Przy powrocie mody na pixelart i dostępnych dzisiaj narzędziach można spokojnie latać w kosmos helikopterem

Jak nie ma się głupich myśli, żeby od razu zrobić grę życia, tylko podłubać jakieś mniejsze projekty, to daje to mnóstwo frajdy. Osobiście mogę polecić program Construct 2, w którym można składać gry w HTML 5 a potem je wypluwać jako normalne gry mobilne, przeglądarkowe, a nawet pod Xboxa - bez programowania

Przypomina to bardziej rozwiązywanie zagadek, niż klepanie faktycznie milionów linii kodu, ale program jest od ludzi, którzy ogólnie robili w grach i wiedzą czego twórca potrzebuje (podobnie jest z Unity).
Ja nie mając pojęcia o temacie, korzystając z tutoriali (a jest ich mnóstwo na stronach/forum programu), darmowych zasobów dostępnych w necie (grafika, muzyka, dźwięki, ui) zrobiłem w 2 wieczory wariację Flappy Birda na 3 osoby

Tu możecie sprawdzić:
https://gryfek.pl/kliknij-i-lec. Wiem, że to nie GTA V, ale ta gra nauczyła mnie na tyle dużo, że mógłbym teraz zrobić np. platformówkę 2D. Po niej pewnie dałbym radę zrobić w miarę sprawnie RPG'a, itd. A poczytajcie sobie historie ludzi od takich gier jak np. Shovel Knight, jakie dzisiaj robią hajsy

Jeżeli więc ktoś chce robić gry, to zachęcam, bo rynek gier jest olbrzymi a zapotrzebowanie na ludzi w tej branży bardzo duże.