maniak teorii spiskowych
Faviela
Koordynatorka grafików
Koordynatorka grafików

Postprzez pak0 » N gru 13, 2009 4:34 pm

Hehe tak myślę, że tylko dwie osoby z ww by przeszły testy psychologiczne. Przynajmniej w teorii, bo już w życiu to ja już różne rzeczy widziałem. Chociaż w czasie sesji z pewnością między nimi zaiskrzy.
pak0
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Akademia policyjna

Postprzez NoOne3 » Pn gru 14, 2009 12:55 am

A z ciekawości:
Jakie są jeszcze opcje kształcenia się w tym kierunku poza "kursem podstawowym"? Zdaje się że mamy jakąś szkołę wyższą Policji i inne takie... No i na pewno w "firmie" potrzeba wielu specjalistów z innych dziedzin. Jakie są możliwości wkręcania w tego typu scenariusze inne postaci?
Ostatnio edytowano Pn gru 14, 2009 12:57 am przez NoOne3, łącznie edytowano 1 raz
http://www.oneiros.pl | "trzeba umieć przegrywać z klasą" - JoAnna
Przyszły magistrze inżynierze odnoś za sobą talerze. | Założę się, że jej się uda!
As I was going up the stair | I saw a man who wasn’t there
He wasn’t there again today | Oh, how I wish he’d go away...
NoOne3
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez pak0 » Pn gru 14, 2009 9:20 pm

Kurs podstawowy jest obligatoryjny. Każdy kto chce być funkcjonariuszem musi go zaliczyć. Wyjątki są nieliczne, np komendanci główni przechodzący z straży granicznej (stopień pułkownika) czy z prokuratury ( bodajże prokurator generalny)tak jak było to w ostatnich latach (raczej dziwne by było gdyby mieli oni zajęcia z taktyki interwencji czy tym podobnych), nie są to jednak wyjątki gdzieś unormowane, gdyż każdy z tych przypadków został rozwiązany indywidualnie oddzielnym rozporządzeniem (chyba).
Wyższa szkoła policji kształci w chwili obecnej na oficerów policjantów z min trzy letnim stażem i jednocześnie wyższym wykształceniem, a nie tak jak kiedyś ludzi bezpośrednio po maturze. Wydaje mi się, że obecny stan rzeczy jest lepszy, chociaż plecaki i tak nigdy nie poznają typowej policyjnej pracy czy to w patrolu, dochodzeniach czy też operacyjnej.
A co do innych form kształcenia, to są różne kursy specjalistyczne na które policjanci są wysyłani po pewnym czasie, operacyjne, dochodzeniowe, techników kryminalistyki itp itd.
Jeśli chodzi o wykorzystanie postaci policjantów to najlepiej by drużyna była częścią jakiejś specgrupy składającej się z różnych specjalistów. Nic nie stoi na przeszkodzie by dajmy na to skrzypek był policjantem, jeśli spełni wymogi stawiane przed nim podczas rekrutacji.
Jeśli chcesz włączyć postacie które zdecydowanie nie pasują ze względu na swoją przeszłość, psychikę, czy też warunki fizyczne, możesz wykorzystać kilka pomysłów.
Policjanci często korzystają z pomocy różnych specjalistów, czy też mają swoich ucholi z tym, że rzadko udzielają im jakichkolwiek informacji chyba, że w ramach wymiany, ale taka praktyka jest zabroniona. Dlatego wydaję mi się, że najlepiej by wszystkie postacie były policjantami, ew jedna z nich była prokuratorem.
Polecam Internetowe Forum Policyjne
pak0
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Akademia policyjna

Postprzez NoOne3 » Pn gru 14, 2009 11:09 pm

No, skoro już się "wystawiłeś" ze swoją wiedzą, to grzech byłoby nie pociągnąć Cię za język tutaj, gdzie rozmowa toczy się na nieco innym gruncie. Nie wiem, czy na forum Policji ktoś by mnie wziął poważnie, gdybym stwierdził, że potrzebuję informacji na sesję RPG.

Poza tym trochę sobie teoretyzuję. Nie zanosi się u mnie na żadną sesję w najbliższym czasie... życie czasem dopada.

A teoretyzując dalej, ten prokurator trochę mnie intryguje. Zazwyczaj kojarzy się on przecież z panem w białej peruce, który pogrąża oskarżonego w sądzie. Czasem tylko się usłyszy o tym, że jakieś śledztwo prowadzi prokuratora, a jakieś inne organy dochodzeniowe policji... z tym że dla laika to zazwyczaj wszystko jedno.
http://www.oneiros.pl | "trzeba umieć przegrywać z klasą" - JoAnna
Przyszły magistrze inżynierze odnoś za sobą talerze. | Założę się, że jej się uda!
As I was going up the stair | I saw a man who wasn’t there
He wasn’t there again today | Oh, how I wish he’d go away...
NoOne3
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez pak0 » Wt gru 15, 2009 9:52 am

To czy postępowanie będzie prowadził prokurator czy też policja (ABW, SG, ŻW czy inne) najogólniej zależy od ciężaru gatunkowego sprawy. Prokurator prowadzi śledztwo, a policja dochodzenie. Dokładnie w szczegóły kodeksu postępowania karnego nie będę wnikał bo to nie jest ani nikomu potrzebne ani też nie jest ciekawe. Należy tutaj pamiętać że rzeczywistość jest trochę inna niż w11 i ani prokurator ani też żaden policjant nie będzie miał całościowego wglądu w konkretną sprawę, tylko ewentualnie będzie znał elementy potrzebne do wykonania jego własnych czynności. Dlatego najlepiej jak wszyscy gracze są członkami grupy składającej się z kilku specjalistów(coś jak NCIS). Rola prokuratora polega na nadzorowaniu, zatwierdzaniu lub też wydawaniu zgody na pewne czynności (wszystko z reguły na podstawie materiałów zebranych przez policję), a następnie na oskarżeniu sprawcy przed sądem. A co do forum policyjnego, to nie musisz niczego pisać, wystarczy poszukać ciekawych tematów. Oczywiście topic dotyczący jazdy na rondzie ciągnący się przez dwadzieścia stron nikomu nie jest potrzebny do sesji, ale znajdzie się kilka ciekawych tematów. Np pamiętnik antyterrorysty - czyli policja w krzywym zwierciadle świetnie pokazuje obraz policji od wewnątrz, oczywiście jest to obraz karykaturalny, ale świetnie oddaje klimat tej firmy (naprawdę polecam). Sądzę że znajdzie się sporo ciekawych tematów bez nudnych szczegółów technicznych ale doskonale oddających klimat tej pracy.
Polecam obejrzeć Pitbulla i dokument Prawdziwe psy Patryka Vegi. Ciemna strona miasta z Nicolasem Cagem też świetnie oddaje klimat tej pracy (mimo, że jest to film o ratownikach medycznych).
pak0
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Powrót do Świat Mroku