Zrodzony z fantastyki

 
Sarkham
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 03, 2016 12:50 pm

Czy zdolności czaropodobne (i inne) mogą spełniać wymagania klas prestiżowych?

pt mar 02, 2018 8:50 am

Czołem,

Niedawno wróciłem do D&D po kilku latach przerwy i prowadzę znajomym przygodę, Kumpel gra druidem, i nie chce mieszać klas, ale zastanawiała go klasa prestiżowa Geomanty. Niestety w jego wymaganiach jest, że musi mieć Umiejętność rzucania czarów 2 poziomu magii wtajemniczeń i objawień. I tak się zastanawiam, czy gdyby grał np rasą planokrwistą "Diable" (lub jakąkolwiek inną) to spełniał by to wymaganie czy nie. Diable ma dostęp do czaru Ciemność, który jest z drugiego poziomu magii wtajemniczeń, ale jest to jego zdolność czaropodobna, a nie czar per se, natomiast w jego opisie jest że działa tak jak czar zaklinacza 1-ego poziomu lub tak jak poziom postaci Diable(zależnie co wyższe).

I to mnie nasunęło mnie na ogólne pytanie do mechaniki, czy zdolności czaropodobne, tudzież inne zdolności dające premie do czarów, czy kostek, czy inne stałe efekty (bo dają to samo, ale w inny sposób) też zaliczają się jako spełnienie wymagań?

Pozdrawiam
 
Mirasek
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 64
Rejestracja: sob sty 29, 2011 12:13 am

Re: Czy zdolności czaropodobne (i inne) mogą spełniać wymagania klas prestiżowych?

sob mar 03, 2018 1:02 pm

Korzystanie ze zdolności czaropodobnej to nie to samo co zdolność rzucania zaklęć danego poziomu - nie może to zostać użyte do spełnienia wymagań klasy prestiżowej.

Niektóre klasy prestiżowe - np. Czarownik Krwi w wersji z Complete Arcane mają inaczej określone wymagania: "zaklęcia lub zdolności czaropodobne". W tym przypadku to już zupełnie inna sprawa choć ten zapis był raczej tworzony z myślą o klasie Czarnoksiężnika, a nie o istotach, które mają zdolności czaropodobne rasowo.
 
Awatar użytkownika
Lord Xan
Administrator
Administrator
Posty: 572
Rejestracja: ndz gru 07, 2008 7:09 pm

Re: Czy zdolności czaropodobne (i inne) mogą spełniać wymagania klas prestiżowych?

sob mar 03, 2018 4:05 pm

Tak jak napisał Mirasek, posiadanie zdolności czaropodobnej nie jest równoznaczne z umiejętnością rzucania czarów danego poziomu – to uzyskuje się wyłącznie przez posiadanie poziomów (prawdziwych lub wirtualnych, jak w przypadku smoków, które efektywnie mają np. 7 poziom zaklinacza, co stoi wyraźnie w ich opisie) w klasie rzucającej czary. 

Wymagania generalnie należy spełniać dość dosłownie. Jeśli klasa wymaga np. "zdolności rzucania czaru ciemność jako czar wtajemniczeń lub objawień", to bycie czarnoksiężnikiem z inwokacją "ciemność" (a więc zdolnością do rzucania tego jako zdolność czaropodobna) nie spełni tego wymagania. Zgodnie z zasadami RAW.
 
Sarkham
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 03, 2016 12:50 pm

Re: Czy zdolności czaropodobne (i inne) mogą spełniać wymagania klas prestiżowych?

czw mar 08, 2018 7:19 pm

Dzięki panowie za odpowiedzi. przykład ze smokiem i czarnoksiężnikiem są dokładnie tym na czym opierałem swoje szczątkowe domysły i dzięki którym utwierdziliście mnie w przekonaniu że tak nie można zrobić. Myślę że temat do zamknięcia.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości