Zrodzony z fantastyki

Awatar użytkownika
Exar
Stały bywalec
Stały bywalec

Konkurs Exara

ndz gru 02, 2012 7:30 pm

[Konkurs] Wielka Gra o Drobiazg i Polter Punkty

Drogie Czytelniczki/Czytelnicy serwisu Polter.pl!

Chciałbym Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie z wiedzy ogólnej, matematyki, historii, muzyki, geografii, programowania, motoryzacji, fizyki i pewnie wielu, wielu innych dziedzin. Konkurs jest organizowany przeze mnie, nagroda jest fundowana przeze mnie oraz przez portal polter.pl (w przypadku dużej liczby uczestników przemyślę zwiększenie puli nagród), zasady są ustalane przeze mnie i będę też sędzią.

Zasady konkursu.

1. Odpowiadając na każdy zestaw pytań (jedno zadanie może składać się z kilku pytań) można zgarnąć od 0 do 20 punktów, w zależności od (czasami subiektywnej) oceny oraz (subiektywnej) trudności zestawu. Maksymalna liczba punktów do zgarnięcia za zestaw znana będzie w momencie publikacji zestawu pytań. Nie będzie znana liczba punktów za indywidualne pytania. Odpowiedź jest traktowana jako poprawna po osiągnięciu min. 50% maksymalnej liczby punktów dla tego zestawu.

2. Na pytania odpowiadamy mailowo, wysyłając emaila na adres: [email protected], temat w formacie: [xywka], [nr zestawu pytań]. Jedna osoba może wysłać tylko jednego maila.

3. Dodatkowo, odpowiadając poprawnie na zestaw pytań (p. 1) odpowiednio szybko, można zyskać dodatkowe punkty:
3.1 Pierwsza poprawna odpowiedź (patrząc od dołu u mnie w skrzynce) - 5 punktów
3.2 Druga poprawna odpowiedź (patrząc od dołu u mnie w skrzynce) - 4 punkty
3.3 Trzecia poprawna odpowiedź (patrząc od dołu u mnie w skrzynce) - 3 punkty
3.4 Każda poprawna odpowiedź w mojej skrzynce dostarczona w przeciągu 24 godzin od pojawienia się pytania - 2 punkty
3.4 Każda poprawna odpowiedź w mojej skrzynce dostarczona w przeciągu 48 godzin od pojawienia się pytania - 1 punkt
3.5 Warunki się nie sumują (czyli można dostać maksimum 5 punktów)

4. Konkurs zakończy się po 20 zestawach pytań, z zastrzeżeniem, że organizator ma prawo zmniejszyć liczbę pytań (bez podania przyczyny).

5. Pytania pojawiać się będę w (pseudo) losowych momentach na forum, w dziale
‹ Inne ‹ Offtopic ‹ Konkurs Exara

6. Nagrody:
6.1 Nagrodą główną będzie niespodzianka fundowana przez Exara. Jeżeli po ostatnim zestawie pytań kilku uczestników będzie miało tę samą liczbę punktów, przedstawiony będzie jeszcze jeden zestaw pytań lub po prostu wylosuję zwycięzcę.
6.2 Nagrodami będą także:
6.2.1 I miejsce - 600 Polter punktów
6.2.2 II miejsce - 300 Polter punktów
6.2.3 III miejsce - 100 Polter punktów

7. NAJWAŻNIEJSZE. Gramy fair-play. Proszę o:
7.1 niewysyłanie odpowiedzi z wielu kont
7.2 nieupublicznianie nigdzie odpowiedzi (nie psujmy zabawy innym)
7.3 wyrozumiałość (mogę się rozchorować, mogę się czasami pomylić lub coś przeoczyć)
7.4 zdrowy rozsądek w każdym momencie

8. Poprawne (z punktu widzenia organizatora - choć nie znaczy to, że jest on nieomylny i wszystkowiedzący) odpowiedzi zostaną udostępnione na koniec konkursu.

9. Konkurs będzie trudny. Może wymagać zajrzenia do kilku książek (niekoniecznie dostępnych w Internecie - karta biblioteczna może się przydać), znalezienia informacji w google, przeliczenia czegoś na kartce, wniknięcia w jakiś temat.

10. Przykładowy zestaw pytań.

Zestaw 331. Do zdobycia: 8 punktów
31.1 2+2*2 = ?
31.2 Wymień 3 polskich znanych pisarzy których trzecia litera imienia to "a"
31.3 Czyim ojcem był George Rawlison w słynnej powieści Sienkiewicza?
31.4 Międzynarodowy kod samolotowy dla Chorwacji to?

Zestaw 331. Odpowiedzi, komentarze, punktacja
31.1 6 - max 0 punktów (odpowiedzi na część głupich, prostych lub dziwnych pytań mogą nie być punktowane)
31.2 Adam Mickiewicz, Adam Zieliński, Adam Bahdaj (uwaga - moja ocena będzie czasami subiektywna, tak więc wymienienie 3 zupełnie mi (lub google'owi) nieznanych pisarzy może skończyć się brakiem punktów) - max 4 punkty
31.3 Nel lub Nelly Rawlison - max 2 punkty (samo Nel to 1 punkt)
31.4 9A - 2 punkty

Jeżeli ktoś teraz zdobył 4 lub więcej punkty może dodatkowo zdobyć do 5 punktów w zależności od refleksu.

11. Regulamin może się zmienić (z różnych powodów).

12. Powodzenia!

13. Start - wtorek, 04.12.2012

Awatar użytkownika
Exar
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Konkurs Exara

wt gru 04, 2012 8:50 am

Z uwagi na mnogość innych atrakcji na polter.pl, konkurs rozpocznie się w środę. Liczę na dużą liczbę uczestników:-)

Pozdrawiam,
Exar

Awatar użytkownika
Exar
Stały bywalec
Stały bywalec

Konkurs Exara

śr gru 05, 2012 8:31 pm

Zestaw nr 1, do zdobycia 8 puntków (+ punkty za refleks):

1. Nazwa gry typu hack&slash dla jednej osoby przedstawionej przez Sila to?
2. Podaj polskie imiona męskie zaczynające się na "K" i "Ż", które kończą się na "a" (po jednym na każdą literę)
3. Odkrycie tego kontynentu dla Europejczyków przyznawane jest Jamesowi Cookowi (mimo, że niekoniecznie był on tam pierwszym Europejczykiem...). Jaki to kontynent? Jak nazywał się statek, którym tam dopłynął?

Awatar użytkownika
Exar
Stały bywalec
Stały bywalec

pt gru 07, 2012 9:48 pm

Zestaw nr 2, do zdobycia 8,5 punktów:

1. W tej polskiej grze "drużyna" graczy nazwana została Towarzystwem. O jaką grę chodzi?
2. W piosence tej duńskiej, heavymetalowej kapeli (której lider był z wykształcenia farmaceutą) podmiot liryczny "musi ukończyć tę książkę dzisiaj w nocy ponieważ jutro może być martwy". O jaką piosenkę chodzi?
3. Znany przywódców ruchu przeciw apartheidowi, działacz na rzecz praw człowieka, laureat pokojowej nagrody Nobla to?
4. Ile czasu potrzebuje fala elektromagnetyczna na dotarcie z Ziemii do Słońca? Można pomylić się o 9 lat.

Awatar użytkownika
Exar
Stały bywalec
Stały bywalec

ndz gru 09, 2012 9:10 am

Niedzielny zestaw numer 3. Do wygrania 14,5 punkta (+ bonusy!):

1. Kryształy czasu czy Warhammer - który system jest lepszy?
2. Kto jest aktualnym Rajdowym Mistrzem Świata?
3. W jakiej piosence Chevy Chase udawał, że śpiewa piosenkę Paula Simona? Podpowiedź: słuchając tej piosenki nie można usiedzieć nieruchomo w miejscu:-)
4. Wymień pięć głównych Przymierzy (Covenants) z Vampire: the Requiem. Do każdego z nich przypisz dwa przymiotniki, najlepiej opisujące charakterystykę danego przymierza.
5. Jaka jest historia nazywania dźwięków sylabami do-re-mi-fa-sol-si?
6. W grze GURPS gdy przeprowadzamy test rzucamy 3 kostkami i sumujemy liczbę oczek. Sukces osiągamy po wyrzuceniu liczby mniejszej lub równej danej cesze lub umiejętności (nie bierzemy pod uwagę krytycznych sukcesów i porażek). Mistyk Geherrenhered rzuca na Okultyzm, który opanował na poziomie 12. Jakie jest prawdopodobieństwo sukcesu? Czy to prawdopodobieństwo jest mniejsze, większe czy równe prawdopodobieństwu wyciągnięcia Głupca lub Śmierci z puli Wielkich Arkanów w Tarocie?

Powodzenia!

Awatar użytkownika
Exar
Stały bywalec
Stały bywalec

Konkurs Exara

wt gru 18, 2012 7:40 pm

Kolejny zestaw. Do wygrania 7 puntków + bonusy za refleks (przypominam, że punkty za refleks można dostać tylko gdy się "przepołowi" zestaw):

1. Stolicą jakiego kraju jest Bamako?
2. Z jakich przedmiotów powstał biblijny złoty cielec?
3. Kim są kogitorzy z Uniwersum Diuny Herberta?

Zdrówki,
Exar