Moderator: Moderacja

Thoctar napisał(a):Lalka jest spoko, obecnie Ogniem i Mieczem jest w gimnazjum albo i 6 podstawówki. Ponadto w gimnazjum nauczyciel ma do wyboru jedną z trzech książek Sienkiewicza (Potop, Krzyżacy oraz Quo Vadis) i 99% nauczycieli wybiera tę najnudniejszą: Krzyżaków. Ogólnie dla mnie Sienkiewicz skończył się na kill... na Trylogii![]()
a co do Krzyżaków, to była to jedna z nielicznych, ciekawych lektur gimnazjalnych, które miałam
Nie mam jednak porównania, bo to jedyna książka Sienkiewicza, którą czytałam, ale nie rozumiem, co ludzie mają jej do zarzucenia - fakt, trochę wkurza postać Zbyszka, który zachowuje się bardzo niedojrzale, przerysowane jest, w moim odczuciu, uczucie Zbyszka do Danusi, ale ogólnie jako całość prezentuje się naprawdę nieźle.
Są o wiele nudniejsze lektury - np. "Monachomachia" czy "Cierpienia młodego Wertera". W tej ostatniej denerwowały mnie chyba wszystkie postacie tam występujące i normalnie to była dla mnie katorga - czytanie tego. Co do Kordiana, to zgadzam się, że to jedna z fajnych lektur, choć scena z chmurą mnie rozwaliła - może Słowacki nie wiedział jak zakończyć to?

Honey napisał(a):trochę wkurza postać Zbyszka, który zachowuje się bardzo niedojrzale

yabu napisał(a):Skończyłem 'Zaginioną flotę' Campbela, 'Bezlitosny' i 'Zwycięski'. Szkoda, miło się czytało. Ostatnio czytając zakończenia różnych serii, mam wrażenie niedosytu, jakby kończono na siłę aby zdążyć przed terminem.
Powtarzam, szkoda że seria już się skończyła.

earl napisał(a):Kiedyś przeczytałem, że "Monachomachia" była o Lublinie. Krasicki, będąc przez 2 lata duchownym przewodniczącym Trybunału Koronnego (1764-1765), zniechęcił się do Koziego Grodu i dał upust swojej niechęci, pisząc o mieście, że było tam "kościołów dziewięć i gdzieniegdzie domki". Gdy policzyłem ilość kościołów znajdujących się w granicach miasta w II połowie XVIII wieku, to w zasadzie liczba się zgadza a nawet była większa niż zgryźliwie podał biskup warmiński,
Ale mimo takiego sprytu jego twórczość jakoś do mnie nie przemawia ^^ Wolę innych poetów polskich, których wiersze są mi bliższe...

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość