Wywiad z Andrzejem Sapkowskim

Wszelkie uwagi odnośnie wydawnictw książkowych na naszym rynku. Co warto przeczytać, a co będzie tylko stratą czasu i pieniędzy.

Moderator: Moderacja

Postprzez earl » Pn lut 13, 2012 9:34 am

90 lat - to słusznie Hemingway napisał, że "stary człowiek i może". :razz:
Ostatnio edytowano Pn lut 13, 2012 9:35 am przez earl, łącznie edytowano 1 raz
earl
Współpracownik
Współpracownik

Re: Wywiad z Andrzejem Sapkowskim

Postprzez DamiR » Pn lut 13, 2012 11:56 am

Ja nie chciał bym czytać historii młodego Geralta, a to chociażby z tego względu że nasz Wiedźmin był osobą tajemniczą, specyficzną. A pokazanie jego młodości wszystko by zniszczyło. Ale bardzo bym się ucieszył gdyby Sapkowski napisał cykl opowiadań nie związany bez pośrednio z Białym Wilkiem. Mógłby na przykład poruszyć historie Borcha Trzy Kawki który pojawił się w Mieczu przeznaczenia , albo jego eskorty Tey i Vey czyli Zerrikańskich wojowniczek. Jest mnóstwo nie dokończonych wątków które Sapkowski mógł by rozwinąć :D
Ostatnio edytowano Pn lut 13, 2012 11:57 am przez DamiR, łącznie edytowano 1 raz
DamiR
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Gedeon » Pn lut 13, 2012 8:25 pm

A właśnie, Gedeonie, skąd Ci się skojarzyła ta liczba 90 lat życia Geralta?

No właśnie nie wiem, coś mi dzwoni, ale nie wiem, w którym kościele. Ale skoro SSkelenowi kojarzy się tak samo, to chyba coś jest na rzeczy.

Ja nie chciał bym czytać historii młodego Geralta, a to chociażby z tego względu że nasz Wiedźmin był osobą tajemniczą, specyficzną. A pokazanie jego młodości wszystko by zniszczyło.

Akurat ja jakiejś tajemniczości w młodości Geralta nie widzę. Nawet jeżeli uznamy film za niekanoniczny, to po pierwsze, wiemy co nieco o jego rodzicach. Są też komiksy pokazujące urywki z jego młodości, w których chyba maczał palce Sapek, więc można je uznać za kanoniczne.

Mógłby na przykład poruszyć historie Borcha Trzy Kawki który pojawił się w Mieczu przeznaczenia , albo jego eskorty Tey i Vey czyli Zerrikańskich wojowniczek. Jest mnóstwo nie dokończonych wątków które Sapkowski mógł by rozwinąć

Tu bym się zgodził, ale akurat Borcha nie preferuję. Nie lubię przegiętych postaci, oraz osób, które bronią potworów przed ludźmi (ot, taki ze mnie szowinista), a on jest jednym i drugim.
Ideologię JP reprezentują wyłącznie ścierwa lub debile. Owszem, praca organów ścigania nierzadko pozostawia wiele do życzenia - ale nie dlatego, że ścigają ,,dobrych ludzi" (czytaj - ,,zwyrodnialców"), ale dlatego, ze robią to zbyt mało aktywnie. Jeżeli ktoś propaguje pogardę dla uczciwości i praworządności, a deklaruje sympatię i szacunek dla złodziei i bandytów, sam nie zasługuje na choćby odrobinę sympatii czy szacunku.
Jeżeli zgadzasz się z treścią tego podpisu, skopiuj go do swego profilu.

Moja książka:http://wydaje.pl/ebooks/show/883/Opowiesci#
Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez earl » Pn lut 13, 2012 8:30 pm

Jeśli już, to mnie by interesowało arystokratyczne życie wicehrabiego Juliana de Lettenhove, znanego jako Jaskier. Ten wątek został jedynie lekko poruszony, ale w zasadzie o prawdziwym życiu Jaskra nic nie wiadomo.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez yabu » Pn lut 13, 2012 8:51 pm

Nie mogę wskazać miejsca gdzie był wspominany wiek Geralta. Dlatego napisałem o wrażeniu. :razz:
Earl, gdzie jest o wicehrabim? Umknęło mi to.
witaj w objęciach kojącego chaosu
yabu
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez earl » Pn lut 13, 2012 8:58 pm

To jest w "Pani Jeziora", kiedy Jaskier z Geraltem i resztą trafiają do Touissant, małego księstwa, i tam wychodzi na jaw arystokratyczne pochodzenie barda oraz jego dawny romans z księżną tego kraju.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Re: Wywiad z Andrzejem Sapkowskim

Postprzez slann » Pn lut 13, 2012 9:13 pm

Jjeju, a ja byłem pewien, że Geralt jest po 40
Prawemu człowiekowi wstyd, że jest szczeliwy. Wie bowiem, że na nic w życiu nia zapracował
slann
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez earl » Pn lut 13, 2012 9:20 pm

