Moderator: Moderacja

A właśnie, Gedeonie, skąd Ci się skojarzyła ta liczba 90 lat życia Geralta?
Ja nie chciał bym czytać historii młodego Geralta, a to chociażby z tego względu że nasz Wiedźmin był osobą tajemniczą, specyficzną. A pokazanie jego młodości wszystko by zniszczyło.
Mógłby na przykład poruszyć historie Borcha Trzy Kawki który pojawił się w Mieczu przeznaczenia , albo jego eskorty Tey i Vey czyli Zerrikańskich wojowniczek. Jest mnóstwo nie dokończonych wątków które Sapkowski mógł by rozwinąć

Ja mam dziewięćdziesiąt cztery lata. Ale potraktuj to, proszę, jako tajemnicę spowiedzi. Zwierzam ci się tylko dlatego, byś zrozumiała, że nie można traktować mnie jak dziecka.
Nie potrafię ocenić twojego wieku, wiedźminie, ale zakładam, że jesteś grubo starszy, niż wskazywałby twój wygląd.
Chciała ponownie rzucić okiem na małego wiedźmina. Wiedziała bowiem, że w Kaer Mohren nie trenowano dzieciaków od blisko ćwierć wieku.

Ma (w chwili "Chrztu ognia") ponad pięćdziesiąt. Ale nie przyznaje się i nikomu nie powiedział, ile ponad. Wiedźmini starzeją się wolniej od zwykłych ludzi i mniej widocznie, niż zwykli ludzie. Wiedźminowi, który ma lat sześćdziesiąt, też nikt nie da więcej niż czterdzieści pięć. W świecie wiedźmina ludzie osiągają co prawda wyższą średnią wieku, niż w "naszym" średniowieczu, ale jednak i tu wahano by się zlecać mokrą robotę, walkę z potworami "dziadowi po pięćdziesiątce". Dlatego Geralt ukrywa wiek.

Otóż, w "Wiedźminie" w rozmowie Geralta z horodniczym Veleradem jest mowa o panoszących się na świecie różnych potworach, do eksterminacji których powołani zostali wiedźmini. Tymczasem w "Krańcu świata" Geralt opowiada o tym, jak dawno temu minęły czasy, kiedy przed wiekami ludzie musieli zmagać się z potworami i od dłuższego już czasu różne poczwary stanowią obiekty folklorystyczne pod ochroną. Ale oczywiście, te opowiadania nie były pisane jako ciąg.

Ale pewnie kasa za opłaty autorskie nie wyklucza chęci zapisania się autora w annałach literatury, i pewnie nie tylko polskiej, jako twórcy ponadczasowego bohatera.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości