Zrodzony z fantastyki

 
Awatar użytkownika
hashiri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: śr kwie 16, 2008 9:04 pm

Kilka pytań do zasad.

pt mar 19, 2010 10:14 pm

Witam,
otóż nie wiem kilku rzeczy :) :
1. Czy jak wystawię creature to od razu moge atakowac ??
2. Czy jak wystawię creature i zaczyna sie tura przeciwnika i on mnie atakuje to ja moge blokowac juz ??
3. Co robi "Protection from..."?
4. Czy jeżeli przeciwnik poświeci kartę Vampire Hexmage i usunie mi wszystkie conterki z mojej creatury Keldon Marauders
ktorą wlasnie wystawilem(przed jego ruchem) to znaczy ze ja niszcze Keldon Marauders i czy 1 damage jeszcze idzie w niego czy nie ??
5. Czy creatura z flyingiem moze blokować creature bez flyinga i na odwrot ?
6. Czy jest jakas roznica miedzy combat damage a damge ?
7. Czy karta Manabarbs wali 1 damage za każdego landa, np. jak zatapuje 3 landy to mnie walnie 3 damage ??

Prosze o jak najszybszą pomoc. :wink:
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
 
Kosa92
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 83
Rejestracja: sob sie 16, 2008 8:36 pm

Re: Kilka pytań do zasad.

pt mar 19, 2010 10:22 pm

Witam.
1. Nie możesz atakować chyba, że kreatura ma Haste.
2.Tak
3. Kreatura z Protection nie może być targetowana, enhementowana, nie może być blokowana i nie mogą zostać zadane jaj obrażenia od kritów i czarów tego koloru
4.Tak (zadaje)
5.Tak, ale kreatura bez flyinga nie blouje jej chyba, że ma reach.
6.Combat damage to dmg zadane przez stworki, a damage to ogół wszystkiego, od czarów, abilit i stworów też.
7.Tak

Obtaguj karty. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt mar 19, 2010 10:22 pm przez Kosa92, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
 
Awatar użytkownika
27383
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 3267
Rejestracja: śr sie 01, 2007 5:44 pm

Kilka pytań do zasad.

pt mar 19, 2010 10:23 pm

Też witam nowego gracza :)

1. Nie, kreatura ma wtedy "chorobę przywołania" i nie moze atakować.
2. Tak.
3. Kreatura ma tzw. "protekcję" przed danym czymś. Więcej w przeglądzie najważniejszych keywordów: http://karcianki.polter.pl/Najwazniejsze-keywordy-c19851
4. Z tym counterem to mam zagwozdkę, ale chyba odrazu schodzi. W każdym razie możesz uderzyc 1 dmg.
5. Kreatura z flyingiem może blokować kritę bez niego, ale kreatura bez flyinga nie może blokować latającego.
6. Tak. Combat damage zadawany jest w "walce", czyli "combat stepie". Więcej tutaj: http://karcianki.polter.pl/Struktura-tury-c19848
7. Tak, jak stapujesz 3 lądy to zadaje Manabarbs 3 dmg.

Poza tym zachęcam do spojrzenia w zasady gry, na niektóre pytania z pewnością znalazłbyś odpowiedź. Prosiłbym jeszcze o tagowanie kart, o które się pytasz. Wygląda to tak:
[mtg]nazwa karty[/mtg]

I powstanie np. Vampire Hexmage, od razu z linkiem, gdyby ktoś z pomagających nie wiedział co robi ta karta :)
 
Awatar użytkownika
hashiri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: śr kwie 16, 2008 9:04 pm

Kilka pytań do zasad.

pt mar 19, 2010 10:35 pm

Dzięki za pomoc.
Wie moe ktoś gdzie są pełne zasady MtG po POLSKU, bo na
stronce wizarda są tylko po angielsku ??
 
Awatar użytkownika
Zephyel
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 2230
Rejestracja: pt maja 01, 2009 10:12 pm

Kilka pytań do zasad.

pt mar 19, 2010 11:09 pm

Z tego co wiem, nie istnieją przetłumaczone Zasady ^^
 
Awatar użytkownika
fourth
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 132
Rejestracja: sob sie 29, 2009 12:34 am

Kilka pytań do zasad.

sob mar 20, 2010 12:20 am

Po polsku wydane są jedynie kilkunastostronicowe broszury, tłumaczące jedynie "podstawowe podstawy".
 
Awatar użytkownika
Erykz
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1235
Rejestracja: pt lip 06, 2007 12:02 pm

Kilka pytań do zasad.

ndz mar 21, 2010 11:47 am

Istnieje rulebook po polsku, i jest nawet bardzo zgrabny. Jedynym jego mankamentem jest to, że tyczy się 8ed. ;) Jeżeli jednak byłbyś zainteresowany to mogę wygrzebać link.
 
Awatar użytkownika
fourth
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 132
Rejestracja: sob sie 29, 2009 12:34 am

Kilka pytań do zasad.

ndz mar 21, 2010 12:35 pm

Istnieje też do 9ed, ale jak już pisałem są one niczym w porównaniu do Comprehensive Rules , a zrozumiałem że to właśnie ich szuka hashiri (pisał o pełnych zasadach).

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości