Nie lubię tej serii, uważam, że jest naprawdę dziadosko zrealizowana, a przeciąganie nazwijmy to "akcji" jest wprost żałosne. Jednak mimo tego (gdyż wreszcie zmusiłem się by obejrzeć kilkadziesiąt odcinków), byłbym skłonny i to nawet z chęcią poprowadzić sesję w tych klimatach. Oczywiście w oderwaniu od wszelkich związków z serią, bo nie mam o niej wielkiego pojęcia.
Kilka słów o świecie:
- Nie znam się na tym świecie, więc jeśli powiem, że czarne jest białe, że w górach pada deszcz, czy że gdzieś tam jest tak czy inaczej. To zrozumcie i przyjmijcie do wiadomości, że tak właśnie jest.
- Poczytam o świecie, jednak jeśli mi się coś nie spodoba, to to zmienię, a o zmianach się dowiecie, albo i nie. Zgodnie z moimi widziami i misiami.
Kilka o postaciach jeszcze i przechodzimy do rzeczy.
- Macie swobodę w tworzeniu postaci, swobodę w wymyślaniu technik, czy jakiś pierdół typu cech dziedzicznych, czy rodowych, albo nabytych w jakimś tam rytuale. Jest tylko jeden warunek, to musi mi się podobać.
Tak jak mówił Ford: "Możesz otrzymać samochód w każdym kolorze, pod warunkiem, że będzie to kolor czarny"
Możecie zrobić jaką chcecie postać, może mieć nawet w sobie milion demonów, pod warunkiem, że mi się spodoba i ją zaakceptuję. Promuję rzeczy, których jeszcze nie widziałem, jednak coś znanego, opakowane w ładne słówka, też jest do akceptacji.
- Oczywiście postaci będące alfa, omegą, beta, k*rwa, gammą w jednym, nie mają szans zbytnich na grę, ale co to dla was?
- Zaczynacie od stopnia Genina.
- Wioska dowolna, naprawdę mnie to nie interesuje, jak mi nie będzie pasować, to was rzucę, gdzie indziej.
Teraz kilka słów o tym jak to będzie wyglądać, by nie było płaczu i zgrzytania zębów.
W Naruto dzieliło się na 3 osobowe grupki, tutaj też się dzielicie, jednak niektóre misje, możecie wykonywać w grupach większych, lub mniejszych. Ot w zależności od waszego widzimisię czy czegoś tam. I uwaga, grupki BĘDĄ łączone, tzn jak będzie 4 osoby z Liścia, dwa z Mgły, to nie dziwcie się, jeśli dostaniecie drużynkę LMM i LLL, albo LML, LLM. Będziecie zaczynać w "wiosce" neutralnej. Chociaż oczywiście tak być nie musi, o ile się dogadacie. Gra będzie polegała na wykonywaniu misji, nie żadnych egzaminach, czy coś, po prostu misje, żadnych super mega złych ninja, którzy beda chcieli dominować świat. Nie. Do poziomu Chuunina, nie macie co myśleć o otaczającym was świecie. Jesteście WY i wasze zadanie.
Co do prowadzenia, bo tutaj będzie rzecz ciekawa. Mamy 2 warianty.
I
Będę pisał posty okazjonalnie, czy rzadko, zależnie od nastroju. Większość gry, będzie rozgrywana na gg. Codziennie w godzinach 19 - 23, będę obecny na gg, by ewentualnie, o ile będzie potrzeba, popchnąć akcję do przodu.
II
Będę pisał posty często, jednak będą one krótkie, dające tylko najważniejsze informację, resztę zostawiam do dyspozycji graczom (tak to wy, ci za monitorami).
Od was zależy, który wariant wybierzecie.
Graczy chciałbym mieć 6. Więcej też mi pasuje. Mniej, niekoniecznie. Nie będę wymagał długich postów, jednak od was, oczekuję, by były one pełne informacji.
Acha

Ps. Dla wiadomości graczy, w sesji dozwolone jest dosłownie wszystko, bez żadnych wyjątków. Jednak... Do wszystkiego mnie trzeba przekonać, a z racji tego, że jestem arcychamem i nic do mnie nie dociera, to macie problem.
SCALES:
Jest to mechanika stworzona do gry formowej i banalnie prosta. Dzięki temu nie trzeba czekać na wyniki swoich działań opisanych przez MG. Wprowadziłem pewne modyfikacje, nie tyle w samej mechanice, lecz sposobie jej używania.
Na starcie każdy ma 10 punktów Dharmy i 0 Karmy. Jeśli chcecie by jakieś wasze działanie się powiodło, a nie chcecie czekać na MG, czy po prostu zależy wam na tym, czy potrzebne jest wam to do rozwijania fabularnego aspektu postaci, możecie wydać punkty Dharmy. Za wydane punkty Dharmy, otrzymuje się punkty Karmy.
Aby jakaś akcja się powiodła należy wydać od trzech, do sześciu punktów Dharmy. Poniżej prezentuje się liczbowa ilość punktów i zakres sukcesu:
3 – Sukces marginalny; Krótkotrwały sukces; Chwilowa przewaga nad słabym przeciwnikiem(np. bandytą, czy bestią).
4 – Sukces, pozytywne powodzenie przedsięwziętej akcji; Dłuższa przewaga nad słabym przeciwnikiem, czy chwilowa nad silniejszym(np. wrogim shinobi, tudzież ninją); Powodzenie użytej techniki.
5 - Porządny sukces; Użycie potężniejszej techniki; Druzgocące pokonanie słabszego przeciwnika.
6 – Jakiś Epicki czyn, ale ostrzegam, zawsze są konekwencje, które objawiają się w poście MG; Zabicie/Pokonanie, silniejszego przeciwnika. [Ale nie w pierwszym ataku, czy pierwszym poście walki]
Wydane punkty mogą pochodzić z kilku źródeł/postaci, jednak mając na uwadze ostateczny rezultat, suma jest pomniejszana o 1. Przykład: Postać A, wydaje 3 punkty i postać B wydaje 3 punkty. Razem mogą dokonać czynu wartego 5 punktów.
Wydawanie Karmy działa tak samo, tylko w drugą stronę. Co nie znaczy, że w postach MG, wasze postaci nie będą obrywać, owszem będą i to całkiem mocno. Poniżej liczbowa ilość punktów i zakres obrażeń.
5 – Sześć stóp pod ziemią, słowem śmierć. Nie polecam wydawania aż tylu punktów.
4 - Nokaut, wyłączenie z walki.
3 - Postać ledwo trzyma się na nogach, potrzeba chwili czasu na dojście do siebie.
2 - Dosyć poważny uraz lub nieszczęście utrudniające działanie.
1 - Zwykły niefart, lekka rana.
Można poświecić się dla dobra innych i zamiast samemu odzyskać Dharmę wskazać, która z postaci ją ma odzyskać. Uwaga, działa tylko przy wydaniu od 3 do 5 punktów Karmy.
Wydając punkty Dharmy, zyskuje się punkty Karmy i na odwrót. Bilans zawsze musi się równać 10.
Dharmy możesz używać, gdy jej wartość jest wyższa niż Karmy.
Karmy możesz użyć, zawsze.
Dharma = sukces
Karma = porażka.
Regeneracja Dharmy (całkowita lub częściowa) następuje w okresach spokoju, gdy można odpocząć/opatrzyć rany. Jeśli liczycie, że takie się będą pojawiać często to życzę powodzenia.
Użycie Dharmy/Karmy zaznaczamy w postach pisząc np:
- 6 Dharma (Zabicie Sasuke, bo go nie trawię)
4D/6K
Pierwsza linijka oznacza w tym przypadku użycie Dharmy, czyli sukces, druga linijka stan jaki jest w ilości D/K po zużyciu.
PS. Gdy postać nie chce używać Dharmy, by wpłynąć na powodzenie jakiejś akcji, może zawiesić jej skutek, a MG opisze jej efekty. Używanie punktów, w moim odczuciu ma tylko podnosić aspekt fabularny, a nie być głównym motorem sesji.
Edit:Chciałbym by punkty były używane w jednym celu, na fabularnym osiągnięciu 100%ntowego sukcesu. Dlatego za namową N*****a, zwiększyłem koszt w Dharmie.
Edit: Zwalcie to na Sieraka. Macie limit technik, nie wiem jeszcze jaki, ale jak według mnie będzie za dużo, to was poproszę o ucięcie jakiś.
Edit: Zwalcie to na Famira, mechaniką będzie Scales, z małymi moimi modyfikacjami.
Edit!!: Nie wiem czy pisałem, ale nie wymagam od was postowania długich tasiemców, oczywiście jak ktoś chce, to nie ingeruję, ale chce postawić na szybkość gry, a nie długość postów.
EDIT!!: Przekład mechaniki: Heretyk vel "Mike". Modyfikacje: WitchDoctor.