Malowanie

techniki, problemy i spostrzeżenia
O tym, jak malować, konwertować swoje figurki i makiety, czyli wszystko co potrzebne by gry wyglądały ekscytująco.

Moderatorzy: Aki, WilliamWolfes, Administracja forum

Malowanie

Postprzez Specu » So lut 06, 2010 1:33 pm

Założyłem temat z powodu Kursu Malarskiego.

Czasem jest tak, że mamy problem z pomalowaniem figurki, a że materiałów na ten temat ze świecą szukać, wspólna dysputa na ten temat i forma tematu zbiorczego przyda się.

Osobiście mam duży problem z malowaniem detali figurek. Chodzi o takie elementy gdzie ciężko skutecznie manewrować pędzlem, przez co nie mogę osiągnąć rządanego efektu i wychodzi poprostu brzydko i niedokładnie

http://WWW.POLONICA.NET - tylko dla tych, co patriotyzm w sercu mają
Specu
Redaktor działu gier karcianych

Malowanie

Postprzez WilliamWolfes » So lut 06, 2010 2:12 pm

Przede wszystkim potrzebujesz cienkiego pędzla, po drugie praktyka! Ćwicz ile wlezie, jak możesz kup sobie lupę na stojaku. Są takie modelarskie, bardzo pomagają.

Teraz kolejna sprawa, podczas malowania musisz tak ułożyć sobie ciało (własne), aby ręce dobrze i stabilnie się na czymś opierały, to zapobiega drgnięciom przedramienia. Zamieszczę fotkę jak ja się układam do malowania. Opieram obydwa łokcie na biurku, lewa ręka trzymam model, a druga dłoń (prawa) opiera się na lewej. Całość trzymam jakieś 10, max 15cm od twarzy.

Często osiągnięcie szczegółów zależny od tego jak dobrze rozwodnioną farbę mamy (to jest bardzo ważne!). Staraj się malować warstwami, co raz cieńsze, zaczynając od ciemnych a potem jaśniejsze, efekt będzie świetny nawet przy 3 warstwach, nie będziesz musiał malować niezwykle cienkich linii a i tak będzie wyglądać świetnie.

Jak malujesz coś bardzo szczegółowego, powiedzmy oczy, jakieś wzorki to poćwicz je na palecie lub modelu próbnym najpierw. Jak Ci wyjdzie to wystarczy to tylko powtórzyć :)
I will rest in graveyard! Ruling system WFB!
. . . . . . . . . Moja galeria The Empire . . . . . . . .

__________Magic_the_Gathering_________
Ulubiony deck MTG: Armament Kor Pledge
Czarny deck MTG: Kalastria Vampires
WilliamWolfes
Szef działu gier bitewnych

Malowanie

Postprzez Specu » So lut 06, 2010 2:45 pm

WilliamWolfes napisał(a):Często osiągnięcie szczegółów zależny od tego jak dobrze rozwodnioną farbę mamy (to jest bardzo ważne!)

A co z efektem kropli? Rozwodniona farba jest trudna do opanowania, gdyż zachowuje się jak ink - nie przylega dobrze do malowanej powierzchni, a ścieka do zagłębień, co potafi zepsuć efekt

http://WWW.POLONICA.NET - tylko dla tych, co patriotyzm w sercu mają
Specu

Malowanie

Postprzez WilliamWolfes » So lut 06, 2010 3:51 pm

Przede wszystkim musisz jej używać mniej. Niewiele rzadkiej farby na cieniutkim pędzelku.

Efekt kropli, czy namalowanie szkła wizjera czy gemu:

* Cała powierzchnia na czarno.
* Teraz najciemniejszy kolor (w przypadku wizjera granatowy) malując owal 30% mniejszy niż cała powierzchnia malowana. Trzeba umieścić dolną krawędź nowych warstw zaczynając od granatowego u spodu elementu. (w dolnej jego części)
* Następne warstwy muszą być coraz jaśniejsze i zajmować coraz mniejszą powierzchnię.
* Na koniec, bardzo jasnym kolorem malujemy delikatne U podkreślające kształt.
* Na same górze robimy niewielką białą kropkę w tej części, która została czarna.

Nie trzeba malować wielu warstw aby osiągnąć dobry efekt. Wystarczą 3 warstwy koloru i będzie ok. Na koniec należy pomalować całość lakierem o wysokim połysku.

