WTS MK II # Roboczo: Kingdom of Sztampa

Forum projektu Wspólnego Tworzenia Settingu

Moderatorzy: Moderacja, Koordynatorzy WTS

Postprzez slann » Pt lut 10, 2012 5:00 pm

Wiele się słyszy o typowym/sztampowym fantasy. Problem polega na tym, że takiego nie widziałem.
Pomysł więc przyszedł mi do głowy taki pomysł, aby go wymyślić.
Powody są dwa. Po pierwsze potrzeba moim zdaniem sztampowego setingu, aby mógł być najechany przez Z... wróć, aby można było w nim prowadzić klasyczne przygody, oraz po to, aby określić czym owa sztampa jest.

Na razie ustaliłem, że:
Musi być patetycznie (ale niech nie będzie komiczny)
Od jednego do trzech Złych Imperiów Zła. Najlepiej Złe Imperium Demonów, Złe Imperium Orków i Złe Imperium Nieumarłych.
Dobre Królestwo Leśnych Elfów.
Dobre, Ale Aroganckie Królestwo Wysokich Elfów.
Dobre, Choć Podupadłe Królestwo Rycerzy.
Władane Przez Chciwych Kupców Wolne Miasta
Dobre, Ale Izacjonalistyczne Królestwo Krasnoludów.
Kraj Honorowych i Walecznych Barbarzyńców Z Gór.
Pełne Intryg, Feudalne , Anty Nieludzkie, Niechętne dla Magii Królestwo ludzi.
Dekadenckie I Skorumpowane Cesarstwo Ludzi.
Nie Do Końca Dobra Teokracja Ludzi.

Nie zastanawianie się nad logiką
Miasto i szkoła magów.
Co jeszcze?
Ostatnio edytowano Pt lut 10, 2012 5:00 pm przez slann, łącznie edytowano 1 raz
Prawemu człowiekowi wstyd, że jest szczeliwy. Wie bowiem, że na nic w życiu nia zapracował
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Aesandill » Pt lut 10, 2012 5:33 pm

DeDek did it first.
Pierwsze wyróżnienie Quentina 2011
Scenariusz oparty na prozie Chiny Mievilla "La Revolution"
http://rpg.polter.pl/La-Revolution-c24011
Aesandill
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Re: WTS MK II # Roboczo: Kingdom of Sztampa

Postprzez slann » Pt lut 10, 2012 6:43 pm

W tymsęk, że nie.
Prawemu człowiekowi wstyd, że jest szczeliwy. Wie bowiem, że na nic w życiu nia zapracował
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez von Mansfeld » Pt lut 10, 2012 6:47 pm

von Mansfeld
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez slann » Pt lut 10, 2012 6:56 pm

Ale polska sztampa. Darfantasy nam nie brakuje.
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez zigzak » Pt lut 10, 2012 7:25 pm

mi się podoba :D Na pewno nie chciałbyś zrobic z tego humoreski? Już samo przerysowanie sztampowości będzie dośc komiczne.
Nazwy, koniecznie muszą byc sztampowe nazwy, jak Góry Orłów, Bagno Trolli, Pustynia Jednorożców, Las Elfów, Morze Krakenów...

Nerv0 chciał kiedyś robic setting komiczny w fantasy wts-14-dobrze-byc-zlym-vt64767.html ale nie miał świata, tylko pomysł na konwencję - może połączcie siły?
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez slann » So lut 11, 2012 5:58 pm

Paradoksalnie, gdybym potraktował to jako humoreskę, to sztampa stałaby się prawdziwą sztampą.

Zegarmistrz napisał kiedyś, że to co się powszechnie uważa za typowe fantasy, jest już nieaktualne.

Na przykład jedynymi mi znanymi setingami, gdzie jest wielki zły to... Midnight i i Greyhawk.

Za to powszechnie używane latające statki mamy w przynajmniej w trzech setingach.

Po prostu tak daleko posunęliśmy się w szukaniu oryginalności, że sztampa stała się oryginalna.

Poziom komizmu, mroku i realizmu powinien być taki, jak w ostatnim smoku lub Robinhoodzie z Costnerem.

Nowe Memy.

Złe państwo złych barbarzyńców kanibali.

Zła egzotyczna wyspa złych magów.
Ostatnio edytowano So lut 11, 2012 6:08 pm przez slann, łącznie edytowano 1 raz
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Albiorix » So lut 11, 2012 6:31 pm

Myślę że tu nie ma co pisać. Wystarczy otworzyć stronę:

http://tvtropes.org/pmwiki/storygen.php

I z wygenerowanych tam za każdym razem losowo wyników prowadzic przygody :)
Albiorix
Moderator
Moderator

Postprzez zigzak » So lut 11, 2012 6:37 pm

Musi byc też panteon:
Dobry Bóg Dobra, Zły Bóg Zła, Kochana Bogini Miłości, Wesoły Bóg Wesołków, Wojowniczy Bóg Wojowników, Mroczny Bóg Mroku i Świetlisty Bóg Światła.
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez slann » So lut 11, 2012 8:15 pm

Abiorix.
Po tym, jak wyszło mi państwo amazonek atakowane przez obcych gdzie graczy wspomagają zmarli sztampa poszła się kochać.

Co do bogów to nie możemy zapomnieć o Naturalnej Bogini Natury i Morskiego Boga Morza i Mądrym Bogu Mądrości.

I Teras problem. Bo czy Aż Do Przesady Prawy Bóg Prawa, Dziki Bóg Zwierząt i Seksowna Bogini Seksu.
Pierwsi dwaj wprowadzają trochę. szarości, a druga może być nieco zbyt bezpruderyjna.

I nadchodzi kolejny problem. Tolerancja. Z jednej strony uosabia ducha lat dziewiędziesiątych i końca osiemdziesiątych. Z drugiej strony zbliża nas do Neosztampy i Polsztampu.
Ostatnio edytowano So lut 11, 2012 8:16 pm przez slann, łącznie edytowano 1 raz
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez zigzak » So lut 11, 2012 8:44 pm

nie no, tolerancja powinna byc jak najbardziej - czyli że jak chcesz grac elfem ze stolicy, to grasz elfem ze stolicy, a jak chcesz grac krasnoludem z lasu to takim właśnie grasz. I rasy musza byc równe liczebnie, ale za to elfy wciąż muszą byc wymierające, krasnoludy mają się rozmnażac bez kobiet i siedzec izolacjonistycznie w górach (choc w stolicy bedziesz się o nich potykał, na traktach też i wogóle wszędzie będzie kupa tolerancyjnych nieludzi) a niziołki w małych prowincjonalnych jamkach w ziemi.
Jeszcze oczywiście musi byc Zabójczy Bóg Zabójców i jego brat bliźniak - Morderczy Bóg Morderstwa

Może żeby miec PG rating, zamiast seksownej bogini seksu bedzie Pikantna Bogini Pikanterii?
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez slann » So lut 11, 2012 8:57 pm

No wiesz. To nie ma być Parodia, bo to byłoby nudne. To ma być trochę jak w Splitstream czy 7th Sea.
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez zigzak » So lut 11, 2012 9:07 pm

no ok. Ja wciąż jednak jestem za przerysowaniem "kanonu" w celu podkreślenia sztampowości. Myslę że komizm bedzie i tak, więc chyba lepiej dawkowac go kontrolowanie, niż żeby powstał jako efekt uboczny, negatywny, jak to się ztało w Aphalonie np.
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez slann » N lut 12, 2012 4:56 pm

Bo ty jesteś zgrywóz :)

Sprawa tego pomysłu na seting jest skomplikowana. Z klasycznym fantasy jest trochę jak z mieszczaństwem w czasach modernizmu. Młodopolscy artyści włożyli ogrom pracy w zwalczenie mieszczaństwa i kołtunerstwa. Cały pic polegał na tym, że w tamtych czasach nie istniało w Polsce praktycznie żadne mieszczaństwo i "inteligencja" była od niej liczniejsza. Koniec końców, inteligencja zaczęła wyrabiać w polakach szkodliwe przekonania. O tym, że tylko podły człowiek może odnieść sukces, uczciwa praca nie przynosi korzyści a dobry człowiek musi cierpieć. To wszystko jest przyczyną tego, jak u nas jest.

Z polskim fantasy było podobnie. Po zmianie władzy, gdy polski rynek literatury popularnej otworzył na zachód, praktycznie od razu zaczęto krytykować tradycyjne fantasy, zanim ugruntowało sobie jakąkolwiek pozycję. Zaczęto mu przeciwstawiać Prawdziwe Dojrzałomroczne fantasy. Przy okazji zaczęto wplatać tam cechy żeromszczyznowej młodopolszczyzny (nawet cierpiący inteligenci byli w cyklu o czarkrążcy) i całą resztą typowych zagrywek (gdy pojawiała się spymatyczna i dobra postać, to można było być pewnym, że spotka ją straszliwy koniec) albo będzie złydnią totalną

Przełożyło się to na specyfikę polskiego rynku rpg. W przeciwieństwie do reszty Europy n8e utrzymały się u nas typowe (sztampowe ) fantasy, zastąpione przez warhammera, który w pewnym momencie został zastąpiony przez warhammera, w pewnym momencie przekształcającego się w Jesienną gawędę. Było to przyczyną bardzo agresywnych reakcji na wzrost popularności dedeka. Jeszcze kilka lat temu można było być zwyzywanym za napisanie., że dedek. jest fajny.

