Jak nie odpaść w trakcie kampanii?

Sprawy traktujące ogólnie o RPG i LARP i nie dotyczące żadnego konkretnego systemu.

Moderatorzy: Gerard Heime, Administracja forum

Postprzez Squid » Pt gru 04, 2009 5:42 pm

Szybkie pytanie dla doświadczonych MG: co robicie, żeby nie znudzić się kampanią po czterech-sześciu sesjach?

Ja mam taki problem, że z zasady w pierwszej sesji jestem wciągnięty na maksa w świat i w mechanikę, jednak z czasem poziom słabnie, kolejne przygody nie są takie fajne i w końcu, zwłaszcza po dłuższej przerwie w grze, nie mam siły, by dalej ciągnąć grę, która miała być epicką kampanią.

Co robicie, żeby się nie wypalić?
one EDIT is just not enough...
Squid
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Re: Jak nie odpaść w trakcie kampanii?

Postprzez fenwind » Pt gru 04, 2009 5:49 pm

Przygoda o czymś całkiem innym w trakcie podróży do miejsca docelowego? Sesja służąca zwerbowaniu kogoś kto ma pomóc w kolejnym zadaniu? Jakiś wątek dla typowej zajawki graczy? (dla drużyny wojowników bitka/włamanie do zbrojowni jakiegoś możnego+profity w postaci nowych zabawek)

Ew. jeśli męczy Cię prowadzenie to może daj sobie chwilę wolnego. Mi po dłuższej przerwie zawsze wraca zapał ;)
fenwind
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Sethariel » Pt gru 04, 2009 6:53 pm

Squid napisał(a):Co robicie, żeby się nie wypalić?

-Odpoczywamy
-Dodajemy nowe elementy do fabuły kampanii
-Robimy "przerywniki", czyli przygody odskocznie od głównego wątku (dość powszechne w niektórych serialach)
-Nie ustalamy całej kampanii z góry, tak by samemu też się czasem czymś zaskoczyć
Sethariel
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez Got » Pt gru 04, 2009 9:14 pm

Sam czasem też mam taki problem jak autor tematu. "Napalałem" się na setting i kampanie, a całe zainteresowanie bardzo szybko uciekało. Ja staram zwalczyć to tak:

Podtrzymuje początkowe zainteresowanie kampanią. Tzn. Czytam o aspekcie który zainspirował mnie do prowadzenia, jeżeli jest to morska kampania to staram się zdobywać nowe informacje i słuchać ciekawe muzyki na ten temat. Tutaj dobrym Motywatorem są tez gracze, jeżeli oni są w kampanii aktywni to bardzo łatwo się prowadzi. Ideałem jest kiedy prowadzą dzienniki, angażują sie w wydarzenia z sesji. Ja np. bardzo lubię słuchać jak gracze rozmawiają o sytuacjach z sesji, Co można rozegrać inaczej, co kierowało jakim bn'em. To zawsze daje wielkiego pozytywnego kopa, ale wiem że gracze nie zawsze są aktywni. Wtedy trzeba ich zachęcać, ale to rozmowa na inny temat :wink:

co robicie, żeby nie znudzić się kampanią po czterech-sześciu sesjach?

Moje marzenie to prowadzić kampanie Rok-Dwa. Jeden system, Jedne postacie, jakaś spójna fabuła. Ale jak na razie najdłuższa jaką prowadziłem to 3 miesiące (Prowadzę raz na tydzień). A ostatnio nie udaje mi się prowadzić niczego 4-6 sesji, zazwyczaj Team-Dead albo znudzenie systemem przychodzi po 3 ew. 4 sesjach.

Mam nadzieje że moje smęty choć troszke pomogły. Pozdrawiam i przesyłam pozytywny uśmiech :)
Ostatnio edytowano Pt gru 04, 2009 9:15 pm przez Got, łącznie edytowano 3 razy
"Fabularnie?! Przcież gramy w D&D!"
Mehrunes.
Got
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Squid » So gru 05, 2009 12:21 am

Dzięki za odpowiedzi!

Moje marzenie to prowadzić kampanie Rok-Dwa.

