Zrodzone z pasji

Forum poświęcone grom planszowym i niekolekcjonerskim karciankom.

Moderatorzy: Neurocide, Ezechiel, Administracja forum

Zrodzone z pasji

Postprzez Matio.K » Wt lip 07, 2009 8:57 pm

Blog moje niewiasty, blog "tfórcy" gier - na miejscu znajdziecie kilka do ściągnięcia :}

http://matiok.blogspot.com/
Matio.K
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Re: Zrodzone z pasji

Postprzez Matio.K » N lip 26, 2009 2:00 pm

Cóż, pracuję właśnie nad bardzo intrygującym projektem gry planszowej, zainteresowani proszeni są o udanie się na blog. Pewnikiem nie omieszkam podzielić się efektem prac także na samym forum :spoko:
Matio.K
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Postprzez Matio.K » N sie 23, 2009 12:40 pm

Cóż, nowa gra w zasięgu :]

Więcej na blogu : http://matiok.blogspot.com/

Tworzenie coraz to nowych gier ma swoje plusy : można wyciągać rozwiązania, które znakomicie wkomponują się w kolejną, sprawiając, że stają się coraz lepiej przemyślane i zyskuję ukojenie, że poświęcony im czas nie poszedł na marne. W tym wypadku jest podobnie - otóż stanowi ona mariaż dwóch poprzednich: niedoszłej strategii wraz z pierwszą odsłoną kupca. Swoista gra wojenno- terytorialno -gospodarcza. W zasadzie celowałem tam gdzie zawsze - w prostotę przy jednoczesnym zachowaniu pola do manewrów. Jestem na etapie szlifowania szczegółów i przygotowania jej gruntu pod pierwszą, testową rozgrywkę. Z co ciekawszych rozwiązań :

- Duże znaczenie dyplomacji oraz zawiązywania sojuszy; reguluje to tzw. pasek reputacji - niehonorowe zagrania takie jak złamanie danego słowa, czy grabież wrogiej wioski, powoduje spadek. Przeciwnie, gdy wygrywamy bitwy, rozbudowujemy prowincję, tudzież spełniamy wolę sojusznika. Posiada to duże odzwierciedlenie na samą rozgrywkę, stąd też warto czasem pomyśleć jakie skutki w przyszłości może nieść z sobą atak oraz czy nie kłóci się to z naszą strategią.

- Przed rozpoczęciem rozgrywki indywidualnie losujemy każdej prowincji czy będzie to wioska [+ 1 do żywności], czy miasto [produkcja broni] itp. Mamy jeszcze kopalnie, porty, twierdze itp., a to każdorazowo niesie z sobą odmienną strategię. Bitwy, czy też spiski o prowincje? Pewnie.

- Dwór królewski: każdorazowo możemy pozwolić sobie na usługi trzech osób o różnych specjalnościach; kupcy zapewnią dodatkowy zysk, feudałowie wydajność wiosek, marszałkowie siłę armii itp. Haczyk w tym, że jeden z nich może być szpiegiem wrażego gracza; jak to działa? To póty co moja słodka tajemnica. Faktem jest, że potrafi wtedy sporo namieszać [dla przykładu skraść złoto ze skarbca, albo otworzyć bramy obleganej twierdzy].

- Gospodarka : trzy surowce, które z jednej strony posiadają wahającą się cenę rynkową, a z drugiej potrzebne są do rozbudowy naszego hrabstwa [owszem, nie królestw tudzież krajów].

- Do tego walczymy wszak o władzę, czyli trzecią sferę. Mieszając to wszystko otrzymujemy dość wybuchową mieszankę jak na grę domowej roboty :}

(...)
Matio.K
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Postprzez Matio.K » Pn lut 01, 2010 12:49 pm

No cóż, blog prowadzę nieprzerwanie od momentu jego powstania, więc dla świeżych osób - jest tutaj dużo materiału do przejrzenia :spoko: W każdym razie to fantastyczne hobby, którego rezultatami dzielę się z wami. Obecnie na tapecie mam sporo projektów, ale mam nadzieję, że z każdym wyjdę obronną ręką. Tzn. skończy jako 1.0 :)
Matio.K
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Powrót do Gry planszowe