Światy Yomi i azjatycka kosmologia

Czyli: Maskarada, Apokalipsa, Wstąpienie.

Moderatorzy: Garnek, Gruszczy, Gerard Heime, arro, SethBahl, Faviela, Administracja forum

Postprzez Lunar190 » So sty 16, 2010 3:10 pm

Czytając Rodzinę Wschodu, nietrudno natknąć się na motyw Tysiąca Piekieł, Światów Yomi, z których uciekające dusze mogą zostać Kuei-jinami.
Wgłębiając się w lekturę staram się szukać analogii do kosmologii innych gier. Ale definiowanie Świata Yomi mi się wymyka.

O ile Świat Yang można kojarzyć z Umbrą Środkową, a Świat Yin z Umbrą Niższą, to Światy Yomi wiemy, że łączą się z oboma tymi światami. Tam gdzie się z nimi łączą, najintensywniejsza jest aktywność:
- w świecie Yang, (umbrze środkowej) Zmor (Zmory to duchy Żmija)
- w świecie Yin, (umbrze mrocznej) Spektr (Spektry to złe upiory/widma, zmarli)

Pierwotnie miałem teorie, że Światy Yomi to Labirynt leżący na dnie Zaświatów (Mroczna Umbra) z Królami Yama jako Malfeanami, czy jakimi potężnymi Zmorami Żmija. Ale odrzuciłem to.. bo te światy mają jednak połączenie z tamtymi.
Zastanawiałem się, czy Światy Yomi to przypadkiem nie pełna możliwości (i potworności) Głęboka Umbra, ale przecież jest to tak abstrakcyjne i odległe pojęcie, miejsce, w dodatku oddzielone dwoma Horyzontami, że ciężko by było stamtąd wrócić jakiejkolwiek duszy.. O ile jakakolwiek by tam pierw trafiła.

Z tego co czytałem, po śmierci ludzie są osądzani przez duchy i albo reinkarnują albo są zsyłani do zaświatów albo do Yomi. Oczywiście to jest czysto azjatycki punkt widzenia i nie należy tego przekładać na cały świat mroku.

Mimo wszystko.. mam problem. Może podzielicie się własnymi spostrzeżeniami, hipotezami :) chetnie poczytam
http://www.sfery.org Tłumacz PSCS i zarządca Sferopedii ;)
Mrokopedia wesprzyj świeży projekt wiki poświęcony staremu Światowi Mroku
Lunar190
Stały bywalec
Stały bywalec

Postprzez neishin » Wt lut 02, 2010 10:38 pm

Wszystko czego potrzebujesz to dodatek The Thousand Hells.
When I'm good, I'm good.
When I'm bad, I'm even better.

Save the cheerleader, save the world
neishin
Redaktor działu gier planszowych
Redaktor działu gier planszowych

Powrót do Stary Świat Mroku