Ba, Artur Szyndler bodajże napisał, że sprawdzianem dla systemu RPG jest dla niego to, czy zdoła rozegrać w nim hat-trick: kampanię jednymi psotaciami, potem kampanię ich dziećmi i kampanię wnukami :)

Niektórzy to wymiatają!
Squid
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Blanche » So gru 05, 2009 1:31 pm

Chwilowo - ze względu na wyjazd gracza - mam przymuszową przerwę w prowadzeniu swojej kampanii i muszę przyznać, że mam teraz ten sam problem, co autor tematu. Gracz wkrótce wraca, a ja chyba nie mam już szczególnej ochoty wracać do przerwanych wątków. Zwłaszcza, że po drodze zaczęłam prowadzić coś zupełnie innego.
Ale. Muszę zgodzić się z Gotem - zaangażowany gracz to najlepsza motywacja dla MG, a przynajmniej dla mnie. Mam więc nadzieję, że kiedy - którego jedną z istotnych cech jest zaangażowanie - powróci na ojczyzny łono zdoła nakręcić mnie na prowadzenie.

Got napisał(a):Moje marzenie to prowadzić kampanie Rok-Dwa. Jeden system, Jedne postacie, jakaś spójna fabuła.

Oj, też bym tak chciała. Niestety, rzecz wydaje mi się mało realna, bo regularność sesji w mojej grupie pozostawia wiele do życzenia, w związku z tym scenariusze na 3, 4 sesje wypadają lepiej w naszym przypadku.
"The brim of my hat hides the eye of a beast
I've the face of a sinner but the hands of a priest"
Blanche
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez MaWro » So gru 05, 2009 5:22 pm

Kiedy czuję się znudzony tematyką kampanii robię na jednej czy dwóch sesjach jakąś przygodę odskocznie, mającą niewiele wspólnego z samą kampanią
Forum Poltera godzina 02:50

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot], MaWro, MSN [Bot], Yahoo [Bot]

Jak ja lubie przebywać w zaawansowanym intelektualnie towarzystwie
MaWro
Stały bywalec
Stały bywalec

Postprzez Sethariel » So gru 05, 2009 5:39 pm

Można także podtrzymywać zainteresowanie tworząc dokampanijny fluff, w postaci fragmentów pamiętników, opowiadania, czy nawet fabularyzowanego streszczenia sesji. Wszystko co tyczy się w jakiś sposób kampanii.
Sethariel
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez Cooperator Veritatis » N gru 06, 2009 12:25 am

Ja staram się tak prowadzić kampanię, by każda sesja mogła być ostatnią w scenariuszu- jeśli się wypala temat, cóż, czasem tak bywa.

Zdarzyło mi się przez półtora roku prowadzić jedną kampanię w Dzikich Polach, ale szczerze powiem, że nie do końca mi pasuje taki układ. Zawsze wolałem tworzyć pojedyncze historie, bo łatwiej wychodziło zarysowanie postaci i wydarzeń, kampanie u mnie bardziej przypominają kolejne numery "Asterixa" niż książkową sagę- jedni bohaterowie w różnych historiach, często nawiązujących do siebie. Takie rozwiązanie wynika z prostego faktu, że inspiracje na przygody zwykle biorę z piosenek, książek etc., a trudno słuchać tej samej inspirującej piosenki przez więcej niż miesiąc :) Ale żeby załapać z powrotem klimat, to zawsze można pogadać z graczami i zrobić jedną przygodę opartą na osobistym wątku jednej z postaci- przy dłuższych scenariuszach postacie graczy przywracają nam czasami te pomysły, które wypadły nam z pamięci :)
"Na Zielonej Ukrainie"- raporty z naszych sesji Dzikich Pól

"To pan, zdaniem moim,
Kto przestał na swoim."
Cooperator Veritatis
Stały bywalec
Stały bywalec

Postprzez Feniks » Śr sty 06, 2010 4:46 am

Ja wole prowadzic krotkie kampanie 5-7 sesji z wyraznym zakczeniem, ktore moze stac sie zaczatkiem dla nowej przygidy lub pozostawia na tyle niedopowiedzen zemozna spokojnie otworzyc nowa kampanie na ich podstawie.