Jak to się mówi, do rozumienia i lubienia konwencji trzeba dorosnąć. Ja chyba jeszcze nie dorosłem, bo zawsze gdy coś tworzę to wychodzi gotyckawe dark fantasy. To nie jest dobre. Kiedyś żartowałem, że Polacy potrafią grać w każdy system o ile jest mroczny.

Nawiązyjąc do wspomnianej notki blogowej. Teraz już nikt nie pisze klasycznego fantasy. Jest pewne przebudzenie SoSowe. Miałem nawet pewnego Hypa na ten gatunek, ale mi przeszło, po tym jak zdełem sobie sprawę, że setingi są często lepiej napisane od książek na nich opartych.. Niedawno przeczytałem też Pierwsze trzy tomy dragonlance i trochę rzeczy ze świata wynurzonego. I zdałem sobie sprawę, że nawet nawet to jest. (choć wynurzony to już nowe fantasy). Nie ma co porównywać do Martina i Ericsona, ale bywa zabawne

Wracając do meritum. Częste zarzucanie czemuś sztampowości, zaczyna być komiczne gdy ta sztampa nie istnieje. Tak często powtarza się, że tak wygląda fantasy, że już nikt nie zauważa, że to przestało być aktualne.

Seting ma być częściowo puszczeniem oka do czytelników (choć miałem plan zrobieniu kiedyś kampanii, o inwazji 2nd rzeczypospolitej a potem związku radzieckiego), ale to ki). Choć sama z siebie próba zrobienia szramy idealnej może być ciekawa.
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Aesandill » N lut 12, 2012 5:17 pm

Jak mówiłem juz DeDek to zrobił. A jak nie spełnił wszystkich założeń, to zapewniam ze prawie kazdy młodociany MG je jednak spełnia. W DeDeku, Młotku czy czymkolwiek innym.
Mroczniactwo jasne jest popularne w fandomie, ale w praktyce króluje DeDek sztampa.
Generic fantasy na młotku, DeDeku, Przebudzeniu ziemi czy na pseudoAutorce rżnącej założenia z dowolnego systemu.
Nic nowego.

Pozdrawiam
Aes
Pierwsze wyróżnienie Quentina 2011
Scenariusz oparty na prozie Chiny Mievilla "La Revolution"
http://rpg.polter.pl/La-Revolution-c24011
Aesandill
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez zigzak » N lut 12, 2012 5:27 pm

W sumie... były "Kryształy Czasu". To była mega sztampa przecież
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez slann » N lut 12, 2012 5:36 pm

A jak krótko?
No i tam byli inteligentni orkowie, pola agawy i świat wysp. oraz masa głupot, a tych chcemy uniknąć.
Machanika sw
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez zigzak » N lut 12, 2012 5:46 pm

mi chodzi o to z przykładem Kryształów, ze pomimo swoich dewiacji na tle jaszczurek, oroków i agawy była to chyba największa sztampa jaka znam :)

Więc wywalając elementy "wyjątkowe" dla KCtów, można by użyc ich jako takiego kodu źródłowego do tworzenia takiej sztampy. Nie wyspy, a jakiś kontynent, nie agawa a zboże, itd, itp.
Orków bym akurat zrobił jako "tych złych, brudnych i zielonych" a ludzi wstawił tam gdzie w KC są dziś orkowie.

W sumie po tych przeróbkach mielibysmy już całkiem fajny sztampowy setting, nie?
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez von Mansfeld » N lut 12, 2012 6:25 pm

von Mansfeld
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Bielow » N lut 12, 2012 6:45 pm

Jemu jednak chyba chodziło o wydane systemy. Ten zaś ma status WIP. A nie oceniajmy innych systemów dopóki nie wyjdą ;)
Bielow
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez zigzak » N lut 12, 2012 11:59 pm

Slann co byś powiedział więc na takie rozwiazanie? Wybebeszyc Kryształy ze swojej specyfiki agawowo-jaszczurkowej i oprzec się na rozwiązaniach z nich?
Byłby to nie tylko sztampowiec, ale i pastisz KCetów - ale tutaj to mogę sobie wyobrazic to "na serio".
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Zireael » Śr mar 07, 2012 5:43 pm

zigzak napisał(a):Musi byc też panteon:
Dobry Bóg Dobra, Zły Bóg Zła, Kochana Bogini Miłości, Wesoły Bóg Wesołków, Wojowniczy Bóg Wojowników, Mroczny Bóg Mroku i Świetlisty Bóg Światła.

:P
Ta sztampa datuje się aż do starożytnej Grecji.
Moja rozmaita twórczość
P.S. Linki (zarówno na Poltera, jak i te w blogu) aktualizowane regularnie!
http://zireael07.wordpress.com/
Zireael
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez slann » Śr mar 07, 2012 5:54 pm

No nie do końca.
W mitologiach portfolia bogów nie były tak wyraziste jak w rpg. Zwykle przeplatały się ze sobą.
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez slann » Cz mar 08, 2012 3:35 pm

Jak mówiłem, nie chcę przerabiać kryształów. Za dużo z tym niepotrzebnej roboty, nic nie dającej. A i pastiszu nie cierpię.
Ogólnie trzeba zebrać memy. Pytania.
Czy powinno być jedno imperium zła, czy kilka?
No i co mrokelfami? Czy to dość silny schemat?
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez zigzak » Cz mar 08, 2012 4:16 pm

Slann - nie chodzi o przerabianie, tylko raczej o chamską zrzynkę settingu z wywaleniem niefajnych (jak żarcie agawy i reptillofilia) elementów.
Tak bedize prościej niż wymyslanie wszystkiego od nowa.

Mrokelfy muszą być! :)

Imperium zła? A po co? Lepiej kilku złych którzy właśnie rosną w siłę
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Indoctrine » Cz mar 08, 2012 4:26 pm

Inaczej - imperium zła było kiedyś, teraz są po nich złe mhroczne pozostałości i słabi źli co rosną w siłę między innymi dzięki tym pozostałościom :)
Indoctrine
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez zigzak » Cz mar 08, 2012 4:29 pm

Wlaśnie - było imperium zła, albo nawet wiele w róznych czasach, ale zawsze na koncu adały pod mieczami bohaterów... choć zło oczywiście zawsze zostawało gdzieś uśpione i się czasem budzi.
Mamy więc rosących w siłę przebudzonych kapitanów dawnych złych, a do tego - w pip artefaktów po bohaterach z przeszłości :)
zigzak
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez wisimito » N kwi 01, 2012 10:53 am

Do tego musi być potężny artefakt, który pomoże pokonać WIELKIEGO ZŁEGO POTOMKA, WIELKIEGO ZŁEGO KAPŁANA, NIEWYPOWIEDZIANIE ZŁEGO BOGA. Oczywiście artefakt został rozbity na wiele kawałków i trzeba zwiedzić cały kontynent, wraz z kilkoma wyspami, aby złożyć go do kupy. Kilka kawałków pilnowanych jest przez tajną organizację DOBREGO BOGA, ale niektóre trzeba ukraść (lub zdobyć inaczej) ze świątyń NIEWYPOWIEDZIANIE ZŁEGO BOGA. Niestety w pewnym momencie okazuje się, że któryś z fragmentów jest uszkodzony i trzeba poszukać osoby, która jest w stanie naprawić ów fragment. Ewentualnie należy samemu zdobyć odpowiednią wiedzę, by tego dokonać. Gdy bohaterowie posiadają wiedzę i umiejętności jak naprawić, "to co zostało zepsute" oraz złożyć, "to co zostało rozbite", muszą wyruszyć na kolejną wyprawę, aby ubić WIELKIEGO POTĘŻNEGO SMOKA, bo tylko jego bebechy i posoka mają moc przywrócenia potężny artefakt, do stanu nadającego się do użycia.

Nie wiem czy dość sztampowy, mały pomysł na przygodę.
Ostatnio edytowano N kwi 01, 2012 11:01 am przez wisimito, łącznie edytowano 1 raz
wisimito
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Squid » N kwi 01, 2012 11:52 am

Nie chcę nic mówić, ale Dragonlance wpisuje się w 99% kryteriów sztampy, dodając jeszcze Dobrych Rycerzy Dobra (podupadających!), Złych Rycerzy Zła i niziołki jako akcent humorystyczny.
System Does Matter, But We'll Change It Anyway.
Squid
Redaktor
Redaktor

Postprzez slann » N kwi 01, 2012 9:43 pm

Nie będzie zrzynki z KC, bo i po co.
Projekt nieco ruszy.
Myślałem o trzech złymperiach, jednym orkowym na północy, jednym nieumarłym na południu i jednym demonicznym na wschodzie
Plot point oczywiście będzie,
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Powrót do Projekt WTS