Pomoce do gry

Forum na którym można dyskutować o wszystkim, co dotyczy 4. edycji D&D.

Moderator: Administracja forum

Postprzez Bajer » Wt lut 24, 2009 10:49 pm

To skoro już o MSE mowa to tutaj wielki projekt o nazwie UCS, gdzie prócz kart dostępne są też różne style:
http://toosigma.com/wiki/index.php/Downloads

A tutaj coś dla fanów setu tworzonego przez Ander'a:
http://www.dungeoncrawl.us/power_cards
Bajer
Redaktor
Redaktor

Postprzez fix » Wt lut 24, 2009 11:29 pm

Nie wiem czy już były, ale : http://dnd4.com/dd-4th-edition-character-sheet
Bez wątpienia najlepsze karty jakie przyszło mi oglądać. Excel, z zachowanym stylem kart z końca podręcznika DnD. Karty są automatyczne, wybierasz przedmioty, featy, speciale itd z rozwijanej listy. Chodzi o to, że karta sama wszystko wylicza i dodaje. (chociaż w 95% się zgadza, czasem się myli. Ale do teraz są poprawki i uwzględnianie nowych Podręczników oraz Dragonów.)
Ostatnio edytowano Śr lut 25, 2009 1:06 pm przez fix, łącznie edytowano 1 raz
fix
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Bajer » Śr lut 25, 2009 2:16 am

To skoro przy kartach postaci jesteśmy mam alternatywne rozwiązanie, którego sam ze znajomymi używam na sesji.

ObrazekObrazek

Do ściągnięcia są tylko te wersja pokazane na obrazkach. Nie chce mi się szukać, ani robić innych. Wersja pl zrobiona przeze mnie.

A teraz słów kilka, o co w tym chodzi. Dzięki temu nie potrzeba już karty postaci. Wystarczy Ci tylko mata + karty mocy. Matę laminujesz lub wkładasz w koszulkę i na niej piszesz markerem suchościeralnym lub zwykłym (da się go zetrzeć szmatką z alkoholem - może być woda po goleniu). Na miejsce action pointa kładziesz jakiś żeton. To samo na second winda. Życie na dwa sposoby można liczyć. Ja robię to żetonami. Reszta u mnie markerem suchościeralnym zapisuje na macie po prostu. Reszty chyba nie trzeba tłumaczyć. Matę kładziesz na stole. MP i gracze widzą wszystko.

Polecam do tego jeszcze na kartce sobie spisać wszystkie zdolności (properities) z atutów, przedmiotów magicznych i innych źródeł, żeby mieć to w jednym miejscu. Ja używam czegoś takiego.
Obrazek
Połowę tej kartki chowam pod matę (tę ze skillami) i wysuwam w razie potrzeby. Tego nie laminuje bo nie ma sensu. Za często się zmieniają tam rzeczy.

Playmats
Zdolności
Bajer
Redaktor
Redaktor

Postprzez Sony » Śr mar 11, 2009 12:38 pm

Czy ktoś nie natrafił na Set Kart Mocy Ander'a - tyle, że pionowy? Pasuje mi jedo szata graficzna - ale chciał bym mieć karty w układzie pionowym - chciał bym je ubrać w standardowe koszulki" Magic'owe.
Jestem DUMNY, że należałem do frontu, który obalił rzady PiS.
Sony
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Bajer » Śr mar 11, 2009 2:33 pm

Sony takiej rzeczy nigdzie nie znajdziesz. W UCS jest chyba 6 różnych stylów graficznych i są tam wersje pionowe. Może znajdziesz coś dla siebie. (link wyżej w innym poście)
Bajer
Redaktor
Redaktor

Postprzez Sony » Śr mar 11, 2009 8:00 pm

UCS mie nie odpowiada :D niestety. Czuję, że chyba kupię karty od Wizardów - chociaż cena prawie 80$ za Power Card Display - przy obecnym kursie jest ZAPOROWA. :D

DOLARZE po 2.0 zł GDZIE JESTEŚ :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Sony
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Bajer » Cz mar 12, 2009 3:14 pm

Karty od wizardów to dno i kaszana. Wyglądają identycznie jak te z Character Buildera. Porażka totalna. Tak samo karta postaci. No, ale o gustach się nie dyskutuje.
Bajer
Redaktor
Redaktor

Postprzez Sony » Cz mar 12, 2009 3:53 pm

Mi akurat karta postaci pasuje - przynajmniej na z podręczników czy Buldier'a. Karty musze zobaczyć.

Te od Andera były by idealne w układzie pionowym - to mogę przeboleć, ale są deczko większe niż standardowe karty i trzeba się bawić w docinanie.

Na razie uzywam kart Ander'a - zobaczę co Wizardzi wymyślili :D i czy jest to kaszana :D i tak w pierwszej kolejności kupuję PHB 2
Sony
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Postprzez Bajer » Pt mar 13, 2009 12:45 am

Sony większe? Ja ich używałem kiedyś dopóki nie wpadłem na świetny templat DennisaB w UCS. Po prostu gitarka jest. Wszystkie moce wchodzą bez problemów w koszulki z MTG. Nie wiem jakim cudem większe Ci wychodzą:)
Bajer
Redaktor
Redaktor

Postprzez Sony » Pt mar 13, 2009 8:35 am

Nie wiem - może mam coś pokaszanione ze skalowaniem. Skoro zachwalasz to przyjżę się szablonowi DennisaB - do tej pory używałem Hirahito i Andera.
Sony
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant

Poprzednia strona

Powrót do D&D 4. ed.