Przyklad 1

Gracze walcza z Wielkim Zlym Bossem pod koniec 7 sesji w koncu go pomonuja ale tuz przedsmiercia WZB krzyczy do nich "tym razem zwyciezyliscie ale macie moje slowa jeszcze sie spotkamy" w nastepnej kampani okazuje sie ze jego kumple go wskrzeszaja.

Przyklad 2

gracze szukaja artefaktu i przezywaja kolejne przygod z tym zwiazane pidczas ktorych dowiaduja sie o innym cennym przedmiocie jego odnalezienie to jednak inna przygoda ktora gracze byc moze zechca rozpoczac w kolejnej kampani

itp. Dodatkowo fajnie jest wplatac w sesje kolejne motywy z zycia postaci to urozmaca sesje i daje gracza kopa do dalszego dzialania.
Oficjalna strona systemu Monastyr
Nie używaj beznadziejnego, oprogramowania jest przecież GNU/Linux
Feniks
Redaktor
Redaktor

Postprzez Blanche » Cz sty 07, 2010 3:52 pm

Można powiedzieć, że robię podobnie - prowadzę kolejne "kampanie" (nie jestem pewna, czy seria 5-6 sesji zasługuje na tak szumną nazwę), które w jakiś sposób łączą się ze sobą. Bywa, że powiązania są wyraźne, jednak czasem są to związki bardzo luźne. Jest to o tyle dobre, że nie nudzi się zbyt szybko, a jednocześnie sprzyja to budowaniu wokół graczy względnie spójnego świata, jeśli ich postaci nie są wiecznymi tułaczami. ;)

Nawiasem mówiąc, utracony wcześniej ze względów erasmusowych gracz powrócił na ojczyzny łono, by wyznać, że właściwie nie ma specjalnej ochoty kończyć rozpoczętej dawno temu kampanii. Ech!
Blanche
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez Feniks » Cz sty 07, 2010 4:22 pm

Nawiasem mówiąc, utracony wcześniej ze względów erasmusowych gracz powrócił na ojczyzny łono, by wyznać, że właściwie nie ma specjalnej ochoty kończyć rozpoczętej dawno temu kampanii. Ech!

Co ta emigracja robi człowiekiem... Ja tutaj poznałem dwójkę graczy, którzy doszli do wniosku, że są zbyt zajęci na granie w RPGi... oglądaniem seriali.
Feniks
Redaktor
Redaktor

Postprzez Blanche » Cz sty 07, 2010 4:31 pm

Jedyną pocieszającą rzeczą jest to, że gracz ów powrócił z wielką chęcią grania w WoD, więc wprawdzie raczej nie skończymy kampanii, ale za to zaczniemy coś nowego. :)
Blanche
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez Demo » Cz sty 21, 2010 12:08 pm

IMHO dużo zależy od samego scenariusza kampanii. Jakbym przez 20 sesji szedł lasem żeby w końcu dojść do smoka to by mnie krew zalała, Mistrza też, a smok sam by się zabił z nudów :) Aktualnie kampania u mojego MG trwa nieco ponad półtora roku- celem mojej postaci jest wbicie się w wyższe sfery arystokracji żeby zrobić pewien przekręt (postać nie jest szlachcicem, podszywa się jedynie pod takowego-WH).

W przypadku bardziej typowych kampanii jeśli tylko mieliśmy ochotę, odkładaliśmy naszych ludków na bok, braliśmy drugi zestaw postaci i graliśmy coś zupełnie innego. Po miesiącu- dwóch wracaliśmy do starej kampanii. Nic na siłę, ma to przecież sprawiać przyjemność.
MG-budzisz się, masz metalową obręcz na szyi
Gracz- co to?
MG- coś wcisnąłeś, obroża eksploduje, kto następny?
Demo
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Feniks » Cz sty 21, 2010 12:23 pm

Co dokladnie znaczy poltora roku? Bo widzisz 18 miesiecy grania co tydzien to przeszlo 80 sesji ale juz 18 miesiecy grania raz na miesiac to ledwie 18 sesji. Jak czesto gracie?

W ktoryms poradniku trzewik dobrze pisal jak robic kampanie.

Przyklad: gracza wioza towar do kupca A 2 sesje jakas napasc na karawane itp. Na miejscu okazujesiezekupiec A oniczym nie wie ale zaplacikarawanie rano mimo wszystko. Rankiem okazujesie ze facet nie zyje towar byl przeklety Gracze oskarzeni sa o zabojstwo i kontakty z chaosem 3 sesje zeby sie z tego wuplatac. Wracaja wiec sklepac zleceniodawce w ramach zemsty kolejne dwie na koniec okazuje sie ze on byl tylko posrednikiem wiec jada dalej itp. Caly czas jest watek wiodacy ale po drodze dzieje sie cos innego i sa zwroty akcji co napedza fabule.
Feniks
Redaktor
Redaktor

Postprzez Demo » Cz sty 21, 2010 12:49 pm

Feniks napisał(a):Co dokladnie znaczy poltora roku? Bo widzisz 18 miesiecy grania co tydzien to przeszlo 80 sesji ale juz 18 miesiecy grania raz na miesiac to ledwie 18 sesji. Jak czesto gracie?

Średnio co 3 tygodnie. Niestety, MG mieszka 150 km ode mnie :(
Ostatnio edytowano Cz sty 21, 2010 12:57 pm przez Demo, łącznie edytowano 2 razy
Gracz- co to?
Demo
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Squid » Cz sty 21, 2010 11:44 pm

@Feniks:

Metoda Trzewika, jak rozumiem, opiera się na tworzeniu scenariuszy wynikających z konsekwencji postępowania graczy? Dla mnie wygląda super.

A na moje jak ktoś zagra nawet 18 sesji, to to i tak jest naprawdę długa kampania.
Squid
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez fenwind » Pt sty 22, 2010 11:43 am

Bo to jest długa kampania. Licz tak jak u mnie, że sesja trwa 8-10h. Wychodzi 144-180h czyli tydzień grania bez przerwy ^^

Wątki poboczne są ok ale czasem trudno coś jeszcze wprowadzić do kampanii. Mi odpowiada sposób na zmienianie celu. Czasem jego oddalenie a czasem potrzeba zdobycia więcej. (Np. z tym przyszłym szlachectwem>zdobycie tytułu>mnożenie pieniędzy>intrygi>itd...
fenwind
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Bel esprit » Pt sty 22, 2010 5:01 pm

Metoda Trzewika, jak rozumiem, opiera się na tworzeniu scenariuszy wynikających z konsekwencji postępowania graczy? Dla mnie wygląda super.

Nie, Trzewiczek nazywa to ''metodą cebuli''. Quest na pierwszy rzut oka wydaje się nieskomplikowany, dowieźć towar i odebrać pieniądze. To jest pierwsza warstwa cebuli. Rankiem okazuje się, że towar był przeklęty, kupiec zamordowany, a BG wrobieni. To druga warstwa. Wkurzeni gracze jadą nakopać zleceniodawcy, ale okazuje się, że jest on kapłanem Sigmara działającym w tajnym stowarzyszeniu, zwalczającym Chaos (tak było w oryginalnej historyjce, którą opowiadał Trzewiczek), a zlikwidowany rękami BG kupiec był kapłanem demona. Warstwy można w ten sposób mnożyć i mnożyć, a błahe z pozoru zadanie okazuje się wielowątkową, złożoną intrygą, w której gracze siedzą po uszy. Z drugiej strony, konsekwencje działań graczy nie są tu tak istotne, jak ciągnięcie fabuły na zasadzie brazylijskiego serialu (o czym znowóż mówił chyba Mateusz Zaród na jednym z konwentów).
Violence is, of course, alien to our ideals.
Bel esprit
Stały bywalec
Stały bywalec

Postprzez Feniks » Pt sty 22, 2010 5:45 pm

Z drugiej strony, konsekwencje działań graczy nie są tu tak istotne, jak ciągnięcie fabuły na zasadzie brazylijskiego serialu (o czym znowóż mówił chyba Mateusz Zaród na jednym z konwentów).

