Drobne usprawnienia

Pytania do redakcji, uwagi, sugestie oraz wątpliwości. Wszystko na temat serwisu Poltergeist.

Moderator: Administracja forum

Licznik głosów obok oceny posta

Postprzez JKTank » So lut 07, 2009 7:32 pm

Czy jest możliwość, żeby w przyszłości oprócz samego wyniku +x/-x przy komentarzach wyświetlana była też ilość oddanych głosów? Pomogłoby to rozeznać się czy jakiś post jest olewany, czy też ma tyle zwolenników co przeciwników.
JKTank
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez Zsu-Et-Am » So lut 07, 2009 7:45 pm

Podobna propozycja (poza zmianą funkcji minusów i możliwością sprawdzenia, kto i w jaki sposób zagłosował na dany komentarz) padła także w obrębie redakcji. Nie wiadomo jeszcze, kiedy uda się zrealizować te pomysły - wszystko zależy od programistów zajmujących się serwisem.
Mateusz 'Zsu-Et-Am' Kominiarczuk || Szef działu D&D
Błogosławieństwo na bycie botem || (c) Seji AD 2007
PlaneFATE - autorska mechanika do sesji Planescape
Zsu-Et-Am
Główny administrator Zastępca red. nacz.

Postprzez JKTank » So lut 07, 2009 8:03 pm

(poza zmianą funkcji minusów i możliwością sprawdzenia, kto i w jaki sposób zagłosował na dany komentarz)

>>>Mógłbyś rozwinąć szczegóły tych pomysłów?
JKTank
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez Zsu-Et-Am » So lut 07, 2009 8:24 pm

Niewiele więcej można napisać. Jeśli chodzi o drugi z nich, to myślę, że jest to jasne - możliwość wyświetlenia domyślnie ukrytej listy użytkowników, którzy polecili lub skrytykowali dany komentarz. Co się tyczy pierwszego: rezygnacja z ostrzeżenia, które dotychczas dotyczy minusów, by jak plusy: wiązały się z wyrażaniem poparcia lub jego braku. Rolę powiadomienia o naruszeniu regulaminu (lub błędzie) przejęłoby coś innego, być może działającego podobnie do wieści i not.
Zsu-Et-Am

Postprzez Chavez » So lut 07, 2009 11:31 pm

To od razu dajcie jeszcze oceny tresci oraz "antypolec" do wpisow na blogach ;)
"ZLO (czytane od tylu daje d20, co czytane od tylu daje SZATAN)" (c) by Seji
Student zbiera na ciastka.
Trochę wolniej... - Chavez Homesite
Chavez
Dreamer
Dreamer

Postprzez JKTank » So lut 07, 2009 11:45 pm

Antypolecanie na polterze to po prostu moje marzenie. To by była po prostu najlepsza rzecz od czasów krojonego chleba, a może by go przebiła. Możnaby pokazać opinię o blogu Vielkich Spisków*.

*Gybyście go wcześniej nie zbanowali : - (((
JKTank
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Drobne usprawnienia

Postprzez Furiath » Pn lut 09, 2009 10:34 pm

* moja strona | blog | galeria - niech zakładka O mnie wyświetla się tylko przy "mojej stronie". Gdy klikamy na blogi to wygodnie jest mieć samą chmurę tagów i konkretne wpisy.

* "Blogują" z prawej strony powinno nieść na ostatni wpis a nie na stronę ze wszystkimi wpisami usera. Fajnie byłoby wtedy tez zmienić nazwę z blogują na bardziej adekwatną.

* Więcej notek przy blogują to jeden z bardziej wkurzających odnośników, bo jego kliknięcie przenosi nas do identycznej listy, która jest na stronie głównej, gdy tymczasem intencją każdego klikającego tam jest zobaczenie większej ilości wpisów. Pomijając już tych, których blogi są zbanowane, to pożądane by było po kliknięciu mieć listę większa np. 30 tytułów notek, kto, kiedy, ilość komentarzy, a nie zestaw tych samych 10, co wiszą na głównej.

* w RPGach podnieść boxa "blogują" ponad najlepiej ocenione. Blogują się często zmienia, a milionowy widok okładki do Eisen zaczyna powoli irytować (zmusza do długiego rollowania w dół, chcąc zobaczyć listę blogujących).

* na "stronie o mnie" Użytkownika w części Aktywność mamy:
Komentarzy: x;
Postów na forum: y;

Pomocne byłoby przy poszukiwaniu wypowiedzi i starych swoich i innych osób, gdyby x prowadziło nad do spisu komentarzy a y do analogicznego spisu postów napisanego przed danego usera (tak, jak to teraz można zrobić przez wyszukiwarkę, ale tylko na forum).

* przestać wreszcie wyświetlać ten amatorski komunikat przy minusowaniu postów; minus traktować normalnie jako opozycję plusa (czyli "nie zgadzam się z wypowiedzią" - o ile pamiętam była wiara Drakera w to, że ludzie uwzględnią ten komunikat, ale jak widać w praktyce przy różnych postach, userzy traktują to intuicyjnie a nie intelektualnie ;). Zrezygnować wreszcie z równie wkurzającym ukrywaniem postów zminusowanych (co to za pomysł w ogóle?!)
Trolla (jesli już jest taka potrzeba) oznaczyć ikonką znaku drogowego z wykrzyknikiem lub jakoś inaczej. Moderacja musiałaby mieć boxa z listą zgłoszonych trolli, aby móc szybko reagować. Kliknięcie "ok" oznacza że moderacja akceptuje posta trolla i kolejne zgłaszanie posta nie byłoby tam odnotowywane.
KLANARCHIA
Okultystyczne fantasy RPG

Oficjalne forum Klanarchii
Furiath
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez repek » Wt lut 10, 2009 1:29 am

Hej, userze. :P

Sporo z tego, co wypisałeś, czeka w kolejce w TO DO. Tak czy siak - zapisane.

Pytanie ode mnie: jeśli + i - [i ew. troll] będą działać tak, jak pisałeś, to powinna być Twoim zdaniem do wglądu lista [publiczna], kto na co klikał? Czy anonimowo jak jest teraz?

Pozdrówka
repek
Redaktor działu Komiks
Redaktor działu Komiks

Re: Drobne usprawnienia

Postprzez SethBahl » Wt lut 10, 2009 1:51 am

Furiath napisał(a):(co to za pomysł w ogóle?!)

Możliwe że całość zerżnęliśmy z YouTube'a, tam też się ukrywa.
Grzesiek 'SethBahl' Adach
Szef działu Star Wars Universe | Moderator forum Star Wars Universe | Moderator wszystkiego innego
Blog mój | Kontakt ze mną | Last.fm profile
SethBahl
Szef działu Star Wars
Szef działu Star Wars

Postprzez repek » Wt lut 10, 2009 1:54 am

To raczej wypadkowa nadziei, że ludzie będą korzystać z "-" tak, jak głosi komunikat.

Pozdrówka
repek
Redaktor działu Komiks
Redaktor działu Komiks

Postprzez MacKotek » Wt lut 10, 2009 1:58 am

Furiath napisał(a):Zrezygnować wreszcie z równie wkurzającym ukrywaniem postów zminusowanych (co to za pomysł w ogóle?!)

Ułatwia poruszanie się wśród flejmów. Wiesz gdzie skończyłeś czytać - na ostatnim minusie. :P
Mariusz "Kot" Butrykowski
"The only way to keep them in line is to bury them in a row..."
Kaer Earthdawn, EARTHDAWN.PL, MKMF "Cegła"
MacKotek
Szef działu Earthdawn
Szef działu Earthdawn

Postprzez Zsu-Et-Am » Wt lut 10, 2009 2:01 am

Temat scaliłem z podobnym wątkiem i przykleiłem - a nuż ktoś jeszcze zechce podać jakieś propozycje?
Zsu-Et-Am

Postprzez Furiath » Wt lut 10, 2009 2:27 am

repek napisał(a):Sporo z tego, co wypisałeś, czeka w kolejce w TO DO. Tak czy siak - zapisane.

Fajnie, trochę by to usprawniło nawigację. A nadzieję lepiej artykułować, wieksza wtedy szansa, że w TO DO trochę zmienia się priorytety :)

repek napisał(a):Pytanie ode mnie: jeśli + i - [i ew. troll] będą działać tak, jak pisałeś, to powinna być Twoim zdaniem do wglądu lista [publiczna], kto na co klikał? Czy anonimowo jak jest teraz?

Bardzo trudne pytanie. Wydaje mi się, jak poniżej.

Jawność ocen służy tylko zaspokojeniu ciekawości. Przy ocenach produktu to sprawdza się świetnie - bo nie następuje konflikt - skoro np. Repek ocenisz coś na 1 a ja na 10 to przecież nie pójdziemy na noże. A nawet jawność w takich sytuacjach pomaga, bo identyfikując się z czyimś gustem, możesz opierać się na jego ocenie produktu. Przy ocenach postów - ludzie biorą to bardziej do siebie, jako ocenę siebie samych, autorów postów, więc mają duży stosunek emocjonalny do tego. Zbyt duży.

Anonimowość sprzyja szczerości. Jeśli użytkownik nie zgadza się z opinią kumpla to anonimowo łatwiej jest mu wcisnąć na minus (czyli w nowej opcji "nie zgadzam się") niż mu to napisać. Jeśli byłaby lista jawna, szerzyłoby się mocniej kolesiostwo i wola odwetu/ wdzięczności - on mnie zminusował, to ja jego też, on mnie plusuje, to ja jego też. Jawność na pewno prowadziłaby do zmniejszenia ilości wstawianych minusów - ludzie po prostu nie mieliby odwagi, obawiając się o stosunki przyjacielskie lub lękając odwetu. Nawet jeśli minus oznaczałby tylko "nie zgadzam się" to upublicznienie tej listy (np. tylko autorowi) rodziłoby jakieś fochy i animozje.

Rozumiem, że osoby, które przy postach mają minusy, bardzo by chciały wiedzieć, kto je wstawił. Czytelnicy takich postów również - to takie trochę plotkarsko nośne (ciekawe jak serwis plotek, kto o kim co sadzi), ale uważam, że patrząc przez pryzmat celów ocenienia postów (poparcie albo dezaprobatę zdania) - anonimowość jest znacznie lepsza. Co z tego, kto plusuje a kto minusuje?

Zgłaszanie trollingu powinno zaś być całkowicie anonimowe, głównie dlatego, że nie ma sensu bawić się w mechanizm jawności, skoro i tak administrator osobiście zdecyduje czy zgłoszenie jest słuszne, czy nie (ale administracyjnie musicie wiedzieć, który admin nacisnął Ok, lub zmoderował trolla).

Dzięki, że spytałeś mnie o zdanie, czuję się znacznie ważniejszy i będę śnił dziś o sławie i potędze :)
KLANARCHIA
Okultystyczne fantasy RPG

Oficjalne forum Klanarchii
Furiath
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez repek » Wt lut 10, 2009 3:21 am

Mhm, mam podobne wątpliwości (tzn. je pogłębiłeś :) ). Z jednej strony byłem zawsze za ujawnianiem takich rzeczy, bo mierzi mnie tchórzostwo skrywane za anonimowością sieci, z drugiej - ciężko się nie zgodzić z tym, co piszesz.

Dzięki, że spytałeś mnie o zdanie, czuję się znacznie ważniejszy i będę śnił dziś o sławie i potędze Smile

Tylko po to, by to wydrukować i zniszczyć moją nową niszczarką, którą kupiłem sobie za kasę zdefraudowaną na poltku :D. Ew. wykonać jakiś inny losowy akt zarządzania. :)

Pozdrówka
repek
Redaktor działu Komiks
Redaktor działu Komiks

Drobne usprawnienia

Postprzez Kamulec » So gru 26, 2009 4:54 am

Anonimowość sprzyja szczerości. Jeśli użytkownik nie zgadza się z opinią kumpla to anonimowo łatwiej jest mu wcisnąć na minus (czyli w nowej opcji "nie zgadzam się") niż mu to napisać. Jeśli byłaby lista jawna, szerzyłoby się mocniej kolesiostwo i wola odwetu/ wdzięczności - on mnie zminusował, to ja jego też, on mnie plusuje, to ja jego też. Jawność na pewno prowadziłaby do zmniejszenia ilości wstawianych minusów - ludzie po prostu nie mieliby odwagi, obawiając się o stosunki przyjacielskie lub lękając odwetu. Nawet jeśli minus oznaczałby tylko "nie zgadzam się" to upublicznienie tej listy (np. tylko autorowi) rodziłoby jakieś fochy i animozje.

Mam wrażenie, że ludzie na forum takim, jak to, są podani na tego typu działania znacznie poniżej przeciętnej, bo wielu z nich zwykło się w pewnych aspektach wyróżniać.

Odnośnie plusów i minusów - powszechna informacja o tym, kto daje minusy i plusy pozwoliłaby zauważyć, kto rozdaje je na lewo i prawo bez dobrego uzasadnienia. Mogłoby to powstrzymać część osób przed "głupimi żartami".

Z anonimowym pozdrowieniem,
Kamil Aleksander "Kamulec" Chmiel :razz:

PS: Nigdy chyba nie napisałem jeszcze postu w przedziale (3.30, 4.00).
Ostatnio edytowano So gru 26, 2009 4:55 am przez Kamulec, łącznie edytowano 1 raz
Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Przejrzyste, stawiające na wartość merytoryczną.
Konwersja: Księga Planów Errata: Księga Planów, Księga Potworów 2
Kompendium Śmiałków Twórz podręcznik dodatkowy do Dungeons & Dragons!
Kamulec
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Drobne usprawnienia

Postprzez baczko » Cz lut 18, 2010 7:04 pm

Hm, nie znalazłem lepszego tematu więc zapytam tutaj: dlaczego polter automatycznie skaluje mi avatara na rozmiary 48x64 piksli? Oryginał miał 100x100, ja to przerobiłem na 78x78 i co w tym systemowi nie pasuje?;)
"Idę młody, genialny, trzymam ręce w kieszeniach,
Stawiam kroki milowe, zamaszyste, jak świat."

Are you stupid or something?
baczko
Redaktor działu korekty
Redaktor działu korekty

Powrót do Serwis Poltergeist