Moderatorzy: LiAiL, Administracja forum

sir Marcel napisał(a):Czyta, ale z miesięcznym opóźnieniem.

Parsifal napisał(a):Zachowanie w tych obu światach pozwalało graczom naprawdę wyraziście zdefiniować swoje postacie. I nie mam tu na myśli tylko dwóch, najoczywistszych postaw, czyli płaczka-romantyka, który nie chce być zły oraz brutala, który rozkoszuje się we własnym upadku.
.Parsifal napisał(a):Pozdrawiam kolegę Aesa

Parsifal napisał(a):Aes, a jak byś to widział w ZC? Mi osobiście nie widzi się granie istotami z mitów, raczej makabryczno-groteskowa gra kultystami lub dramat degeneracji bohaterów i ich przemiany w sługi Przedwiecznych lub np. ghule. Jednak jeśli chodzi o ten drugi temat - konia z rzędem, za poprowadzenie tego dla grupy większej niż dwóch graczy, bez popadnięcia w pretensjonalność lub groteskę.

sir Marcel napisał(a):
Złowieszczość, bluźnierczość i plugawość bestii z mitów nie leży w samej ich naturze (czytaj tego co napisali w podręczniku) ale w ich interpretacji przez strażnika.
I tu prosiłbym o te interpretacje.

Lothor Mordredsson napisał(a): A i sama geografia traci trochę sens, np. lata 20 to jeszcze brak zaawansowanych urządzeń pomiarowych i zawsze jakieś wysepki lub budowle z przed tysięcy lat się uchowają.
Lothor Mordredsson napisał(a): A jak np. w opowiadaniu Lovecrafta "Cień spoza czasu" archeolodzy nagle znajują ukryte pod piaskiem budynki sprzed milionów lat. Przy obecnych badaniach gleby itp itd ludzkość wykryła by już wszystkie miasta Wielkiej Rasy, Wielkiej Rasy z Ith, Mi-Go, Wężowych ludzi itd.
Lothor Mordredsson napisał(a): A wtedy cały klimat poszedł by...... Sam Lovecraft zakładał że Nowa Anglia to obszar jeszcze nie do końca niezbadany gdzie zdarzają się wioski żyjące jak 100 lat temu(od jego czasów).

Lothor Mordredsson napisał(a):Wiele z klimatu Lovecrafta traci nimb tajemniczości gdy akcja dzieje się w czasach obecnych. Za oddawanie czci Wielkim Przedwiecznymi dzisiaj mogliby nam co najwyżej nafukać.

Lothor Mordredsson napisał(a):Dla mnie to nie pasi do dzieł Lovecrafta, robi się z tego tanie S-F klasy B z śmiesznymi potworkami ale jak już napisałem co kto woli...

Mistyczno-gnostyczna rzeczywistość podszyta archetypowym złem i plugastwem.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości