Zrodzony z fantastyki

 
Waskos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: pn paź 24, 2016 10:42 pm

Przewracanie; atakowanie tylko drugorzędną ręką

pn kwie 24, 2017 12:47 am

Czy wojownik też z tarczą i bronią jednoręczną (zakładając, że nie jest ona korbaczem ani niczym co zezwala na przewracanie) posiadający atut doskonalsze przewracanie mógłby skorzystać w jakiś sposób z owego atutu? Ręce obie są zajęte, więc żadną z nich nieuzbrojonego dotykowego ataku wręcz nie wykona. Jakby się uprzeć można stwierdzić, że nieuzbrojone ataki można wyprowadzać za pomocą kopniaków itp. ale czy wtedy korzystałby z kar do walki bronią drugorzędną? 
Zostając w temacie przewracania, czy darmowy atak po udanym przewróceniu, na który pozwala atut doskonalsze przewracanie, może być wyprowadzony bronią jeśli przeciwnika przewrócono za pomocą nieuzbrojonego ataku wręcz, np. drugą, wolną ręką czy zezwalając na te kopniaki? I znowu czy będzie to traktowane jak walka dwoma orężami i podlegało takim samym karom? 

Pytanie innej natury, ale naszło mnie w konsekwencji powyższych rozmyślań i nie chciałem już nowego tematu zakładać. Czy atakując tylko i wyłącznie drugorzędną ręką, np. wojownik z tarczą i toporem został rozbrojony lub jego topór został zniszczony, postanawia grzmotnąć wroga tarczą, czy podlega wtedy karom do broni drugorzędnej wynikającej z zasad walki dwoma orężami? 
Ostatnio zmieniony pn kwie 24, 2017 7:21 pm przez Waskos, łącznie zmieniany 1 raz.
 
Awatar użytkownika
Radnon
Szef działu
Szef działu
Posty: 4259
Rejestracja: czw maja 06, 2004 3:35 pm

Re: Przewracanie; atakowanie tylko drugorzędną ręką

pn kwie 24, 2017 1:36 am

Kilka lat temu dokładnie ta sama kwestia była opisywana na stronie Wizardów w pierwszej części artykułu poświęconego atakom bez broni w D&D 3.5. Do niego też odsyłam po szczegóły, ale w dużym skrócie mówiąc próbę przewracania można podjąć nawet w sytuacji, gdy używa się miecza i tarczy lub broni dwuręcznej i nie ma wtedy kar za broń drugorzędną. Te ostatnie pojawiają się tylko w sytuacji, gdy chce się zaatakować bronią i potem podjąć próbę przewracania jako "drugiej broni". Fabularnie uznaje się po prostu, że postać używa jakiejś innej części ciała niż ręce (nóg, łokci, kolan).
 
Mirasek
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 63
Rejestracja: sob sty 29, 2011 12:13 am

Re: Przewracanie; atakowanie tylko drugorzędną ręką

pn kwie 24, 2017 4:04 pm

Co do drugiej części to z tym też nie ma problemu.
Nigdzie w podręczniku nie jest napisane, że trzeba sztywno określić czy postać jego prawo czy leworęczna - zamiast tego operuje się pojęciami 'broń podstawowa', ' broń drugorzędna'. Na potrzeby gry można nawet co rundę zmieniać opcję uznając, że w tej rundzie broń w prawej ręce jest bronią drugorzędną, a rundę później uznać, że jest odwrotnie. W wielu artykułach na stronie wydawcy była prezentowana taka sytuacja.

W opisanym przykładzie rozbrojony wojownik grzmoci wroga tarczą korzystając z normalnej premii do ataku i może wykonać wszystkie ataki jakie mu przysługują. Nie spotkałem się jeszcze z grupą, w której byłby z tym jakiś problem.
 
Waskos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: pn paź 24, 2016 10:42 pm

Re: Przewracanie; atakowanie tylko drugorzędną ręką

pn kwie 24, 2017 7:32 pm

Ok, dzięki Wam za szybkie odpowiedzi oraz link do przydatnego artykułu :) 
 
Awatar użytkownika
Lord Xan
Administrator
Administrator
Posty: 543
Rejestracja: ndz gru 07, 2008 7:09 pm

Re: Przewracanie; atakowanie tylko drugorzędną ręką

wt kwie 25, 2017 1:58 pm

^^Nie można co rundę zmieniać pozycji broni podstawowej i drugorzędnej. Zakłada się zwyczajnie, że postać tarczę trzyma w słabszej broni, i dopóki nie zadeklaruje inaczej, to uderzenia tarczą będą traktowane, jak walka słabszą ręką. 
Mechanika służy do upraszczania, ale nie idźmy w absurdy, postać ma jedną lepszą i jedną słabszą rękę :P

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości