Zrodzony z fantastyki

Znaleziono 314 wyników

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
autor: TommyTree
czw wrz 10, 2009 12:04 am
Forum: Pytania do sędziego
Temat: Hallow a kreatury
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 350

Hallow a kreatury

Gracz A zagrywa Ball lightning. Gracz B w odpowiedzi zagrywa Hallow. Czy jeżeli ball lightning zaatakuje, to czy zada obrażenia, czy zostaną one sprewentowane[i gracz B otrzyma życia]?
autor: TommyTree
sob wrz 05, 2009 6:47 pm
Forum: Początkujący
Temat: STRUKTURA TURY
Odpowiedzi: 220
Odsłony: 39197

STRUKTURA TURY

qazwer napisał(a): 2. Jak często opróżniane jest mana pool? Między każdą fazą jest opróżniany manapool. Jeśli zakcelerujesz się w upkeepie, to mana nie przejdzie ci do mainphase. Między każdą fazą i każdym krokiem[np. unkeep i draw step są w beginning phase, ale pomiędzy nimi, mana pool zostanie op...
autor: TommyTree
sob sie 29, 2009 12:34 pm
Forum: Początkujący
Temat: Ma ktos najnowsze zasady magic'a
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 188

Ma ktos najnowsze zasady magic'a

Tutaj masz aktualne zasady, zależnie od tego co potrzebujesz.
autor: TommyTree
śr sie 19, 2009 8:39 pm
Forum: Klinika talii
Temat: [legecy] Naya Zoo -
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 466

[legecy] Naya Zoo -

no i oczywiście 2-3 sztuki Tin Street Hooligan, które pozwalają na przelamanie locka counterbalance-top Myślałem, że decki grające counterbalancem mają właśnie dominujący koszt many 2[aby powstrzymać kluczowe zagrożenia], a przecież i topa się nie da hooliganem zniszczyć, przeciwnik po prostu tapni...
autor: TommyTree
sob sie 15, 2009 9:04 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart

Jest mniej więcej tak jak się u Ciebie skończyło. Cascade, jest triggered ability i nie może być skontrowany przez efekty, które kontrują czary[jak np. Counterspell ]. Może być jednak skontrowany przez efekty, kontrujące umiejętności[np. stifle ]. Ponadto, ponieważ warunkiem umiejętności jest zagran...
autor: TommyTree
śr sie 12, 2009 1:12 am
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart

W tym przypadku już jest różnica.

Obecne, ostatnim momentem, by sprewentować combat damage jest declare blockers step. Na starych zasadach można było zagrać preventa w combat damage step, przed rozpatrzeniem combat damage'u.
autor: TommyTree
wt sie 11, 2009 11:48 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart

1. 4 Życia, tutaj cytat, który może się przydać. 118.2a Damage may be dealt as a result of combat. Each attacking and blocking creature deals combat damage equal to its power during the combat damage step. Kreatura zawsze zadaje dmg równy swojej sile, nie ma ograniczenia dotyczącego wytrzymałości pr...
autor: TommyTree
wt sie 11, 2009 4:48 pm
Forum: Początkujący
Temat: więcej niż 20 życia
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 296

więcej niż 20 życia

Nie ma limitu życia, możesz mieć 20, 30, 170, a nawet (10^60)! :).
autor: TommyTree
pn sie 10, 2009 3:21 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: [KS] Steampunk
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 778

[KS] Steampunk

Ogólnie - pomysł na set fajny [fajnie, że to ma jakiś mechaniczny motyw, a nie, jak sety konkursowe dotychczas, jedynie fabularny]. Parę uwag: - 4/4 za :4: many to chyba jednak ciut za dużo. Su-chi uważam, że nie jest dobrym porównaniem ponieważ jest zbyt antyczny i jego umiejętność, w momencie wyda...
autor: TommyTree
śr lip 29, 2009 4:25 pm
Forum: Początkujący
Temat: silence pytanie
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 795

silence pytanie

Nocny - terror zadziała.
autor: TommyTree
śr lip 29, 2009 2:52 pm
Forum: Początkujący
Temat: silence pytanie
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 795

silence pytanie

Knoely ma rację. Po rozpatrzeniu silenca, nie można zagrywać czarów, ale jak jest napisane w reminderze tegoż instanta (Spells cast before this resolves are unaffected.) . Czyli wszystko co zostało zagrane przed rozpatrzeniem silenca zadziała normalnie. Odnośnie przykładu z mind's desire - tak, możn...
autor: TommyTree
ndz lip 26, 2009 9:17 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: Swordsmaster
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 387

