Zrodzony z fantastyki

 
Awatar użytkownika
Sigmar39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: sob lis 29, 2008 7:32 pm

Pytanie - dynamika walki instant kontra umiejetnosc.

sob sie 20, 2011 12:37 pm

Więc sytuacja wyglada tak przeciwnik ma odtapowana creaturke, ktora ma umiejetnosc 1mana tap target creature (gralismy akurat w 4 graczy on byl pierwszym ja zas ostatnim 4-ym graczem.) Drawuje kartę i nadchodzi moj untap step czympredzej uzywam spella, ktory niszczy creaturke przeciwnika instantem Lighting Axe, przeciwnik moj zas "zadeklarowal za wczasu" jak on to powiedzial juz w turze 3 gracza, ze zatapuje moja creaturke gdy sie odtapuje .
Wiec czy creaturka przeciwnika powinna zejsc, czy moze moj creature zostanie zatapowany, a dopiero pozniej zejdzie czy jeszcze cos innego ?

Na moje oko to powinien zejsc creature przeciwnika pierwszy, ale zapewne nie jest to obiektywne podejscie i w dodatku nie znam zasad na tyle dobrze, zeby sie klocic na smierc i zycie z nim wiec prosze o pomoc!

Dziekuje z Gory.

Sigmar39
 
Xax
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 38
Rejestracja: wt lut 01, 2011 6:30 pm

Pytanie - dynamika walki instant kontra umiejetnosc.

wt sie 30, 2011 3:27 pm

O ile się nie myle, to wygląda to tak:
Koleś ma stworka i chce zatapowac twojego potwora:
- Jesli zrobił to w swojej turze, to w momencie kiedy zaczyna sie twoja to na początku po dociągnieciu karty i opłaceniu wszystkiego odtapowywujesz wszystkie stwory, więc efekt się kończy.
- Jeśli natomiast chciał żeby twój stworek był zatapowany dopiero w twojej turze to nie mógł zrobić tego wcześniej, więc jeśli zniszczyłeś jego stworka zanim on postanowił zatapować twojego stworka, to tamten koleś miał poprostu pecha.

Ale ja jestem laikiem, więc niech ktoś bardziej doświadczony to przeczyta i mnie poprawi w razie czego.
 
Awatar użytkownika
p4v
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1052
Rejestracja: pn kwie 06, 2009 10:03 pm

Pytanie - dynamika walki instant kontra umiejetnosc.

wt sie 30, 2011 9:11 pm

Xax, kolega już uzyskał odpowiedź na to pytanie od sędziego.
-vp1130634.html#p1130634
Xax pisze:
- Jeśli natomiast chciał żeby twój stworek był zatapowany dopiero w twojej turze to nie mógł zrobić tego wcześniej,

I nic nie zrobił, jedynie zadeklarował, że coś będzie robił w upkeepie przeciwnika. I w tym upkeepie zatapował stworka.
Xax pisze:
więc jeśli zniszczyłeś jego stworka zanim on postanowił zatapować twojego stworka,

Przecież na zagranie spella zawsze można w tym przypadku odpowiedzieć, tak jak sędzia napisał.
Ostatnio zmieniony wt sie 30, 2011 9:17 pm przez p4v, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód:
 
Xax
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 38
Rejestracja: wt lut 01, 2011 6:30 pm

Re: Pytanie - dynamika walki instant kontra umiejetnosc.

śr sie 31, 2011 2:23 pm

Sumimase

nie przeglądałem innych tematów i zapomniałem, ze sie spele z góry rozpatruje

w takim razie możnaby chyba zamknąć :)
Ostatnio zmieniony śr sie 31, 2011 2:24 pm przez Xax, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości