Recenzja: W górach szaleństwa, zestaw plików 3D STL od Medusa 3d Project.Dziś na DansE MacabrE opuszczam rzeczywistość uniwersum Warhammer Fantasy i na chwilę przeniosę się wraz z Wami do świata mitologii Cthulhu wykreowanego przez H.P. Lovecrafta.
Niebawem na KS ruszy zorganizowana przez Medusa Project zbiórka zatytułowana 3D STL Set "At the Mountains of Madness" - H.P. Lovecraft.
Celem kampanii jest ufundowanie plików STL, które każdemu posiadaczowi drukarki 3D pozwolą na wydrukowanie modeli badaczy i pradawnych.
Zestaw podstawowy składa się z plików pozwalających na wydrukowanie czterech bohaterów powieści W Górach Szaleństwa H.P. Lovecrafta, tj. Williama Dyera, Lake'a oraz Amelii Airhart i Douglasa Mawsnowa, a także modelu Samolotu i dwóch Starszych Istot.
Poniżej, oprócz czterech wymienionych powyżej postaci przedstawię Wam bliżej modele dostępne jako freebie, czyli Little Shoggoth crate oraz dostępną jako jeden z celów dodatkowych Mary Amning.
Jednak w czasie trwania zbiórki, którą znajdziecie
TUTAJ, zainteresowani będą mogli odblokować znacznie więcej plików STL, które po zakończeniu kampanii będą dystrybuowane przez myminifactory.com.
W poniższej recenzji znajdziecie zarówno zdjęcia wydrukowanych przez Medusa Projekt modeli, które następnie przygotowałem sobie do malowania.
Jako, że celem zbiórki są pliki STL, nie będę skupiał się na jakości otrzymanych wydruków, bo ta będzie zależeć przede wszystkich od drukarki 3D do której będzie mieli dostęp.
Jeśli natomiast chodzi o sam wzór modeli, to uważam, je za bardzo dobry i przyjazny w malowaniu. Dedykowane do gier fabularnych i planszowych modele są skalowane na 32 mm, mają statyczne pozy i poza Mary Amning są jednoczęściowe. Choć figurki nie są przeładowane detalami, to jednocześnie nie można powiedzieć, by były nudne.
Jedyną rzeczą, która mi się nie spodobała są podstawki, które zmieniłem co zobaczycie w przyszłości, bowiem postanowiłem pomalować figurki, jako przyjemną odskocznię od budowanych ostatnio makiet.
Jeśli jesteście zainteresowani mitologią Cthulhu, to zachęcam do zapoznania się z ofertą Medusa Project i wejścia na stronę zbiórki, którą znajdziecie
TUTAJ.