Swordsmaster

Zephyel - Sensei Golden tail to inny przypadek od umiejętności swordsmastera. SGT dawał kartom triggered ability[w zasadzie training counter, który SGT daje, nie robi absolutnie nic, służy tylko do tego, by nie było problemów z pamięcią]. Co do karty - nie jest za silna, ale jakoś dziwnie wytrzymała...
autor: TommyTree
ndz lip 26, 2009 9:05 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart

Skąd tu teraz oblivion ring? Zakładając, że hydra została usunięta przez oblivion ringa, to po zniszczeniu tego enchantmentu hydra pójdzie na cmentarz, bez możliwości zrobienia czegokolwiek.
autor: TommyTree
ndz lip 26, 2009 8:44 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart

Ciekawa sprawa, gdyż powinno sprawdzić się LKI, które mówi o tym że kreatura wraca jako 0/0 (w przypadku chwilowego pouszczania battlefield do strefy exile, z kreatury zdejmowane są wszelkie obrażenia, znaczniki,czy to plusowe czy minusowe i inne efekty). Uratować sie jej nie da poprzez aktywowanie...
autor: TommyTree
czw lip 23, 2009 12:09 pm
Forum: Początkujący
Temat: pernamenty
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 430

Ale z drugiej strony jest taka zasada (właściwie najważniejsza w MtG) że jeśli tekst na karcie jest sprzeczny z zasadami to obowiązuje tekst na karcie. Tekst na karcie nie ma żadnego znaczenia, ważny jest oracle text ;). Nature Spiral cofa "permanent card", czyli kartę, która może wejść do gry{czy ...
autor: TommyTree
śr lip 22, 2009 6:31 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: [KS]Conflict - nowy set
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 1479

[mtg=Imperial%5D+%5BMask]Imperial Mask[/mtg] tworzy tokeny niekreatur, i artificer powinien mieć podobny wording.

Poza tym, jak na razie calkiem przyjemny set :).
autor: TommyTree
śr lip 22, 2009 6:27 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Lądy możesz zagrywać, bo Sen triplets działa od początku twojego upkeepu, do końca tury ;).
autor: TommyTree
wt lip 21, 2009 8:47 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: [KS] Bóstwa: Egipt
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 2255

Ok, krótka ocena: Anubis - za mocno, i to kosmicznie. Pierwsza umiejętność jest bardzo silna, i do tego zwiększa lojalność. Co do 'potęgi' dwóch abilitek anubisa: NIcol Bolas: +3: Destroy target noncreature permanent. Tak, tylko Nicol Bolas kosztuje 8 many. To więcej niż kosztuje, dajmy na to, [mtg=...
autor: TommyTree
ndz lip 19, 2009 7:36 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

p4v - [mtg=Forked-Branch%5D+%5BGarami]Forked-Branch Garami[/mtg] jest [na ile teraz pamiętam jedynym] kontrprzykładem.
autor: TommyTree
ndz lip 19, 2009 6:58 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

I ten twój przykład z Cavalry Master jest nieadekwatny do tego co wspominał Erykz i ja. Ta krita nie ma napisane: Flanking Flanking Przykład jest dobry, bo Cavalry master daje flanking tylko kreaturom z... flankingiem, czyli dla potrzeb gry mają : flanking, flanking. I oczywiście oba[lub nawet więc...
autor: TommyTree
sob lip 18, 2009 9:15 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: Curse - mój set ;)
Odpowiedzi: 24
Odsłony: 2659

Dark witch - fajny common, elegancki, prosty, wpasowuje się w kolor i nieprzegięty :P. Goblin rider - j.w. nie podoba mi się tylko, że to ściśle lepsza wersja [mtg=Raging%5D+%5Bgoblin]Raging goblin[/mtg]. Mighty knight - nazwa totalnie nie pasuje do statystyk. Może young knight[kicker ew. odzwiercie...
autor: TommyTree
pt lip 17, 2009 11:27 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: Fuss - auorskie ability
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 735

Karta będąc w grze nie pamięta X, trzeba więc dać "This comes onto battlefield with X +1/+1 counters on it". No i zamiast po prostu tekst umiejętności, "When this comes onto a battlefield, return target card from graveyard to play under your control" - cała zabawa z wyszukiwaniem i pokazywaniem kart...
autor: TommyTree
pt lip 17, 2009 11:06 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: Curse - mój set ;)
Odpowiedzi: 24
Odsłony: 2659

Jakoś nie rozumiem motywu setu, na razie wygląda to jak mieszanina losowych kart - losowych PRZEGIĘTYCH kart. Porównaj: [mtg=Flying%5D+%5Bman]Flying man[/mtg]{czy jak tam się nazywa ta funkcjonalnie identyczna karta z m10} z oboma niebieskimi kartami, które podałeś. Bomb Thrower - [mtg=Vulshok%5D+%5...
autor: TommyTree
śr lip 08, 2009 3:45 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Przy rozpatrywaniu czaru, najpierw zgadzana jest zgodność celów. Jeżeli wszystkie są niedozwolone, czar jest kontrowany. Tokeny przeżyją.
autor: TommyTree
pn lip 06, 2009 12:13 am
Forum: Nadchodzące dodatki
Temat: Zmiany zasad w M10
Odpowiedzi: 80
Odsłony: 8424

Czekaj, który gracz jest który bo dla mnie 'gracz ktoremu zostaną zablokowane kreatury' to po prostu atakujacy Zgadza się, to jest atakujący, tylko nie każdy atakujący ma zablokowane krity. Semantyka itd. jesli chodzilo ci o to, ze atakujący deklaruje w jakiej kolejnosci atakuje krity, to czy nie j...
autor: TommyTree
ndz lip 05, 2009 11:38 pm
Forum: Nadchodzące dodatki
Temat: Zmiany zasad w M10
Odpowiedzi: 80
Odsłony: 8424

Rozumiem sprawę, jak jest kilka blockerow, bo wtedy tak wlasciwie nie wiemy ktora krita nam zejdzie... Jak to nie wiemy - wiemy, bo gracz, któremu zostaną zablokowane kreatury, musi wyznaczyć w jakiej kolejności je blokuje.[w razie czego, spojrz na artykuł na stronce :P]. ale jak się ma sprawa z 1 ...
autor: TommyTree
sob lip 04, 2009 6:09 pm
Forum: Początkujący
Temat: KEYWORDY, czyli co to jest flying, first strike itd.
Odpowiedzi: 441
Odsłony: 60271

Przez następne siedem dni [do 11 lipca] lifelink się kumuluje, potem wchodzą w życie zmiany zasad w m10 i lifelink nie będzie się kumulował.
autor: TommyTree
sob lip 04, 2009 5:45 pm
Forum: Alternatywne karty
Temat: Dwarven commando
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 722

Zephyel - albo to jakiś spisek [:P], albo nie widzę podobieństwa między kartami[prócz koloru].
autor: TommyTree
sob lip 04, 2009 10:33 am
Forum: Alternatywne karty
Temat: Dwarven commando
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 722

Taa, to dobry pomysł by dodać reminder text :P[dodany]. Czy za dobra? No, nie jestem przekonany, jeśli nie zostanie zagrany z ninjutsu to jest słaby, a i sama jego umiejętność jest dość niszowa, w zasadzie planowałem go na trick do limited.
autor: TommyTree
pt lip 03, 2009 11:50 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 273106

Nie. Celem czaru musi być blokująca kreatura i dla czaru, który ma cele należy je wybrać[i muszą być dozwolone].
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11