Dba o siebie.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez gacoperz » Pn lut 13, 2012 11:49 pm

Terapia genetyczna i te sprawy. Nie to co nasz botoks i implanty silikonowe :P
Gawarisz ty pa kislevitskomu?
gacoperz
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez earl » Wt lut 14, 2012 12:27 am

Zgadza się. Ibisz przy Geralcie to mały pikuś.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez Hugin » Wt lut 14, 2012 1:23 am

Yennefer przyznaje się do 94 w 9 rozdziale "Wieży Jaskółki"
Ja mam dziewięćdziesiąt cztery lata. Ale potraktuj to, proszę, jako tajemnicę spowiedzi. Zwierzam ci się tylko dlatego, byś zrozumiała, że nie można traktować mnie jak dziecka.

co do wiedźmina można tylko zgadywać, jedyna bezpośrednia wskazówka jest w opowiadaniu "Coś więcej"
Nie potrafię ocenić twojego wieku, wiedźminie, ale zakładam, że jesteś grubo starszy, niż wskazywałby twój wygląd.

a wygląda na moje oko na trzydzieści z hakiem.
kolejną wskazówką może byś wiek ruin Kaer Morhen

Chciała ponownie rzucić okiem na małego wiedźmina. Wiedziała bowiem, że w Kaer Mohren nie trenowano dzieciaków od blisko ćwierć wieku.

Załóżmy że szkolenie wiedźmina trwa 10 lat czyli opuszczając Kaer Morhen Geralt ma około 17-18 lat, jeśli przyjmiemy że masakry dokonano wkrótce po jego "wyzwoleniu" daje nam to wiek 40 kilku lat.

żadnych innych wskazówek co do wieku Geralda nie pamiętam
Nareszcie cywilizacja, tu znajdziemy monopolowy.
Hugin
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Postprzez lmn » Wt lut 14, 2012 10:33 am

Owe 90 lat Geralta byłe podane w podręczniku do gry RPG "Wiedźmin: gra wyobraźni", ale nie wprost - napisano, że urodził się rok po Yennefer. Jednak to nie AS jest autorem tego podręcznika, więc informacje tam zawarte nie każdy musi traktować jako kanoniczne. Sapkowski w wywiadzie tak mówił o wieku Geralta:
Ma (w chwili "Chrztu ognia") ponad pięćdziesiąt. Ale nie przyznaje się i nikomu nie powiedział, ile ponad. Wiedźmini starzeją się wolniej od zwykłych ludzi i mniej widocznie, niż zwykli ludzie. Wiedźminowi, który ma lat sześćdziesiąt, też nikt nie da więcej niż czterdzieści pięć. W świecie wiedźmina ludzie osiągają co prawda wyższą średnią wieku, niż w "naszym" średniowieczu, ale jednak i tu wahano by się zlecać mokrą robotę, walkę z potworami "dziadowi po pięćdziesiątce". Dlatego Geralt ukrywa wiek.

Wiedźmini wyglądają więc na ok. 15 lat mniej, niż mają naprawdę.
Obnażam wady.
lmn
Redaktor
Redaktor

Postprzez Gedeon » Wt lut 14, 2012 9:19 pm

Niekoniecznie, te 60 mogło być przykładowe. Nie wiadomo, ile żyją wiedźmini. Vesemir jest ponoć starszy niż Caer Morhen.
Ideologię JP reprezentują wyłącznie ścierwa lub debile. Owszem, praca organów ścigania nierzadko pozostawia wiele do życzenia - ale nie dlatego, że ścigają ,,dobrych ludzi" (czytaj - ,,zwyrodnialców"), ale dlatego, ze robią to zbyt mało aktywnie. Jeżeli ktoś propaguje pogardę dla uczciwości i praworządności, a deklaruje sympatię i szacunek dla złodziei i bandytów, sam nie zasługuje na choćby odrobinę sympatii czy szacunku.

Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez earl » Wt lut 14, 2012 9:28 pm

W zasadzie, gdyby potraktować zbiór "Ostatnie życzenie" jako chronologiczną całość, to należałoby uznać, że Geralt ma kilkaset lat. Otóż, w "Wiedźminie" w rozmowie Geralta z horodniczym Veleradem jest mowa o panoszących się na świecie różnych potworach, do eksterminacji których powołani zostali wiedźmini. Tymczasem w "Krańcu świata" Geralt opowiada o tym, jak dawno temu minęły czasy, kiedy przed wiekami ludzie musieli zmagać się z potworami i od dłuższego już czasu różne poczwary stanowią obiekty folklorystyczne pod ochroną. Ale oczywiście, te opowiadania nie były pisane jako ciąg.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez sskellen » Śr lut 15, 2012 1:16 am

Ja jak łatwo zgadnąć poczytałbym więcej o Stefanie Skellenie:)
"It's the hero's job to die gloriously;
it's my job to get paid."

Marcelle Finetti, Tilean Mercenary
sskellen
Stały bywalec
Stały bywalec

Postprzez earl » Śr lut 15, 2012 8:54 am

Rozumiem, że to stąd ten nick.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez gacoperz » Śr lut 15, 2012 9:16 am

Obrazek
gacoperz
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Gedeon » Cz lut 16, 2012 1:39 am

Otóż, w "Wiedźminie" w rozmowie Geralta z horodniczym Veleradem jest mowa o panoszących się na świecie różnych potworach, do eksterminacji których powołani zostali wiedźmini. Tymczasem w "Krańcu świata" Geralt opowiada o tym, jak dawno temu minęły czasy, kiedy przed wiekami ludzie musieli zmagać się z potworami i od dłuższego już czasu różne poczwary stanowią obiekty folklorystyczne pod ochroną. Ale oczywiście, te opowiadania nie były pisane jako ciąg.

Tylko, że taka intepretacja jest bez sensu, bo w ,,Wiedźminie"występuje król Foltest, który występuje również w powieściach, a zatem nie mogło minąć kilkaset lat.

Akurat to, o czym piszesz, po prostu dowodzi niekonsekwencji autora. Generalnie raczej momentem ,,rozplenienia się" potworów, była Koniunkcja Sfer.

Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez earl » Cz lut 16, 2012 8:42 pm

Dlatego napisałem "gdyby potraktować". Z tego co kiedyś tam słyszałem to ten tom był po prostu luźnym zbiorem opowiadań, powstałych w różnym czasie, które autor pewnego razu zebrał w całość. Stąd wynikają takie niekonsekwencje.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez Gedeon » Cz lut 16, 2012 10:38 pm

No tak, zresztą autor twardo twierdzi, że nie miał żadnego głębszego zamysłu pisząc opowiadania, i że generalnie dla niego ważna jest kreacja postaci i dialogi itd a budowa świata i jego spójność niespecjalnie go interesuje. ,,po co mi malowania świata, skoro mam bohaterów, którzy ze sobą rozmawiają. " jak gdzieś kiedyś powiedział.

Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Gedeon » Pt lut 17, 2012 2:33 am

Nie wiem, czy akurat Sapka cechuje jakaś wielka skromność - raczej ironia. Jeszcze nie widziałem wywiadu z nim, żeby odpowiadał całkowicie na poważnie. Choć z drugiej strony cechuje go też w pewnym stopniu autoironia, którą można uznać za przejaw skromności.

Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez gacoperz » Pt lut 17, 2012 12:09 pm

Ja tu nie widzę skromności. Sapkowski jest po prostu do bólu szczery. Jego celem jest stworzyć pewną opowieść, a nie wewnętrznie spójne uniwersum mające być podstawą pierdyliona produktów na prawach franczyzy.
gacoperz
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez Gedeon » Pt lut 17, 2012 8:38 pm

No tak, zdecydowanie twierdzi, że gry wiedźmińskie nie są w żaden sposób kontynuacją jego książek - nie dlatego, żeby uważał, że są złe, albo żeby były niezgodne, ale tak po prostu, z zasady.
Co nie zmienia faktu, że bierze pod uwagę to, że jego dzieła mogą się stać podstawą pierdyliona produktów - i nie ma nic przeciwko temu, aby powstały, bo zawsze to dodatkowy dochód (tak czytałem w niedawnym wywiadzie w NF). I że chętnie składa fanom swój autograf na wszystkich artykułach ,,wiedźmińskich" - także na grze, choć się od niej odcina.

Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez earl » Pt lut 17, 2012 10:30 pm

Trudno, aby miał coś przeciwko temu. Jeśli bohater zaczyna żyć własnym życiem, niezależnie od pomysłów jego twórcy, to znaczy, że staje się postacią kultową, przysparzając jego autorowi jeszcze więcej rozgłosu.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez Gedeon » Pt lut 17, 2012 11:00 pm

On to ujął bardziej w sensie, że cieszy się z opłat za prawa autorskie :D

Gedeon
Zespolony z forum
Zespolony z forum

Postprzez earl » Pt lut 17, 2012 11:13 pm

Nie zapoznałem się z całym wywiadem, więc umknęło mi to. :) Ale pewnie kasa za opłaty autorskie nie wyklucza chęci zapisania się autora w annałach literatury, i pewnie nie tylko polskiej, jako twórcy ponadczasowego bohatera.
Ostatnio edytowano Pt lut 17, 2012 11:14 pm przez earl, łącznie edytowano 1 raz
earl
Współpracownik
Współpracownik

Postprzez earl » Śr lut 22, 2012 11:29 pm

Ironia plus autoironia.
earl
Współpracownik
Współpracownik

Poprzednia strona

Powrót do Książki