[CAS] GU ELF STATIC OPPOSITION.

Wyślij tu talię, co do jakości której nie jesteś pewien. Ktoś na pewno pomoże Ci ją ulepszyć.

Moderator: Administracja forum

Postprzez Gizmoo » So lut 06, 2010 10:32 am

Witam!

O tym decku marzyłem od dawna. Na moment porzuciłem pomysł, ale wróciłem do niego tylko z jednego powodu. Znudziło mnie zwykłe aggro, a w swojej kolekcji nie mam ŻADNEGO decku z Lock Downem. A nie ma to jak uniemożliwić grę przeciwnikowi! Wziąłem na "warsztat" extendową wersję z 2007 roku. Pozmieniałem nieco budowę i... Znowu nie wiem, czy nie dokonałem zbyt odległych wyborów. Na papierze wygląda to nawet nieźle:

28 Creatures:
4 NOBLE HIERARCH
4 LLANOWAR ELVES
4 WREN’S RUN VANQUISHER
4 COILING ORACLE
4 WIREWOOD SYMBIOTE
2 ESSENCE WARDEN
2 SCRYB RANGER
2 SPECTRAL FORCE
1 ETERNAL WITNESS

13 Other:
3 STATIC ORB
3 OPPOSITION
3 VITALIZE - w tym slocie była dzida, ale... NO MONEY!
4 BEACON OF CREATION

19 Lands
13 FOREST
1 ISLAND
4 FLOODED GROVE
1 PENDELHAVEN

Na pierwszy rzut oka widać - że jest to wersja znacznie bardziej agresywna. A wydaje mi się, że wymusiło ją środowisko. Przez pierwsze tury trzeba się czymś bronić - stąd vanquisherka, która jest poniekąd straszakiem i ściąga na siebie removal.

Pytania:

1. Czy dobry dobór kart? Może jednak zwiększyć kontrolę, kosztem kreatur?
2. Czy Beacon of creation nie zastąpić promenadą?
3. Manabase jest nieco budżetowe, ale mogę nieco usprawnić. Tyle, że gorzej może później działać Beacon. Nie wiem co powinienem wybrać?
4. Brak dzidy równa się w tym wypadku - brakiem removalu. Włożyłem w te sloty Vitalize, które działa świetnie, jeżeli mamy problemy z ilością kreatur potrzebnych do zakładania locka. Ale może jakieś inne sugestie?
Nie bój się samotnej wędrówki przed siebie. Obawiaj się stania w miejscu.
Gizmoo
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Spas » N lut 07, 2010 12:59 pm

Nie pamiętam nazwy lecz.... W ravnice mamy dual UG który ma podtyp Forest Island. Myślę, że to doskonały wybór.
Spas
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Thoctar » N lut 07, 2010 1:18 pm

Wiadomo, ale przy okazji wybór dość drogi. Fajnie działający z Arbor Elf, ale jak już pewnie zauważyłeś to wersja nieco budżetowa :)
Thoctar
Szef działu karcianek
Szef działu karcianek

Postprzez Spas » N lut 07, 2010 1:35 pm

Ja tam też mam wymarzony deck i ja osobiście dopieszczam go jak się tylko da :D
Osobiście orba i scryb rangera bym skompletował (fajnie kontrolują stół jak są razem).
Spas
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Gizmoo » Pn lut 08, 2010 1:27 am

Thoctar napisał(a):Wiadomo, ale przy okazji wybór dość drogi. Fajnie działający z Arbor Elf, ale jak już pewnie zauważyłeś to wersja nieco budżetowa :)

Nie, nie jest to wersja budżetowa (no może poza brakiem Dzidy). To naprawdę rozpiska ówczesnego extendowego decku - z kosmetycznymi wręcz zmianami (głównie dobór kritek). Chociaż na Breeding Pool, wtedy grano. A dlatego, że nie było filtrów. Komplecik Flooded Groove i Noble Hierarch zwykle wystarczą do fiksowania many, ale dodam jeszcze bantowe landy z planeshifta. :spoko:

A tak na marginesie - Arbor Elf razem z Leżącym na Stole Orbem i Opposition - to raczej słaby pomysł.

Zastanawiam się za to nad dodaniem do tej talii Wirewood Hivemaster - który wydaje się naprawdę dobrym pomysłem. Cały czas tylko zastanawiam się, czy zamiast Beacon of Creation nie wstawić Promenady i czy Spectral Force - to na pewno dobry Pudzian do tej talii?
Ostatnio edytowano Pn lut 08, 2010 1:34 am przez Gizmoo, łącznie edytowano 1 raz
Gizmoo
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Specu » Pn lut 08, 2010 1:50 am

Gizmoo napisał(a):Cały czas tylko zastanawiam się, czy zamiast Beacon of Creation nie wstawić Promenady i czy Spectral Force - to na pewno dobry Pudzian do tej talii?

Ale po co?

Zapominasz o idei talii, czyli mieć przewagę w ilości permamentow na stole. - tapujesz całkowicie przeciwnika w jego upkeepie, samemu mając napór, wolną manę, cokolwiek, co jest potrzebne do wygranej. to czy robisz wjazd 10 tokenami 1/1 czy dwoma pudzianami nie ma całkowicie znaczenia, gdyż i tak musiałby topdeckować odpowiedź - o ile takową posiada, a nawet jeśli posiada i zniszczy ci opposition, to tapujesz mu blokerów za swoje landy i w swojej turze karcisz. Zazwyczaj talie niszczące enchantmenty nie mają skutecznego mass removallu (poza białym ale nie każdy gra na komplecie Wrotek)

W tym kontekście Promenada byłaby idealna - robisz kolejne mięsco dla lockowania przeciwnika.
Ostatnio edytowano Pn lut 08, 2010 1:51 am przez Specu, łącznie edytowano 1 raz

http://WWW.POLONICA.NET - tylko dla tych, co patriotyzm w sercu mają
Specu
Redaktor działu gier karcianych

Re: [CAS] GU ELF STATIC OPPOSITION.

Postprzez Gizmoo » Pn lut 08, 2010 3:01 am

Po poście Speca naszła mnie ochota na zmiany:

28 Creatures:
4 NOBLE HIERARCH
4 LLANOWAR ELVES
4 WIREWOOD HIVEMASTER
4 COILING ORACLE
4 WIREWOOD SYMBIOTE
2 ESSENCE WARDEN
2 SCRYB RANGER
2 PATAGIA VIPER
1 ETERNAL WITNESS

13 Other:
3 STATIC ORB
3 OPPOSITION
3 VITALIZE - w tym slocie może wrzucę jakieś kontry, lub DISTANT MELODY?
4 ELVISH PROMENADE

19 Lands
12 FOREST
2 Treva's Ruins
4 FLOODED GROVE
1 PENDELHAVEN

Dzięki Specu! Od początku ten pudzian mi coś nie grał w tej konstrukcji, Ale w był w każdej turniejowej (extendowej) rozpisce z 2007 i to w TRZECH sztukach! :shock:
Gizmoo
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Specu » Pn lut 08, 2010 12:06 pm

Gizmoo napisał(a):w tym slocie może wrzucę jakieś kontry, lub DISTANT MELODY?

Jakaś tam kontra z dupy zlym pomysłem nie jest, ale Melodia to już typowy overkill. Promenada wystarcza, a do opposition się i tak dokopiesz.

Ewentualnie można wrzucić 3xWordly Tutor
Ostatnio edytowano Pn lut 08, 2010 12:07 pm przez Specu, łącznie edytowano 1 raz

Specu

Postprzez Gizmoo » Wt lut 09, 2010 2:17 am

Witam!

Jeszcze o kilka porad pięknie poproszę. :help:

Zastanawiam się czy nie grać na kompletach Opposition i Static Orb?

Szczególnie Orby dobrze się sprawdzają w opóźnianiu niemalże każdego przeciwnika - zarówno napór jak i kontrola mają z tym nie mały problem. Możliwość odtapowywania tylko dwóch permamentów na turę to prawdziwy killer. A Mając na stole Orba, Opposition i trzy kreaturki zakładamy permamentnego locka. Przeciwnik może poddać grę - bo i tak już nic nie zrobi. (Z tego co się orientuję w untap phase nie można niczego zagrywać) Jeśli więc wcześniej nie rzucił Seal of Primmodorium, Quasali Pridemage, lub jakiegokolwiek permamentu ściągającego artefakty - to mamy zwycięstwo! :spoko: Ale ja też potrzebuję mieć odpowiedź na tego typu zagrywki. Co proponujecie? Kontry? Removal? Bounce?

I jeszcze jedna sprawa: Przeglądając rozmaite rozpiski znalazłem jeszcze Snake-Opposition, które również wygląda bardzo syto. Głównie dzięki trzem kartom, które świetnie działają w tym decku: Sosuke's Summons, Patagia Viper i MVC decku Seshiro the Anointed - który pakuje nam węże i zapewnia niemalże stały dociąg. Wersja na snake'ach wygląda nieco gorzej, ale równie ciekawie:

Creatures 26
4 Sakura-Tribe Elder - synergia z "córeczką", odsysa librę i dociąga potrzebny ląd
4 Orochi leafcaller - fiksuje manę, synergia z "córeczką"
4 Patagia viper - trzy krity na stole za jedną karcioszkę.
4 Scryb sprite - odtapowywazc
4 Tangle asp lub Coiling Oracle
2 Mold Adder - niezły pierwszoturowy drop
2 Seshiro the Anointed - dopałka plus niezła umiejętność
2 Sachi, Daughter of Seshiro - +1 w plecy i niezła synergia z shamanami.

Other
3 Worldly Tutor - Wyciąga córeczke, albo tatuśka
3 Static Orb
3 Opposition
4 Sosuke’s Summons - dwa snake'i z jednej karty - wielokrotnego użycia :spoko:

Lands 21

Manabase - bardzo zbliżona do tej co w Elfach. Talia wydaje się nieco gorsza od "elfickiej", ale ma zalety, których nie można nie zauważyć. Co o niej sądzicie?
Gizmoo
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Gizmoo » Śr lut 10, 2010 3:46 pm

Anyone? :help:
Gizmoo
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Gizmoo » So lut 13, 2010 3:19 pm

Nikt nie pomógł... :( Forum przymiera?

Po krótkich testach z wersją na snake'ach zdecydowałem się na drobną modyfikację:

Krity 23:
4 Sakura-Tribe Elder
4 Orochi leafcaller
4 Patagia viper
4 Scryb sprite
4 Coiling Oracle
2 Seshiro the Anointed
1 Sachi, Daughter of Seshiro

Other 16
3 Spell Pierce
3 Worldly Tutor
4 Static Orb
3 Opposition
3 Sosuke’s Summons

Lands 21
4 Treva's Ruins
3 Flooded grove
1 Pendelhaven
12 Forest
1 Island

Rozpiski jeszcze nie testowałem (nie mam kiedy - praca :( ) i nie wiem, czy się sprawdzi. Trochę brak pierwszoturowych dropów. Może Mold Adder - nie był złym pomysłem? Też nie jestem przekonany do tych kontr - Przed Volcanic Falloutem mnie nie ochronią. Może lepiej zamiast tego - Steely Resolve?
Ogólnie nie mam przekonania do tej rozpiski (ale mam wszystkie potrzebne węże), więc może Snake Opposition zamiast Elf Opposition?
Gizmoo
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Thoctar » So lut 13, 2010 4:31 pm

Tak, forum przymiera - załóż specjalny temat z lamentowaniem, jak to jest źle.

A tak na poważnie to większość aktywnych forumowiczów gra raczej w nowszych formatach - głównie T2, a część nie gra, a zna się tylko na kilka najnowszych dodatkach (np. ja interesuję się dodatkami od Lorwynu w górę). Najlepiej zna się na casualu Specu, jednak on nie zawsze ma coś do powiedzenia lub po prostu nie ma czasu, więc nie ma czym się martwić :)
Thoctar
Szef działu karcianek
Szef działu karcianek

Postprzez Spas » So lut 13, 2010 8:33 pm

A ja tam lubię komentowac, lecz pod warunkiem, że ma to jakiś sens ;p
np teraz powiem, że steely resolve przed falloutem nie chroni bo daje tylko shrouda (fallout nie targetuje!) ogólnie mnie bardziej przekonuje elficka wersja bo masz więcej jednomanowych dropów (tapujesz mniej landów więc orb jest po twojej stronie). To chyba tyle ;p
Spas
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Specu » N lut 14, 2010 2:48 pm

Gizmoo napisał(a):Nikt nie pomógł... :( Forum przymiera?

Thoctar napisał(a):jednak on nie zawsze ma coś do powiedzenia lub po prostu nie ma czasu

Napisałem co myslę o tej rozpisce:

Specu napisał(a):Zapominasz o idei talii, czyli mieć przewagę w ilości permamentow na stole. - tapujesz całkowicie przeciwnika w jego upkeepie, samemu mając napór, wolną manę, cokolwiek, co jest potrzebne do wygranej. to czy robisz wjazd 10 tokenami 1/1 czy dwoma pudzianami nie ma całkowicie znaczenia, gdyż i tak musiałby topdeckować odpowiedź - o ile takową posiada, a nawet jeśli posiada i zniszczy ci opposition, to tapujesz mu blokerów za swoje landy i w swojej turze karcisz. Zazwyczaj talie niszczące enchantmenty nie mają skutecznego mass removallu (poza białym ale nie każdy gra na komplecie Wrotek)

W tym kontekście Promenada byłaby idealna - robisz kolejne mięsco dla lockowania przeciwnika.

I wiecej na ten temat nie mam nic do powiedzenia. IMo najlepsza rozpiska to taka jak w Intruder Eles, czyli czysto zielony napór ze splashem :u: dla w/w karty jako wincondition, pozwalający ilością permanentów wytapować oppa i poprostu zajechać go elfami. Inne rozpiski - IMO nieskuteczne.

Specu

Postprzez Hezor » N lut 14, 2010 6:26 pm

Gizmoo napisał(a):Nikt nie pomógł... Forum przymiera?
Nie wszyscy piszą dla pisania, niektórzy wolą pisać jak mają jakąś treść do przekazania :)
ಠ_ಠ OBEY POSTED LIMITS
Hezor

Powrót do Klinika talii