Gwjazdor pisze:Walcząc bronią dwiema rękami, dodaje się półtorakrotną premię z siły. A co jeśli postać ma karę ze Str? Odejmuje się tylko połowę kary?
Kamulec pisze:w myśl "rozróżniania" należało by przyjąć, że kary z Siły do obrażeń nie dotyczą walki oburącz, jak i broni trzymanej w drugiej ręce.
smaller pisze:To chyba nie pozostawia większych wątpliwości?
Zireael pisze:Potrzebna mi klasa/atut/cokolwiek, może być z twórczości forumowej, co ma związek z liczbami/matematyką...
Kamulec pisze:Zireael pisze:Potrzebna mi klasa/atut/cokolwiek, może być z twórczości forumowej, co ma związek z liczbami/matematyką...
Zogniskowanie wiedzy (matematyka)
Możesz sprecyzować, co masz na myśli pisząc "ma związek"?
Zireael pisze:Kamulec pisze:Zireael pisze:Potrzebna mi klasa/atut/cokolwiek, może być z twórczości forumowej, co ma związek z liczbami/matematyką...
Zogniskowanie wiedzy (matematyka)
Możesz sprecyzować, co masz na myśli pisząc "ma związek"?
Nie wiem, jakaś klasa prestiżowa albo podstawowa, gdzie gość zajmuje się liczbami (i nie musi z tego tytułu zaraz zadawać 100k100 obrażeń). Może traktuje liczby jako magię? Albo jest naukowcem? I liczy, powiedzmy, ile jest duchów/fey/czegoś tam we wszechświecie?
Myślę o zrobieniu alter ego osoby związanej z matematyką, stąd to pytanie.
Korbel pisze:Są, np. niziołki waleczniaki zamiast premii do rzutów obronnych mają dodatkowy atut na 1. poziomie. To tak mi się pamięta. Szczególy widziałem w opisie świata Zapomnianych Krain.
Korbel pisze:Szczególy widziałem w opisie świata Zapomnianych Krain.
Korbel pisze:Trzeba więc upuścić broń na ziemię (darmowa akcja), schować do pochwy (odpowiednik ruchu, prowokuje okazyjny atak), albo odpiąć tą ciężką tarczę (odpowiednik ruchu) i wtedy rzucić czar.
Oczywiście, jeśli czar nie ma komponentów somatycznych - można rzucać bez ograniczeń.