Kroniki Czarnej Kompanii

Glen Cook
Wszelkie uwagi odnośnie wydawnictw książkowych na naszym rynku. Co warto przeczytać, a co będzie tylko stratą czasu i pieniędzy.

Moderator: Administracja forum

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez JanekBossko » Wt gru 22, 2009 8:20 pm

Witajcie!

nabyłem nowe wydanie starszawego juz cyklu o Czarnej Kompanii. Jestem po kilku rozdziałach i książka zapowiada sie ciekawie. Forma w jakiej jest napisana czyli oczami jednego z bohaterów bardzo mi odpowiada...naprawde dobre dark fantasy :)

a jakie jest wasze doświadczenie z tym autorem? nie chodzi mi o cykl o detektywie, a o Czarnej Kompanii i jej przygodach:)

Pozdrawiam i lecę czytac dalej
JanekBossko
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez sznurowka » So sty 09, 2010 5:06 pm

Ja wręcz kocham pana Cook'a! Z tym, że jak zaczynałam czytać "Czarną Kompanię" to w bibliotece było zaledwie kilka części. Minęło wiele lat zanim ponownie po tę serię sięgnęłam. I właśnie utknęłam na "Woda śpi", nie dlatego, że mi się nie podoba, ale dlatego, że zaliczenia, sesja... Nie mam zbytnio czasu na czytanie. Z tego, co pamiętam tak mniej podobała mi się pierwsza książka z serii o tym samym tytule oraz "Sny o stali". Ale to mogło zależeć nie tyle od treści co od mojej kondycji psychicznej w momencie, kiedy te pozycje czytałam. Poza tym uważam te książki za absolutnie wciągające i nie mające sobie równych.
Ciekawe jest to, że kiedy zmieniają się kronikarze [narratorzy] zmienia się styl. Wszystko jest przedstawiane w inny sposób. Jeden opisuje wydarzenia obiektywnie, inny subiektywnie, a jeszcze inny jeszcze inaczej. Każdy tom ma jakieś zakończenie. Jest ono jakby przełomem w dziejach Czarnej Kompanii. Coś się kończy, coś się zaczyna, coś się zmienia.
No cóż, ja czekam z utęsknieniem na koniec sesji. ;) Jak zapewne każdy z nas.
sznurowka
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Re: Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez popers4 » N sty 10, 2010 12:27 am

Witam!!!

Kupilem/otrzymalem pare ksiazek na swieta, jedna z nich jest CZARNA KOMPANIA, czytalem kilka recenzji i nie moge sie doczekac kiedy sie do tego zabiore. Kupilem takze NIGDZIEBADZ-Gaimana i PANA LODOWEGO 3- Grzedowicza,od czego zaczac???...tough shit
popers4
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez Hyareil » N sty 10, 2010 3:17 pm

To zależy od tego, co lubisz i z czym miałeś już okazję się zetknąć...

Jak rozumiem, poprzednie dwa tomy Pana Lodowego Ogrodu już czytałeś? Jeśli nie, proponuję zacząć od nich - to nie jest cykl, który można zacząć inaczej niż od początku.
Hyareil
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez jaffar » Pn sty 11, 2010 9:13 pm

Jak najbardziej polecam Czarną Kompanię, bo to książka dobra na każdą okazję.
Wkurzysz się, pośmiejesz, pomartwisz o bohaterów, których raczej polubisz :)
Nie jest to może literatura przenajwyższych lotów, ale kawał sprawnie napisanego fantasy, które doskonale się czyta.
No i przede wszystkim Jednooki i Goblin :razz:
Burn the Mutant,
KIll the Heretic,
Purge the Unclean.
jaffar
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez yabu » Wt sty 12, 2010 6:55 pm

Najpierw najlepiej zebrać całe cykle z tej serii, chyba po trzy książki. Ładnych parę lat temu utknąłem chyba w trzecim cyklu z braku tomu i stan ten trwa do dziś. Nawet już nie pamiętam tytułu brakującego tomu, musiałbym szafę wybebeszyć aby wykopać te pozycje które kiedyś kupiłem.
witaj w objęciach kojącego chaosu
yabu
Stały bywalec
Stały bywalec

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez Raf18 » Wt lut 09, 2010 3:11 pm

Przeczytałem "Kroniki Czarnej Kompanii" i mam pytanie: kiedy (i czy?) pojawią się następne części kronik. Z tego co wiem jest to nowe wydanie i jeżeli dość długo trzeba by czekać aż wydadzą resztę książek, to czy jest możliwość dostania dalszych części kronik ze starszego wydania, jeżeli tak to w jakim sklepie internetowym?
Raf18
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez Hyareil » Śr lut 10, 2010 1:51 am

Tak, zostaną wydane następne tomy nowej edycji.

"Księgi Południa" - 12.05.2010,
"Powrót Czarnej Kompanii" - 29.04.2010,
"Zagłada Czarnej Kompanii" - 31.03.2010.

Daty - według zapowiedzi na solaris.net. Linki - polterowe, oczywiście. Nawet jeśli daty różnią się od rzeczywistych, z całą pewnością wszystkie tomy zostaną wydane w tym roku :)
Ostatnio edytowano Śr lut 10, 2010 1:57 am przez Hyareil, łącznie edytowano 1 raz
Hyareil
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez gwain » Pn lut 15, 2010 11:44 pm

Kroniki to kawał dobrej fantasy, choć szczerze mówiąc wraz z wykruszaniem sie postaci z początku ksiązki jest niestety coraz słabiej. Cook pozbywa sie ciekawych postaci, a nie zastepuje ich równowartościowymi i to co Robi później z Konowałem... Jakos tak dziwnie czyta sie ostatnie tomy.
"Jak w przypadku każdego dobrego żołnierza, jeżeli klął i narzekał, oznaczało to, że wszystko jest w jak najlepszym porządku."
"Ponure lata"
Glen Cook
gwain
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez sznurowka » Cz lut 18, 2010 4:08 am

gwain napisał(a):i to co Robi później z Konowałem... Jakos tak dziwnie czyta sie ostatnie tomy.

Niedawno skończyłam czytać ostatni tom. Rozumiem, że chodzi o co, co dzieje się z Konowałem na koniec... Osobiście niespecjalnie mi się to podoba. Chociaż czytało mi się dobrze. ;)
No, ale niemal pominięci zostali Otto i Hagop... No i wielu innych, którzy zginęli... Została po nich niezapełniona pustka.
Osobiście do końca miałam nadzieję, że w jakiś dziwny i niewyjaśniony sposób pojawią się jeszcze Kruk i Milczek, moje ukochane postaci. Zwłaszcza Kruk, ten ze wszystkiego potrafił wyjść cało. No, cóż... I tak kocham pana Cooka :D
sznurowka
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Postprzez howkmoon » So lut 20, 2010 8:58 pm

Księgi Południa ponoć już 2 marca w księgarniach!
howkmoon
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez cof999 » Pn mar 01, 2010 7:56 pm

Możecie mi napisać dokładnie jakie książki wliczają się do Kroniki Czarnej Kompanii??
Będę wdzięczna, bardzo się tą książką zainteresowałam z samych waszych wypowiedzi :)

Nowy użytkownik

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez sznurowka » Cz mar 11, 2010 4:50 pm

Więc cykl składa się z dziesięciu pozycji:
1. Czarna Kompania
2. Cień w ukryciu
3. Biała Róża
4. Srebrny Grot
5. Gry Cienia
6. Sny o Stali
7. Ponure lata
8. A Imię jej Ciemność
9. Woda śpi
10. Żołnierze żyją
Z tego, co wiem "Srebrny Grot" nie jest zaliczany do Kronik Czarnej Kompanii. Wydarzenia w nim opisane nie dotyczą już samej Czarnej Kompanii, a jednak są z nią związane. ;)
Życzę udanej lektury. ;)
sznurowka
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Postprzez zegarmistrz » Pt mar 12, 2010 9:39 pm

Srebrny Grot jest częścią cyklu. Nie należy jednak do żadnego z trzech mini-cyklów, czyli: Ksiąg Północy, Ksiąg Południa ani Ksiąg Lśniącego Kamienia. W nowym, polskim wydaniu został jednak włączony do Ksiąg Południa.

Rozłączność spowodowana jest tym, że Srebrny Grot a) traktuje o dalszych losach tych żołnierzy Czarnej Kompanii, którzy zdecydowali się pozostać na północy b) pisany jest przez osobę z poza oddziału, czyli przez Pudełko.
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.

http://www.tanuki.pl - recenzje anime. Najwięcej i najlepiej.
zegarmistrz
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Kroniki Czarnej Kompanii

Postprzez sznurowka » Pn mar 15, 2010 2:40 pm

No właśnie o to mniej więcej mi chodziło, z tym, że Ci, którzy zostali na północy nie są już Czarną Kompanią, odeszli z niej, kiedy Konował postanowił iść na południe. ;)
sznurowka
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Powrót do Książki