WilliamWolfes

Malowanie

Postprzez Yava » So lut 13, 2010 11:51 pm

Witam,
całkiem niedawno zabrałem się za malowanie figurek, które sobie niedawno kupiłem zresztą, a są to niejakie Skaveny. Jako zagorzały modelarz wszelkiego rodzaju sprzętu wojennego doszedłem do wniosku, że nie będzie problemu z malowaniem, ale ha(!) trafiła kosa na kamień... do tej pory przyznam się z figurkami mało do czynienia miałem i się przeliczyłem ze swoimi umiejętnościami (czym? - przypis red.) Problem mój polega na malowaniu mięśni itp uwypukleń ciała szczurzego (w tym przypadku szczurzego ogra). Poczytałem troszkę to tu to tam, podejrzałem co nieco to tu to tam i częściowo wiem co robię źle (ten zaaa długo wstęp) a co nie.... ogólnie to ciało jako ciało zdecydowałem się pomalować Scorched Brown, a futerko Bestial Brown, teraz powinno się rozjaśnić uwypuklenia kaloryfera i innych mięśni półsuchym pędzlem Scorched, a zagłębienia planowałem zrobić... właśnie ink czy suchy pędzel? To było pytanie numer jeden. Dwa, co do futra pomysłu nie mam, więc szukam podpowiedzi. Takie ot moje wołanie o :help:
Yava
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Malowanie

Postprzez WilliamWolfes » N lut 14, 2010 12:46 am

Yava napisał(a):Poczytałem troszkę to tu to tam, podejrzałem co nieco to tu to tam i częściowo wiem co robię źle (ten zaaa długo wstęp) a co nie.... ogólnie to ciało jako ciało zdecydowałem się pomalować Scorched Brown, a futerko Bestial Brown, teraz powinno się rozjaśnić uwypuklenia kaloryfera i innych mięśni półsuchym pędzlem Scorched, a zagłębienia planowałem zrobić... właśnie ink czy suchy pędzel? To było pytanie numer jeden. Dwa, co do futra pomysłu nie mam, więc szukam podpowiedzi. Takie ot moje wołanie o

Cialo szczorow lepiej malowac w inny sposob, tzn.:
- bialy podklad
- dwarf fles (calosc cienkie warstwy)
- na to wash brazowy (devlan mud)
- potem kolejna warstwa dwarf flesh, ale tak malowac zeby nie zalac szczelin (glebokich miejsc) tylko wypuklosci malowac, dobrze jest pomalowac przed tym warstwe 1:1 dwarf flesh i bestial brown
- na to highlight tylko konturki w odpowiednich miejscach elf flesh

Futro:
- bestial brown
- wash bhadab black
- drybrush bestial brown
- kolejny drybrush: mix bestialbrown 1:1 z elf flesh lub dwarf flesh
- ewentualne highlighty bestial brown 1:2 skull white

Powodzenia, zaladuj fotki jak skonczysz :)

WilliamWolfes

Malowanie

Postprzez Yava » N lut 14, 2010 2:19 am

Ok, dzięki za podpowiedzi, a co zaproponowałbyś do dalszej zabawy z ciałem, gdyby było (jest) pomalowane na czarnym podkładzie, Scorched Brown? :)
Yava
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Malowanie

Postprzez WilliamWolfes » N lut 14, 2010 6:02 pm

Jak pomalowałeś podkład na czarno (czego nie polecam) to powinieneś go pomalować jasno szarym foundation paint firmy GW i kontynuować ww. kroki.

WilliamWolfes

Re: Malowanie

Postprzez press » Pn lut 22, 2010 1:43 pm

witam ja tylko się wypowiem na temat suchego pędzla z własnego doświadczenia wiem ze tylko raz można zastosować tę technikę :) jeśli zastosuję się drugi raz drybrusha to powstaną nam grudki farby efekt okropny :(
press
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Malowanie

Postprzez WilliamWolfes » Pn lut 22, 2010 2:45 pm

Ten efekt tworzy się jedynie gdy stosujesz za suchą farbę i za dużo farby na pędzlu. Jeżeli dobrze rozcieńczysz farbę i taką będziesz robił technikę suchego pędzla to wszystko będzie ok. Zobacz sobie w galerii The Empire, Gryfa, całe futro było pomalowane drybrushem z chyba 10 warstw. Zero jakichkolwiek grudek. :)

WilliamWolfes

Postprzez Yava » Pn lut 22, 2010 4:12 pm

Hmmm drybrush można robić robić w sumie, ale z zastrzeżeniem tego co mówi William. :razz: Ciekawe rozwiązanie też choć chyba nie pod figurki to drobniutko starta sucha pastelowa kredka, szczególnie dobrze sprawdza się jako wszelkiego rodzaju zabrudzenia, a nakłada się ją również suchym pędzlem, zazwyczaj wystarczy jedno dwa maźnięcia (warstwy) na to lakier i trzyma się modeli długo i skutecznie. :)
Yava
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Postprzez press » Pn lut 22, 2010 11:38 pm

hehe no proszę nie wiedziałem dzięki za wskazówkę :) sprawdzę osobiście podczas malowania w najbliższy piątek :)
press
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Malowanie

Postprzez WilliamWolfes » Wt lut 23, 2010 11:40 am

yava właśnie zasugerowałeś jedną z technik używanych przez spore grono zaawansowanych malarzy :)

Ten sposób jest bardzo skuteczny i genialnie wygląda!

Jak zrobicie coś z wykorzystaniem pasteli to zapodajcie fotki, żeby reszta ludzi wiedziała o czym mówimy :)

WilliamWolfes

Powrót do Warsztat