Zrodzony z fantastyki

 
Awatar użytkownika
S810
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 63
Rejestracja: sob paź 18, 2008 11:50 pm

Countery i suspend

czw paź 08, 2009 3:57 pm

Zagrywam kartę z suspendu /chodzi mi w tym przypadku o permanent np. enchantment lub kreaturę/. Zostaje wyrzucona poza grę z X counterami poza grę.

Pytanie:
1.czy mogę kłaść na tej karcie tylko time countery czy mogę też położyć dowolny rodzaj countera?

(zakładając że mogę kłaść inne countery):
2. czy kiedy karta ta wejdzie już do gry / z suspendu/ to czy countery które na niej położyłem, kiedy była poza grą, dalej na niej pozostaną czy podczas przechodzenia z 'removed frome the game' do gry spadną z niej?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2009 7:51 pm przez S810, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
 
Awatar użytkownika
Ajki
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1023
Rejestracja: śr maja 18, 2005 12:16 am

Countery i suspend

pt paź 09, 2009 8:56 am

1. dowolne, choć oczywiście zdolność dająca znaczniki musi precyzować, że można je kłaść na karcie, które jest w strefie exile.

2. zmiana stref powoduję "utratę pamięci" - znaczniki znikną
 
Awatar użytkownika
Dzwig
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 92
Rejestracja: sob wrz 09, 2006 1:57 pm

Re: Countery i suspend

pt paź 09, 2009 9:55 am

To ja po dość zaskakującej dla mnie odpowiedzi Ajkiego mam dalsze pytanie bo zaczęło mnie to nurtować :P
Ad 1 - Czyli np. na suspendowanego stworka można położyć counterek +1/+1? Wydawało mi się, że counterki inne niż time counterki można kłaść tylko na pernamenty(oczywiście odpowiednie dla odpowiednich spelli i typu pernamentu).
 
Awatar użytkownika
S810
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 63
Rejestracja: sob paź 18, 2008 11:50 pm

Re: Countery i suspend

pt paź 09, 2009 11:09 am

hmm.. ciąg dalszy pytań :wink:
przypuścmy że creatura jest zsuspendowana i położyłem na nią np. 5 gold counterów.
wchodzi do gry z suspenda i tych 5 counterów spada.
Pytanie:
1. co się dzieje z tymi counterami? chodzi mi o zapis - można powidziedzieć że są 'removed from (nazwa karty)'?
z tym się wiąże kolejne pytanie:
2. czy można zrobić jakiś bonus, który byłby związany z ilością spadających w tym momencie counterów?
np. "for each removed gold counters from (nazwa creatury)" - i tu np. "it deals X damage where X is number of removed gold counters..." itd. czy może " when (nazwa karty) comes into play it (np.) deals X damage to target creature where X is number of gold counters removed this way/removed from (nazwa karty)"
czy może to jeszcze inaczej trzeba zapisać? :razz:
Dzięki za odpowiedź :)
 
Awatar użytkownika
Hezor
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 3788
Rejestracja: pn lip 23, 2007 10:31 pm

Countery i suspend

pt paź 09, 2009 11:45 am

Drobna prośba - możesz pisać mniej przypuszczeń? Jedynym źródłem gold counterów jest Aurification i jestem całkiem pewien, że nie ma możliwości położenia ich na stworze w strefie Exiled. Konkretne wordingi i sytuacje są czasem niezbędne do udzielenia dobrej odpowiedzi.
 
Awatar użytkownika
S810
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 63
Rejestracja: sob paź 18, 2008 11:50 pm

Re: Countery i suspend

pt paź 09, 2009 1:20 pm

No własnie z tym jest problem. Chodzi mi o sytuację, której nie ma w Magicu i mogę się tylko opierać na przypuszczeniach. Dlatego pytam się o to jak taką sytuację mozna zapisać na karcie. Gold countery to tylko przykład, równie dobrze mogłbym napisać +1/+1 counter czy charge counter.
Hezor pisze:
Jedynym źródłem gold counterów jest Aurification i jestem całkiem pewien, że nie ma możliwości położenia ich na stworze w strefie Exiled.
racja ale w tym przypadku chcę stworzyć kartę która będzie kładła countera na karcie w tej strefie :wink: stąd pytanie czy taki wording jest mozliwy.
P.S.Aurification jedynym źródłem gold counterów? a co z :
Obrazek
:papieros:
 
Awatar użytkownika
Ajki
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1023
Rejestracja: śr maja 18, 2005 12:16 am

Re: Countery i suspend

pt paź 09, 2009 3:20 pm

Dzwig pisze:
To ja po dość zaskakującej dla mnie odpowiedzi Ajkiego mam dalsze pytanie bo zaczęło mnie to nurtować :P
Ad 1 - Czyli np. na suspendowanego stworka można położyć counterek +1/+1? Wydawało mi się, że counterki inne niż time counterki można kłaść tylko na pernamenty(oczywiście odpowiednie dla odpowiednich spelli i typu pernamentu).


Efekt, który pozwala położyć znacznik precyzuje, jakie jest dopuszczalny cel/wybór.
Znacznik +1/+1 na stworze suspended teoretycznie może się pojawić, ale nie będzie miało to raczej znaczenia - bo nie trafi do gry razem z zagranym stworkiem.
 
Awatar użytkownika
Ajki
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1023
Rejestracja: śr maja 18, 2005 12:16 am

Countery i suspend

pt paź 09, 2009 3:23 pm

Ten wątek nie służy do dywagacji na temat hipotetycznych kart, sytuacji czy zasad.

Stąd pytania S810 pozostawiam bez odpowiedzi.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość