Zrodzony z fantastyki

 
Awatar użytkownika
sir_xeno
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 180
Rejestracja: pt gru 24, 2004 12:43 am

Re: Savage Worlds - pytania

pn gru 03, 2012 5:17 pm

Trzy rodzaje słoni są w Savage Free Bestiary
 
Awatar użytkownika
etcposzukiwacz
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 63
Rejestracja: pn wrz 03, 2012 12:17 pm

Re: Savage Worlds - pytania

pn gru 03, 2012 11:05 pm

@sir_xeno
Serdeczne dzięki za podpowiedź.
 
Mistyqju
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: wt gru 25, 2012 6:24 pm

Savage Worlds - pytania

śr gru 26, 2012 9:08 am

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie co do rozwoju postaci. W podręczniku i w jeździe próbnej piszę, że postać może: - wybrać nową przewagę, - zwiększyć umiejętność o kostkę, - zwiększyć o jedną kostkę dwie umiejętności niższe od cechy, - kupić nową umiejętność na k4, - zwiększyć o jeden cechę (raz na range). Czy przy awansie możemy wybrać jedną z tych możliwości, czy wszystkie?
 
Awatar użytkownika
Amdir
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 567
Rejestracja: ndz gru 25, 2005 11:51 am

Savage Worlds - pytania

śr gru 26, 2012 5:54 pm

Wybierasz jedną z tych możliwości.

Pozdro
 
Mistyqju
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: wt gru 25, 2012 6:24 pm

Savage Worlds - pytania

czw gru 27, 2012 6:20 am

Wielkie dzięki Mam prośbę. Czy ktoś mógłby przedstawić tutaj scenerie walki jednej figury z odziałem blotek (z rzutami kostek i modyfikatorami). Chciałbym zobaczyć cechy owego oddziału. Jedyne co na ten temat znalazłem w podręczniku to. że grupa działa na jednej karcie inicjatywy. Czy walcząc z 10 goblinami musimy po kolei rzucać na każdego oddzielnie, tak?
 
Awatar użytkownika
gacoperz
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1401
Rejestracja: sob paź 01, 2011 8:44 am

Savage Worlds - pytania

czw gru 27, 2012 9:30 am

Tak, po prostu dla uproszczenia nie ciągniesz dla każdego osobno inicjatywy.
 
Awatar użytkownika
sgt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: pt sie 03, 2012 3:41 pm

Re: Savage Worlds - pytania

pt gru 28, 2012 10:58 am

Moje pierwsze pytanie dotyczy ognia automatycznego. Nie znalazłem ograniczenia w jakiej odległości muszą być cele żeby zostać objęte jedną serią. Czy to oznacza, że strzelający może strzelać do np. trzech otaczających go przeciwników?

Czy pistolet jest bronią do walki wręcz? To, ze można z niego strzelać w walce wręcz nie oznacz, że można się nim bronić zatem czy postać z pistoletem jest traktowana jako obrońca bez broni lub obrońca z bronią improwizowaną?

Trzecie: czy postać trzymana przez inną ma jakieś minusy do obrony? Dajmy na to: jeden trzyma drugi bije trzymanego, to czy ma łatwiej niż +1 za przewagę liczebną?
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2012 9:43 am przez sgt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
 
JPCannon
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 60
Rejestracja: czw maja 03, 2012 7:53 pm

Re: Savage Worlds - pytania

pt mar 15, 2013 9:30 am

Jako, że chcę trochę rozkręcić dział Savage Worlds postanowiłem w końcu odpowiedzieć na pytanie na które nikt od dawna nie odpisał. Skoro oficjalne forum wygasło, forum poltergeista jest najlepszym jego zastępcą. Co do odpowiedzi na pytanie zaś:

Moje pierwsze pytanie dotyczy ognia automatycznego. Nie znalazłem ograniczenia w jakiej odległości muszą być cele żeby zostać objęte jedną serią. Czy to oznacza, że strzelający może strzelać do np. trzech otaczających go przeciwników?


Również nigdzie nie widziałem takiego ograniczenia i z tego co sam rozumiałem, można swobodnie dobierać cele ataków ognia automatycznego. Ma to chyba na celu odwzorowanie czegoś w rodzaju obracania się z karabinem.

Czy pistolet jest bronią do walki wręcz? To, ze można z niego strzelać w walce wręcz nie oznacz, że można się nim bronić zatem czy postać z pistoletem jest traktowana jako obrońca bez broni lub obrońca z bronią improwizowaną?


Może i pistolet nie jest bronią do walki wręcz, jednak można nim walczyć w zwarciu, więc na pewno dzierżąca go osoba nie jest traktowana jak obrońca bez broni. Szczerze mówiąc, to sądze, że OBB działa tylko wtedy gdy przeciwnik naprawdę nie ma żadnych szans obrony, poza gołymi rękami. Skoro nawet kij w rękach jest jakimś rodzajem broni, to nawet taki karabin może nim być. Czyli mimo, że nie można z niego strzelać szamocząc się z wrogiem, to zawsze można walnąć kogoś z kolby, lub po prostu trzymać go jak imrpowizowaną maczugę.

Trzecie: czy postać trzymana przez inną ma jakieś minusy do obrony? Dajmy na to: jeden trzyma drugi bije trzymanego, to czy ma łatwiej niż +1 za przewagę liczebną?


Uważam, że osoba trzymana przez drugą i nie zdająca testu siły lub zręczności by się wyrwać, zwyczajnie jest unieruchomiona i jej obrona spada do 2 jak przy obiektach nieożywionych. Mimo, że ofiara się szarpie, to skoro nie udaje jej się wyrwać to w danej turze widać, była na tyle silnie trzymana by nie móc unikać ciosów[/quote]

Nie jestem jednak jakimś super znawcą i sam co raz odnajduje jakieś niejasności w zasadach. W związku z tym spytam o wszystkie te trzy rzeczy na oficjalnym angielskim forum i opiszę jaką dostałem odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony pt mar 15, 2013 9:31 am przez JPCannon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości