Zrodzony z fantastyki

 
Hamczas
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: czw maja 03, 2012 9:02 am

Rzut 1 na k20 przy ataku z pięści

czw maja 03, 2012 9:06 am

Witam.
Mam pytanie.
Otóż mamy w grupie mnicha , który aktualnie atakuje tylko i wyłącznie z pięści.
Co się dzieje kiedy rzuci za przebicie 1 na k 20 ?
Czy traktuje się to po prostu jako pudło ? Czy traci resztę ataków?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony pt maja 04, 2012 9:02 am przez Radnon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
 
Awatar użytkownika
Radnon
Szef działu
Szef działu
Posty: 4286
Rejestracja: czw maja 06, 2004 3:35 pm

Re: Rzut 1 na k20 przy ataku z pięści

czw maja 03, 2012 9:23 am

Jeżeli nie stosujesz żadnych domowych zasad związanych z krytycznym pudłem to w takiej sytuacji postać po prostu nie trafia bez względu na to jakie ma premie do ataku. Wszystkie kolejne ataki rundzie wykonuje jednak normalnie.
 
Awatar użytkownika
Gwjazdor
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1287
Rejestracja: czw sty 25, 2007 10:53 pm

Re: Rzut 1 na k20 przy ataku z pięści.

czw maja 03, 2012 6:49 pm

Chyba stosuje, bo inaczej nie pytałby konkretnie o uderzenie bez broni mnicha, tylko traktowałby tak samo jak resztę ataków - automatyczne pudło. W opisie tego wariantu jest napisane, że po nieudanym teście Zręczności o ST 10, "postać powinna stracić akcję, by odzyskać równowagę, podnieść upuszczoną broń, oczyścić myśli, wyprostować się itp". Z doświadczenia wiem, że w większości wypadków z czasem to zdanie ewoluuje w "1 na k20 to upuszczenie broni", a zapomina się o utraceniu równowagi itd :) Dobrze jest stosować "widzimisię" zależne od sytuacji, które oznacza coś atkiego co spowoduje stratę akcji :razz:

Ewentualnie, miałem gdzieś na dysku wariantowe tabele krytyków jak i krytycznych pudeł, przeznaczoną bodajże do wersji 3.0 ale to nie powinno być problemem bo chyba jest w 100% zgodna z 3.5 - jeśli chcesz, mogę ci podesłać jak znajdę. Możliwości było naprawdę sporo, i odmienne, za to o różnym stopniu "upierdliwości". Standardowy upadek lub upuszczenie broni również. Ale było np skręcenie kostki co spowalniało postać o połowę, zadanie obrażeń sobie samemu lub sojusznikowi, albo że np wykonałeś "zły ruch" i przeciwnik ma +4 do ataku na ciebie w swoim następnym ataku.
 
Awatar użytkownika
Got
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 123
Rejestracja: pt sie 18, 2006 11:35 am

Re: Rzut 1 na k20 przy ataku z pięści.

czw maja 03, 2012 7:21 pm

Podaj Gwjazdorze drogi to o czym mówisz, bo brzmi miodnie ;)
 
Awatar użytkownika
Gwjazdor
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1287
Rejestracja: czw sty 25, 2007 10:53 pm

Rzut 1 na k20 przy ataku z pięści

sob maja 05, 2012 12:25 am

 
Hamczas
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: czw maja 03, 2012 9:02 am

Rzut 1 na k20 przy ataku z pięści

sob maja 05, 2012 4:02 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
Co do domowych zasad to raczej nie - nasz gm po prostu często traktuje 1 jako utratę broni , a chciałem się upewnic jak to działa właśnie w tej konkretniej sytuacji skoro broni jako takiej w dłoni przecież nie ma :) skorzystam z linku i jeszcze raz dziękuję za odzew :* :)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość