Zrodzony z fantastyki

 
Awatar użytkownika
Bananovitch
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 73
Rejestracja: czw mar 22, 2007 12:50 pm

pn maja 07, 2007 7:02 pm

Nie mówiąc już o przewadze wysokości ;)
 
Awatar użytkownika
WilliamWolfes
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1308
Rejestracja: sob lis 13, 2004 1:29 pm

pn maja 07, 2007 7:19 pm

Nie mówiąc już o przewadze wysokości Wink

1. Przeczytaj regulamin! (za krótki post)
2. A co ja wyżej napisałem 8)
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

śr maja 09, 2007 11:56 pm

Takie pytanka:
- czy jednostka ktora zostala zaatkowana z flanki w nastepnej turze (zakladajc ze nie ucieknie) moze ustawic sie frontem doatakujacej ja jednostki ?
- jesli przykladowo lucznicy albo inna jendostka mogaca stzelac na odleglosc zostanie zaszarzowana to czy gdy ona decyduje sie na shoot/stand to strzlela do szarzuajacej jednsotki jako long czy short distance ? Przy long ma przeciez -1 do rzutu kostka
 
Awatar użytkownika
WilliamWolfes
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1308
Rejestracja: sob lis 13, 2004 1:29 pm

pt maja 11, 2007 10:06 pm

- jesli przykladowo lucznicy albo inna jendostka mogaca stzelac na odleglosc zostanie zaszarzowana to czy gdy ona decyduje sie na shoot/stand to strzlela do szarzuajacej jednsotki jako long czy short distance ? Przy long ma przeciez -1 do rzutu kostka


Wybierając odp. na szarżę "stand and shoot" jednostka strzela z modyfikatorem -1 do trafienia, jeżeli dodatkowo jest daleki dystans to otrzymujesz kolejne -1 do trafienia.

- czy jednostka ktora zostala zaatkowana z flanki w nastepnej turze (zakladajc ze nie ucieknie) moze ustawic sie frontem doatakujacej ja jednostki ?


Aby mieć możliwość otoczenia przeciwnika musisz wygrać walkę wręcz, a jeżeli chcesz atakować jednostkę atakującą twoje oddziały z flanki po prostu wybierasz, które ze stykających się modeli atakują przeciwnika z boku. Walcząc z flanki tracisz, niektóre bonusy.

Robisz wiele błędów! Proszę o przeczytanie regulaminu i przestrzeganie zasad j.polskiego!
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

ndz maja 13, 2007 12:00 am

Co do bledow to sorki , nie mam polskiego kodowania.

Pytanie z atakiem z flanki to calkowicie zle mnie zrozumiales, chodzi mi o cos takiego :

aaaabb
aaaabb
aaaabb
bb

b- atakuje
a- broni sie
czy w nastepnej turze zakladajac ze "a" nie ucieknie moze ona ustawic sie w taki sposob:

aabb
aabb
aabb
aabb

aby w sumie byc czolem to jednostki "b" i odebrac jej bonus w postaci ataku z flanki.

inne pytanko - czy jesli w pierwszym szeregu lucznikow albo innych chlopakow potrafiacych sie ostrzeliwac na odleglosc stoi muzyk i sztndarowy to ich sie traktuje jako normalnych lucznikow czy nie ? A wiec w pierwszym szeregu jest 3 lucznikow plus muzyk, sztandar to jak jest moja tura strzelania to rzucam 5 kostkami czy 3 ?
 
Awatar użytkownika
CE2AR
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 1575
Rejestracja: pn sie 30, 2004 9:17 pm

ndz maja 13, 2007 1:26 am

Nie kapuje, o co chodzi w pierwszym pytaniu, tak czy inaczej zaatakowana od flanki jednostka może obrócić się do wroga tylko, gdy wygra starcie.

Co do drugiego pytania: strzelają wszyscy, w zasadach pisze, że na sztandarowego jest zawsze wybierany najtęższy z wojów i chorągiew mu nie przeszkadza a grajek... a grajek też sobie jakoś radzi :)
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

ndz maja 13, 2007 1:45 am

Ok wielkie dzieki,
Jeszcze tylko ( przynajmniej na razie) w kwestii Eltharion z druzyny HE, nie jestem pewien co do 2 jego wlasciwosci :
-Great Leap: ze niby moze on skoczyc dowlonie na mapie tam gdzie toczy sie bitwa i wtedy co? Moze z flanki z tytul uczy jak ?
-"Lord of Hoeth" tego to juz w ogole nie kleje
 
Awatar użytkownika
WilliamWolfes
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1308
Rejestracja: sob lis 13, 2004 1:29 pm

ndz maja 13, 2007 12:08 pm

-Great Leap: ze niby moze on skoczyc dowlonie na mapie tam gdzie toczy sie bitwa i wtedy co? Moze z flanki z tytul uczy jak ?
-"Lord of Hoeth" tego to juz w ogole nie kleje

Napisz to po angielsku co tam pisze to Ci odpowiem.


Pytanie z atakiem z flanki to calkowicie zle mnie zrozumiales, chodzi mi o cos takiego :

aaaabb
aaaabb
aaaabb
bb

b- atakuje
a- broni sie
czy w nastepnej turze zakladajac ze "a" nie ucieknie moze ona ustawic sie w taki sposob:

aabb
aabb
aabb
aabb

aby w sumie byc czolem to jednostki "b" i odebrac jej bonus w postaci ataku z flanki.


Przepraszam za błąd, zasada, którą przytoczyłem wyżej nie obowiązuje w 7ed. WFB, teraz podczas HtH nie możesz wykonać żadnych ruchów. Żadnych zwrotów czy czegokolwiek bo to należy do fazy ruchu, a nie walki wręcz.
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

ndz maja 13, 2007 1:52 pm

OK :
"Eltharion may be moved to anywhere in the same combat (even leaving one unit and joining another, or becoming an independent character)" dla mnie to brzmi ze moze gdziekolwiek na mapie skoczyc i sie przylaczyc do walki ale wole sie pytac fachowcow
aha pelny link o tym eltharionie :
http://uk.games-workshop.com/highelves/ ... racters/6/

a o tym Lord of Hoeth: If Eltharion is your General, Swordmasters are no longer a 0-1 choice. czyli ze moge miec wiecej Swordmasters ?

tx za pomoc z tymi szykami bo zawsze mnie to nurtowalo
 
Awatar użytkownika
Dwarf Slayer
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 105
Rejestracja: pt gru 29, 2006 12:47 pm

ndz maja 13, 2007 2:11 pm

manstain pisze:
"Eltharion may be moved to anywhere in the same combat (even leaving one unit and joining another, or becoming an independent character)"


Jak dla mnie, to znaczy że można podczas gry przemieszczać go z jednej jednostki do drugiej, jak i całkowicie wyłączyć go z jednostki i prowiadzić jako niezależnego bohatera. NIemniej jednak radziłbym CI polegać na Williamie a nie na mojej znajomości angielskiego ;)
 
Awatar użytkownika
BuXi
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 152
Rejestracja: sob mar 24, 2007 4:57 pm

ndz maja 13, 2007 2:54 pm

W tym 1wszym to chyba Slayer ma racje, a w 2 Znaczy że już swordmasterzy przestaja być 0-1 tylko bierzesz ile chcesz ich regimentów
 
Awatar użytkownika
Fingor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 445
Rejestracja: pn cze 19, 2006 8:19 pm

ndz maja 13, 2007 2:58 pm

Nie napisałeś całości, a to wiele zmienia.
W obrębie JEDNEGO starcia może dowolnie zmienić umiejscowienie przed rzutami na atak. IMO wychodzi na to że będąc w HtH może przeskoczyć na flankę lub na tył wroga. Nie może jednak w ten sposób uniknąć walki i nie może tego zrobić, kiedy jest w challenge'u.

A co do Lord of Hoeth, to jeśli jest generałem, to nie ma ograniczenia w ilości regimentów Swordmasterów (normalnie jest 0-1).
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

ndz maja 13, 2007 9:33 pm

Wielkie dzieki, kolejna niejasnosc rozwiazana. Taka watpliwosc a raczej pytanie gdzie mozna kogos takiego dostac - ALARIELLE, THE EVERQUEEN OF AVERLORN to w sumie chyhba jedna z nielicznych kobiet w swiatku WFB i w zadnym sklepie nie moge jej odnalezc nawet ebayu czy to byla jakas rzadka jednostka na jakis specjalne wydarzenie wyprodukowana czy jak, ma ktos pomysl ? Przydaloby sie miec jakas kobitke w armii chodzby aby miec na czym oko zawiesic :)

tu jej opis
http://uk.games-workshop.com/highelves/ ... racters/4/
 
Awatar użytkownika
WilliamWolfes
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1308
Rejestracja: sob lis 13, 2004 1:29 pm

ndz maja 13, 2007 10:15 pm

Lord of Hoeth: In the White Tower, Eltharion is now second only to Belannear himself, and often commands the army of Hoeth. If Eltharion is your General, Swordmasters are no longer a 0-1 choice.


To już Fingor wyjaśnił doskonale :)

Great Leap: Eltharion is immensely acrobatic, and is able to jump high through the air to reach his foes. At the start of any round of combat, before attacks are allocated or challenges issued, Eltharion may be moved to anywhere in the same combat (even leaving one unit and joining another, or becoming an independent character). He may not use this to position himself out of combat, or if he is already involved in a challenge.


Co do tej umiejętności to działa tylko podczas walki wręcz. Gdy jest w jakimś oddziale lub nie może skoczyć do innego oddziału (sojuszniczego) związanego walką wręcz z takim samym przeciwnikiem, z jakim na początku tury walki wręcz walczył Eltharion. Umiejętność nie dział podczas pojedynków oraz nie może jej użyć do wyjścia z walki wręcz.

Pozdrawiam :)
 
Awatar użytkownika
Fingor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 445
Rejestracja: pn cze 19, 2006 8:19 pm

ndz maja 13, 2007 10:17 pm

Musisz podejść do sklepu z typu Independent Stockist (czyli niezależny partner GW), gdzie sprowadzają figurki (np. Bard, Cytadela) i zamówić sobie tą panią. W sklepie jej nie dostaniesz, bo to figurka archiwalna.
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

pn maja 14, 2007 9:34 am

Takie raczej banalne pytanie. kto nie pyta nie bladzi przeciez :)
Czy jest gorny limit (poza pkt oczywiscie) liczby jednostek w poszczegolnych regimentach bo army book podaje min size to znaczy ze max limitu nie ma ? A wiec moge np zrobic 40 osobowy limit spearmenow w HE albo Swordmasterow ?
I w kwestii lizardmenow (chodz pewnie juz pytalem ale wole sie upewnic) bo tych to dla siebie zbieram elfy to dla dziewczyny :) mam sporo a wlasciwie 90 % skinkow z lukami a teraz obowiazuje zasada ze maja blowpipy, czy wy wszyscy jak gracie to umawiacie sie ze ta jednostka to kompletnie inna niz rzeczywisice wyglada ? Lepiej zapisac to na papierze aby nie bylo potem zadnych watpliwosci chyba ?



I takie spostrzezenie (na pewno nie odkrywcze) zasada ze strzela tylko pierwszy szereg , ewentualnie drugi jak na gorce jest troche glupia , bo przeciez wszystkie jednostki strzalaja zawsze lukiem balistycznym a nie rownoleglym do ziemi na kazdym filmie , ksiazce nawet RPG zawsze cale regimenty wystrzeliwaly a nie pierwsze szeregi . I w z zwiazku z tym kolejne pytanie (sory jak zanudzam) czy aby wykorzystac ta zasade pierwszego szregu moge lucznikow tak ustawic :

aaaaaaaaaaaaaaaa

zamiast

aaaa
aaaa
aaaa
aaaa

w roolbooku jest niby rozmoformowanie do
aaaaaa
aaaaaa
ale aby w pelnie wykorzystac lucznikow to to z jednym szeregiem chyba lepsze jest
Ostatnio zmieniony pn maja 14, 2007 3:58 pm przez manstain, łącznie zmieniany 1 raz.
 
Awatar użytkownika
Szczur
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 3991
Rejestracja: ndz mar 16, 2003 8:48 pm

pn maja 14, 2007 12:51 pm

williamwolfes pisze:
Co do tej umiejętności to działa tylko podczas walki wręcz. Gdy jest w jakimś oddziale lub nie może skoczyć do innego oddziału (sojuszniczego) związanego walką wręcz z takim samym przeciwnikiem, z jakim na początku tury walki wręcz walczył Eltharion.


Dodałbym również, że może wyłączyć się z oddziału i ustawić w jakimś miejscu stykając się z oddziałem z którym walczył, tak żeby machnąć np. bohatera.
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

ndz maja 20, 2007 2:09 pm

Takie cos: jesli wyposazam jakiegos herosa swego w magiczny luk od HE to czy w starciu wrecz on uzywa broni ktora ma normalnie ?
Bo luk to moze sobie przeciez zawiesic na plecach i naparzac sie jakas great weapon - tak ?
 
Awatar użytkownika
WilliamWolfes
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1308
Rejestracja: sob lis 13, 2004 1:29 pm

pt maja 25, 2007 12:23 pm

Tak może. Jeżeli ci starczy pkt. to może mieć magiczny łuk i do tego magiczną broń do hth.
 
Awatar użytkownika
Sothoth
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: sob maja 26, 2007 6:33 am

pn maja 28, 2007 10:37 am

Witam wszystkich forumowiczów,

jako, że w temacie jestem zupełnie zielony mam kilka pytań związanych z WFB

1. Dlaczego niektóre figurki są plastikowe a inne metalowe? Jakoś tak nie mam zaufania do plastików:)
2. Czy są jakieś reguły przy tworzeniu makiet?
3. Mogę poprosić o krótką charakterystykę Lizardmenów i Tomb Kings?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
 
Awatar użytkownika
Dwarf Slayer
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 105
Rejestracja: pt gru 29, 2006 12:47 pm

pn maja 28, 2007 10:50 am

Wypowiem się w 1 temacie, ponieważ o tworzeniu makiet, Lizardmenach i Tomb Kingsach niewiele wiem :) Plastikowe figurki możesz złożyć samodzielnie, zazwyczaj w różnych kombinacjach- np. z bronią jedno- lub dwuręczną. Minusem tych figurek jest to, że nie są zbyt odporne na zmywanie farby. Co do figurek metalowcyh, są to zawsze (z tego co mi wiadomo) bohaterowie, i częściowo inne regimenty, oraz (zazwyczaj) machiny bojowe, jak np. balista u krasnali.
 
Awatar użytkownika
BuXi
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 152
Rejestracja: sob mar 24, 2007 4:57 pm

pn maja 28, 2007 3:35 pm

1. Uwierz mi, że z czasem bardziej polubisz plastik :D Plastikowe regimenty są podstawowymi. Jak powiedział Slayer możesz je złożyć tak jak Ci sie to podoba i przerabiać je do woli.
2. Byle by były ładne (polecam artykuły na polterze, panowie wspaniale opisują budowanie makiet) no i oczywiście mniej więcej w skali a nie np drzewo 2 Cm
3. Nie znam sie :P
 
Awatar użytkownika
WilliamWolfes
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1308
Rejestracja: sob lis 13, 2004 1:29 pm

pn maja 28, 2007 8:51 pm

Masz tu temat o metalu i plastiku:
http://forum.polter.pl/wyzszosc-plastik ... 33613.html

Tutaj masz dział poświęcony sprawom modelarskim:
http://bitewniaki.polter.pl/Poradnik-modelarski-a131

Dział WFB tu powinieneś znaleść kilka odpowiedzi na swoje pytania dotyczące tych armii:
http://bitewniaki.polter.pl/Warhammer-FB-a141

A to artykuł dla początkujących: http://bitewniaki.polter.pl/Gry-bitewne ... roki-c1703

Oraz nasz regulamin:
http://info.polter.pl/Forum-i-komentarz ... bd40cb73a2
 
Awatar użytkownika
Bravd
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 59
Rejestracja: wt sty 30, 2007 9:12 pm

czw maja 31, 2007 2:20 pm

Cóż, o Tomb Kingsach mogę coś powiedzieć, lecz w tym celu zapraszam do osobnego tematu (Jeżeli moderator go nie usunął to powinien gdzieś jescze być, bodajże zatytułowany "Khermi"). A na Lizardmenach się nie znam, wiem tyle, że są wkurzające...
 
Awatar użytkownika
the czart
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 1705
Rejestracja: pn lis 21, 2005 1:52 pm

pt cze 01, 2007 9:52 am

Bravd pisze:
A na Lizardmenach się nie znam, wiem tyle, że są wkurzające...

Horda zapluwających wszytstko skinków :razz: ?

Ja sie na tych armiach jakoś super nie znam, ale co wiem, to powien :) :

lizaki - http://bitewniaki.polter.pl/Warhammer-FB-a141 , no itzeba pamiętać o "żabie" czyli najmocniejszym ( i najdroższym przy okazji ) magu w WFB

TK - jako że są to trupaki, to odpada problem psychologii ( a u wroga przecwnie - przybywa ), mają całkiem niezłe rydwany i herosów, skorpiony zdolne do wykopywania sie na tyłach wroga i niemusza sie bać miscastów. Tylko trzeba uważać na "sypanie się" kościaków po przegranych walkach, bo zwykłe szkielety do wielkich wojowników nie należą ( sam widziałem jak 40 osobowy klocek szkieletów z liczem został rozkręcony w 2 tury przez 25 osobowy klocek halabardników z generałem :) )
 
Rychus

ndz cze 03, 2007 6:00 pm

Mam takie pytanie: Mozna jeszcze nabyc podstawke do 6 edycji? Przyznam sie, ze znajdujace sie tam jednostki orkow plus mozliwos grania trzecia armia (w moim wypadku orkowi i dwarfy ze skull passa plus imperium z tej podstawki) jest kuszaca. Tak wiec gdzie mozna dostac takie cos?
 
Awatar użytkownika
Fingor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 445
Rejestracja: pn cze 19, 2006 8:19 pm

ndz cze 03, 2007 6:05 pm

Na allegro dość często pojawiają się takie zestawy. W sklepach szansa raczej nikła, bo niedługo minie rok od wycofania tegoż produktu.
 
manstain
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 28
Rejestracja: śr kwie 25, 2007 11:22 pm

ndz cze 03, 2007 9:51 pm

Przeczytalem cos takiego :
cyt: "Dragon Prince of Caledor...Jej największą zaletą jednak jest prędkość. Osiemnaście cali szarży " skad to jest wziete ? w He statystykach *http://uk.games-workshop.com/highelves/reference/ ) jak by jest podane M-5 rozumiem ze charge X2 Movement ale to daje 10 a nie 18 .
To samo z Silver Helms cyt:"....Maja ku temu szybkość (16 cali marszu/szarży) " znowoz wstatsach jest 5 a nie 8 . Czy ja czegos nie doczytuje czy tez nie dowidze ?

cytaty z http://czempioni.pl/readarticle.php?article_id=36
 
Anonim_1

ndz cze 03, 2007 9:57 pm

manstain pisze:
Czy ja czegos nie doczytuje czy tez nie dowidze ?

Elfickie koniki, na których siedzą dragon princy i silver helmy mają M 9.
 
Awatar użytkownika
Lord_Bartek
Użytkownik zaawansowany
Użytkownik zaawansowany
Posty: 48
Rejestracja: sob lut 10, 2007 10:21 pm

ndz cze 03, 2007 10:07 pm

Elfickie konie mają ruch 9, przy czym Silver Helmy mają -1 do ruchu za pancerz (czyli 8 ruch i 16 szarża/marsz). Dragon Prince nie mają minusa bo maja ten pancerz z lekkiego Ithilmaru (czyli 9 ruch i 18 szarża/marsz).

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości