[Warheim]Figurki i makiety

O tym, jak malować, konwertować swoje figurki i makiety, czyli wszystko co potrzebne by gry wyglądały ekscytująco.

Moderator: Moderacja

Re: [Warheim]Figurki i makiety

Postprzez quidamcorvus » So lut 04, 2012 9:24 am

Magistrowie Magii pojawili się na CMoN.
Zapraszam do komentowania i głosowania!
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » So lut 04, 2012 7:36 pm

quidamcorvus napisał(a):Krell, Lord of Undeath & Isabella Von Carstein to pierwsze modele z serii Finecast, które trafiły do mojej kolekcji.

Isabella Von Carstein w czasie rozgrywek w Warheim Fantasy Skirmish w szeregach Nieumarłego orszaku księżnej Lahmi pełnić będzie rolę pieszego model Wampirzycy.

Natomiast Krell, Lord of Undeath wraz z Heinrichem Kemmlerem, którego zakup planuję w późniejszym terminie pełnić będzie za pewne rolę Osoby Dramatu.

Pomimo kontrowersyjnych opinii na temat modeli z serii Finecast, modele nieumarłych spodobały mi się na tyle, że postanowiłem zaryzykować zakup. Czy było warto?

Obrazek

Więcej na BLOGU.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Śr lut 08, 2012 6:54 pm

Vargheists/Crypt Horrors to kolejny zestaw GW, który zakupiłem w ramach rekrutacji modeli do kompanii Nieumarłych do Warheim Fantasy Skirmish.

W czasie rozgrywek model Vargheistsa reprezentował będzie Stregoicę służącą w szeregach Nieumarłego taboru ludu Strigosu. Natomiast Crypt Horrors reprezentował będzie nową jednostkę, która pojawi się w szeregach Nieumarłych w niedalekiej przyszłości.
Obrazek

Więcej przeczytać można TUTAJ.

Ponadto złożyłem nowy model konnej Lahmi oraz korzystając z korpusu i nóg z zestawu Vargheists/Crypt Horrors złożyłem model Pomiotu Chaosu Niepodzielonego (środkowy model na dwóch ostatnich ujęciach). Poniżej znajdują się zdjęcia wszystkich Pomiotów Chaosu jakimi dysponuję.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Śr lut 08, 2012 6:54 pm przez quidamcorvus, łącznie edytowano 1 raz
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Wt lut 14, 2012 2:35 pm

Prace nad dioramą pod Magistrów Magii trwają, tymczasem zapraszam do lektury:

Black Knights/Hexwraiths (minirecenzja)
Zakup zestawu Black Knights/Hexwraiths firmy GW to kolejny krok w rekrutacji moich kompanii Nieumarłych do Warheim Fantasy Skirmish.

W czasie potyczek trzy modele Black Knights reprezentować będę właśnie Czarnych Rycerzy. Natomiast dwa pozostałe modele i sporą ilość bitsów wykorzystam w przyszłych projektach.

Obrazek

Więcej TUTAJ.

Vargheists/Crypt Horrors (minirecenzja)
Vargheists/Crypt Horrors to kolejny zestaw GW, który zakupiłem w ramach rekrutacji modeli do kompanii Nieumarłych do Warheim Fantasy Skirmish.

W czasie rozgrywek model Vargheistsa reprezentował będzie Stregoicę służącą w szeregach Nieumarłego taboru ludu Strigosu. Natomiast Crypt Horrors reprezentował będzie nową jednostkę, która pojawi się w szeregach Nieumarłych w niedalekiej przyszłości.

Obrazek

Więcej TUTAJ.

...oraz zapoznania się z 49 odcinkiem Zebranych z tygodnia:

Więcej TUTAJ.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Śr lut 15, 2012 8:53 pm

Prace nad dioramą dla Magistrów Magii trwają.
Połowa pracy już za mną, teraz czas na wykończenie gwiazdy i skał. Relacja z całego procesu budowy, wraz z szerszym omówieniem i zdjęciami pojawi się jakiś czas po zakończeniu pracy. A tymczasem zapraszam do obejrzenia zdjęć i komentowania:

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » N lut 19, 2012 6:24 pm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Wt lut 21, 2012 3:55 am

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Śr lut 22, 2012 3:01 am

Diorama z Magistrami Magii pojawiła się na CMoN.
Zapraszam do głosowania (tutaj i tutaj) oraz komentowania!
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Pt lut 24, 2012 5:23 am

quidamcorvus napisał(a):Gdy skończyłem malować Imperialnych Magistrów Magii do Warheim Fantasy Skirmish nadszedł czas na zrobienie dioramy.

Pomysł na dioramę zrodził się jakiś czas temu, gdy zobaczyłem świetną pracę The Eye of the Storm. Jednak miałem nieco inny pomysł zarówno na Magów, dioramę jak i ustawienie modeli względem siebie.

Pomalowane przeze mnie modele Magistrów Magii reprezentują Czarodziejów Bitewnych, żołnierzy walczących na pierwszej linii frontu z plugawymi sługami Mrocznych Bogów. Stąd szaty Magów są proste, pozbawione zbędnych ozdób, za to noszą ślady zużycia i pokryte są błotem.

Podobnie diorama nawiązuje swym kształtem do ośmioramiennej Gwiazdy Chaosu, która w świecie Warhammera jest swoistym odpowiednikiem pentagramu. Gwiazda złożona z ośmiu strzał reprezentuje Chaos, natomiast gwiazda powstała na skutek nałożenia dwóch kwadratów jest symbolem ochronnym, symbolem Sigmara Młotodzierżcy, Boga-Imperatora, Zbawcy Imperium.

A jako, że wszelka magia ma swoje źródło w Immaterium, w Domenie Chaosu, Magistrowie Magii, uchwyceni w czasie odprawiania rytuału stoją wewnątrz Gwiazdy Chaosu, zaś cała konstrukcja wyrwana z posad mocą Wiatrów Magii unosi się w powietrzu.

Zwróceni do wnętrza Magowie zaklinają Wiatry Magii w potężnym Kamieniu Mocy... a może walczą z Bytem, który uwięziony jest wewnątrz. Przecież metaliczny głaz spętany jest łańcuchami...

Zapraszam do lektury i komentowania!

Więcej TUTAJ.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Śr lut 29, 2012 12:36 am

quidamcorvus napisał(a):Rekrutacja modeli do kompanii Nieumarłych powoli zbliża się do końca. Figurki Grave Guard firmy GW to kolejne modele, których będę używał w trakcie rozgrywek w Warheim Fantasy Skirmish, gdzie reprezentować będą modele Upiorów. Do złożenia Upiorów wykorzystałem trzy z dziesięciu modeli. Kolejne trzy modele posłużą do złożenia Strażników Grobowców Nieumarłego zastępu z Nehekhary. Pozostałe bitsy wykorzystam w innych projektach.

Choć Upiory w Warheim Fantasy Skirmish rozpoczynają rozgrywkę wyposażone w miecz i tarczę, to sklejając figurki dwa modele wyposażyłem w broń wielką, natomiast trzeci z Upiorów dzierży topór bojowy i miecz. Wspomniane wyżej tarcze umocowałem na plecach Upiorów, a modele wyposażone w broń wielką posiadają dodatkowo miecze w pochwach.

Obrazek

Więcej można przeczytać TUTAJ.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Cz mar 01, 2012 12:23 am

Zrobiłem nowe zdjęcia modeli Khazadów z Gór Krańca Świata. Figurki pomalowałem w wakacje 2011 roku.
Dziś zapraszam do obejrzeń fotografii krasnoludzkich bohaterów: Tanowie, Kowal Run, Krasnoludzki Inżynier, Długobrody i Łamacz Żelaza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Cz mar 01, 2012 8:12 pm

Kolejne zdjęcia Krasnoludów. Tym razem Wojownicy Klanowi, w tym Chorąży i Sygnalista:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Pt mar 02, 2012 3:54 pm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » So mar 03, 2012 12:50 pm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » N mar 04, 2012 1:45 am

Rozpocząłem prace nad kolejną makietą. Będzie to Kamienica bogatszego mieszczanina, jednak dużo bardziej zrujnowana niż Rezydencja, którą zbudowałem wcześniej.

Skończyłem główne prace nad parterem. Do zrobienia zostały jeszcze podłogi. Drzwi i okna będę robił na koniec, gdy już prace nad wszystkimi poziomami (prawdopodobnie będzie ich łącznie trzy).
Na dzień dzisiejszy Kamienica wygląda tak:

Obrazek

Więcej zdjęć na BLOGU.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » N mar 04, 2012 9:26 pm

Porcja kolejnych nowych zdjęć pomalowanych w zeszłym roku Khazadów z Gór Krańca Świata. Dziś zdjęcia Gromowładnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Pn mar 05, 2012 2:11 pm

Skończyłem drewnianą podłogę na 1 poziomie, a także jedną z podłóg na parterze. Inspiracją wzoru mozaiki było TO zdjęcie. Samej mozaiki nie wklejałem jeszcze do makiety, zrobię to dopiero po pomalowaniu. Linia podziału zostanie zamaskowana w późniejszych etapach wykończenia makiety.

Obrazek
Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Wt mar 06, 2012 11:42 am

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Wt mar 06, 2012 12:09 pm przez quidamcorvus, łącznie edytowano 1 raz
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Wt mar 06, 2012 11:27 pm

Skończyłem kolejne elementy posadzki na parterze. Podłogi w pozostałych pomieszczeniem ozdobiłem symbolami Sigmara (ośmioramienną gwiazdą powstałą z nałożenia na siebie dwóch kwadratów).

Kolejny krok to budowa murów na pierwszym poziomie.

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Śr mar 07, 2012 11:54 pm

Powoli zbliżam się do końca prezentacji nowych zdjęć starych Krasnoludów, pomalowanych w zeszłym roku.

Dzisiaj fotografie trzech Trollobójców i krasnoludzkiego Żyrokoptera.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Cz mar 08, 2012 12:58 pm

Zbudowałem główną część 1 piętra. Do wykończenia zostały takie elementy jak barierki wokół schodów, czy kominek (który zrobię później). Na pierwszym piętrze znajduje się także spory balkon, a mocno zrujnowana konstrukcja ułatwia dostęp do pomieszczeń bez konieczności rozbierania budynku, choć w razie konieczności można zdjąć całą podłogę.

Obrazek

Więcej zdjęć na BLOGU.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Pt mar 09, 2012 1:54 pm

Główne prace nad Kamienicą coraz szybciej zbliżają się do końca. A budowa tej makiety to czysta przyjemność. W nocy skończyłem ściany i podłogę drugiego poziomu.

Na drugim poziomie nieco inaczej rozplanowałem taras/balkony - dzięki czemu poziom daje nieco inne możliwości taktyczno/strategiczne niż poziom pierwszy, przy okazji nawiązuje wyglądem do parteru.

W odróżnieniu od Rezydencji frontowa ściana jest sklejona, zdejmowane są za to podłogi, co widać na ostatnich ujęciach.

Obrazek

Więcej na BLOGU.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » So mar 10, 2012 3:23 pm

Obrazek

Krasnoludy trafiły na CMoN.

Zapraszam do głosowania i komentowania!
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Wt mar 13, 2012 4:38 am

Dzisiaj większość dnia spędziłem na cięciu przewodów, lutowaniu, klejeniu, mocowaniu i podłączaniu taśm LED. Udało mi się podłączyć przewody poprawnie, nawet nie poparzyłem się lutownicą, którą do lutowania, a nie cięcia styropianu, wykorzystałem po raz pierwszy od dekady.

Przy okazji wyczyściłem witryny i poprzestawiałem nieco figurki, tak czy inaczej całość prezentuje się następująco:

Obrazek

Rano udało mi się przysiąść na dwie godziny do kamienicy. Do czasu przybycia kuriera z elementami oświetlenia udało mi się zbudować ostatnie piętro Kamienicy i zacząć poddasze i dach, który być może uda mi się zrobić dzisiaj.

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Cz mar 15, 2012 3:26 am

Dzisiaj korzystając z listów gończych opublikowanych na stronach serwisu polter.pl (TU i TU) oraz facjat najemników zamieszczonych w podręczniku do Mordheim, zrobiłem listy gończe, które po wydrukowaniu nakleić można na makiety używane w czasie rozgrywek Warheim Fantasy Skirmish, Mordheim czy WFB. Poszczególne listy gończe obejrzeć można w fotogalerii Azylium.

Natomiast STĄD można ściągnąć plik zawierający listy gończe w formie jpg i pdf.

Listy gończe po wydrukowaniu powinny mieć ok 20 mm wysokości i ok 15 mm szerokości.

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Cz mar 15, 2012 4:11 pm

Skończyłem główne prace nad Kamienicą, która w efekcie ma 60 cm wysokości, podstawa to 30 x 30 cm.

Do zrobienia pozostały detale, kominki i resztki komina, drzwi oraz inne detale. Meble i okna zrobię później, muszę kupić z trzy kolory farby do szkła i poszukać jakiegoś cienkiego, przeźroczystego plastiku.

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » So mar 17, 2012 4:53 am

Czekając aż wyschnie klej łączący ostatnie elementy Kamienicy zrobiłem plakaty, które po wydrukowaniu można nakleić na mury i ściany makiet.
Całość można obejrzeć w fotogalerii Azylium, zaś poniżej znajduje się zdjęcie gotowych do druku miniatur.

Obrazek

Choć moim zdaniem lepiej drukować z pdf który oferuje lepszą jakość.
Pdf można obejrzeć TUTAJ i TUTAJ.

Skończyłem budowę Kamienicy. Wprawiłem drzwi, przykleiłem kominki. Czas na pozostałem detale przyjdzie, gdy zbuduję wszystkie zaplanowane makiety.

Zapraszam do oglądania i komentowania!

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » So mar 17, 2012 5:45 pm

Kolejny krok w rekrutacji Nieumarłych do Warheim FS, to modele reprezentujące Piekielne Nietoperze służące w kompanii Necrarchy i Strigoi.

Rozważałem, czy nie użyć modeli Vampire Counts Fell Bats. Jednak nietoperze produkowane przez GW wyjątkowo mi się nie podobają.

Zupełnie inaczej wyglądała sytuacja z Vampiric Bats z Titan Forge. Wzory są świetne, dokładnie tak wyobrażam sobie Piekielne Nietoperze. Jednak wzory są tylko dwa a cena wysoka, choć nie powiem kusiło...

W efekcie zdecydowałem się na inne rozwiązanie. Kupiłem blister Bloodthirsty Bats firmy Mirliton. Modele przedstawiają trzy roje nietoperzy, wzory są identyczne ale niewysoka cena za jaką oferowane figurki na allegro przeważyła.

Korzystając z bitsów i kilku figurek, które kurzyły się w szafie złożyłem trzy roje Piekielnych Nietoperzy.

Zapraszam do oglądania i komentowania!

Obrazek
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Pn mar 19, 2012 12:40 am

Dzisiaj trochę poprawek.

Zgodnie z sugestiami, wymieniłem nagrobek na podstawce ze szkieletem na drogowskaz - teraz elementy na podstawek nie dublują się (no, poza rojem nietoperzy oczywiście).

Poprawiłem także główne drzwi do Kamienicy. Przy drzwiach jeszcze trochę popracuję ale to później.

Obrazek

Zapraszam też do lektury minirecenzji:

quidamcorvus napisał(a):Dire Wolves to kolejny krok w procesie rekrutacji figurek do kompanii Nieumarłych. Modele Dire Wolves firmy GW to figurki, których będę używał w trakcie rozgrywek w Warheim Fantasy Skirmish, gdzie reprezentować będą modele Mrocznych Wilków służących w kompanii Von Carsteina.

Obrazek

Więcej na BLOGU.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez quidamcorvus » Cz mar 22, 2012 12:56 pm

Kontynuując prace nad makietami postanowiłem przebudować Zajazd.
Do chwili obecnej dobudowałem dwa piętra.

Celem przebudowy jest zrujnowanie gospody i zwiększenie przestrzeni grywalnej. Do zrobienia pozostały jeszcze podłogi, dach i fragmenty zniszczonych ścian oraz piętro i wieża nad stajniami.

Obrazek

Więcej zdjęć na BLOGU.
quidamcorvus
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Warsztat