Kłóciłbym się, gdyby gracze nagle powiedzieli " Ej słuchajcie jesteśmy leszcze, nigdy nie pokonamy tego demona, lepiej wycofajmy się" to przecież nie okazałoby się, że w magiczny sposób zostaną jednak zmuszeni o walki z nim. Zaletą tej metody jest to, że przygody są różne ale opierają się na wspólnym szkielecie, który gracze powoli odkrywają. Czują, w ten sposób, że wszystko ma sens i nie jest jakąś masą cudownych przypadkowych spotkań losowych.
Feniks
Redaktor
Redaktor

Postprzez Demo » Cz lut 04, 2010 12:34 pm

Feniks napisał(a):Kłóciłbym się, gdyby gracze nagle powiedzieli " Ej słuchajcie jesteśmy leszcze, nigdy nie pokonamy tego demona, lepiej wycofajmy się" to przecież nie okazałoby się, że w magiczny sposób zostaną jednak zmuszeni o walki z nim.

Wielu MG właśnie tak uczyni, że gracze jednak będą musieli walczyć z tym demonem :)
Gracz- co to?
Demo
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez wasznarrator » Pt lut 05, 2010 7:47 am

Witam, być może moje doświadczenia również pomogą.

Jestem odpowiedzialny za prowadzenie storyline'u w Wampirze:Maskaradzie, którego akcję osadziliśmy w rodzinnym mieście, tylko dodaliśmy jego "nocną" naturę. W samej konwencji gramy od 2004 r. (z przerwą od 2006-09) i obecnie (jedna sesja na miesiąc gdzieś wypada, wiem - nieporywająca ilość, ale wszyscy studiują poza "rodzinnym miastem"). Dlatego odrzucając czynnik częstotliwości u mnie może się pojawiać czynnik miejsca, jako ewentualnego wstrzymywacza pomysłów. Jak sobie z tym radzę?

Z racji na małą częstotliwość pilnuję, żeby świat ciągle tętnił życiem, dlatego gracze od czasu do czasu otrzymują wydanie najpopularniejszego w mieście nocnika (czyli takiego Waszego dziennika), który relacjonuje wydarzenia dziejące się w międzyczasie. Jednocześnie jest to przybudówka fabularna do następnej sesji, lub wyjaśnienie jakiś wątków z poprzedniej, a wszystko w krzykliwej konwencji "Faktu".

Po drugie, czasami zmontuję jakiś amatorski filmik poświęcony któremuś z bohaterów niezależnych, np. taki: http://www.youtube.com/watch?v=THyeO9gxz2A - to też oddziałuje na wyobraźnię.

Żeby nie ukisić się w mieście, bo akcja gry toczy się w 90% w jego murach, miasto ciągle rozbudowuję o nowe "mroczne" rzeczy, np. szpital psychiatryczny (którego faktycznie nie ma) czy sieć tuneli i jaskiń pod nim (których też chyba nie ma). Generalnie chodzi o to, żeby widzieć rzeczy poza utartymi schematami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, a to że czasami przychodzi marazm i brak weny twórczej, to normalne.

Ktoś wspominał, że trzeba odczekać (odpocząć) i zgadzam się z tym. Dobrze jest też wyciągać, w trakcie trwania kampanii, wątki z poprzednich sesji, które wcześniej mogły się wydawać niepowiązane.

W przerwach między sesjami, jeżeli lubicie pisać i Wasi gracze też, można prowadzić rozgrywkę przy pomocy maili, w której to skupiacie się b. na wątkach indywidualnych bohaterów, pozostawiając z boku główną linię fabularną, ale w trakcie nast. sesji korzystać z tego co ugraliście wirtualnie.

Więcej o mroczniejszej stronie mojego miasta możecie poczytać na blogu: http://polter.pl/wasznarrator,blog.html?8193 . Jak tylko skończę sesję będzie więcej info.
Ostatnio edytowano Pt lut 05, 2010 9:01 am przez wasznarrator, łącznie edytowano 2 razy
wasznarrator
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Powrót do RPG - ogólnie