Zrodzony z fantastyki

Znaleziono 153 wyniki

autor: StilghAR
pn mar 19, 2007 1:26 pm
Forum: Początkujący
Temat: P9
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 528

Eee... nie
autor: StilghAR
pn mar 19, 2007 1:23 pm
Forum: Początkujący
Temat: Kiedy potwór wchodzi do gry...
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 402

A upkeep (a nie 'unkeep') to jedna z faz w grze. Tzw. faza utrzymania. Nie faza, krok będący częścią fazy początku tury. na czym polega ECHO Na początku swojego upkeepu, jeżeli nie kontrolujesz stwora z Echo nieprzerwanie od początku swojej poprzedniej tury, musisz opłacić koszt Echo. na starszych ...
autor: StilghAR
pn mar 19, 2007 1:19 pm
Forum: Początkujący
Temat: Sudden spoiling
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 246

1) 4/4. Spoiling działa tylko na te istoty, które są w grze w momencie jego rozpatrywania.

2) 1/4
autor: StilghAR
sob mar 17, 2007 11:43 am
Forum: Początkujący
Temat: Enchant / AURA
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 364

Tak.
autor: StilghAR
wt mar 06, 2007 3:24 pm
Forum: Forum ogólne
Temat: Wujek dobra rada
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 628

W batlach jest to spowodowane raczej kosztownością armii, chociaż niektóre talie są droższe niż spora, ale „używana” armia. Po prostu ludzie kupują rozpiski, a nie armie, bo boją się że stworzą coś niegrywalnego. To samo w M:tG. Gracze niechętnie wkładają pieniądze w coś, co nie jest w ...
autor: StilghAR
wt mar 06, 2007 12:57 pm
Forum: Forum ogólne
Temat: Wujek dobra rada
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 628

Dobrze Ci się zdaje. Scena turniejowa M:tG wygląda w taki sposób, że jest ileś tam (zazwyczaj niewiele) uznanych (czyt. takich, które już coś większego wygrały) talii i tym ludzie grają. Granie własnymi pomysłami należy do rzadkości niestety.
autor: StilghAR
wt gru 19, 2006 9:24 am
Forum: Gry planszowe
Temat: Pirates of the Spanish Main.
Odpowiedzi: 137
Odsłony: 48171

Kilka dni temu ruszyło Pirates CSG Online. Jeżeli ktoś miał do czynienia z MtGO, to będzie tutaj czuł się jak w domu. Kupujemy wirtualne boostery, można grać towarzysko, turniejowo. Graficznie prezentuje się to to całkiem przyzwoicie, dobrze przeniesiono wszystkie zasady. Z grą można się zapoznać po...
autor: StilghAR
pn gru 18, 2006 8:52 pm
Forum: Gry planszowe
Temat: Magiczny Miecz!
Odpowiedzi: 135
Odsłony: 88904

Z Magią i Mieczem doświadczeń nie miałem, więc ciężko mi się wypowiadać na temat porównania obydwu gier. Odnośnie MM mam jednak same miłe wspomnienia. Posiadam chyba wszystkie dodatki za wyjątkiem Magii. Ehh... nie ma to jak dwu-, trzydniowa partyjka w gronie znajomych. :) Przy okazji małe pytanko -...
autor: StilghAR
czw lis 30, 2006 7:37 pm
Forum: Początkujący
Temat: Nazbierane pytania
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 620

8. Czy Land który ma wpisane po prostu "Land" bez niczego, jest basic landem"? Nie. Basic Landy w Magicu to tylko karty o nazwach: Plains, Island, Swamp, Mountain, Forest, Snow-Covered Plains, S-C Island, S-C Swamp, S-C Mountain, S-C Forest. 10. Dużo jest kart z shadow'ami i czy to sątlyko czarne k...
autor: StilghAR
śr lis 29, 2006 10:45 am
Forum: Początkujący
Temat: Jak zacząć grać?
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 323

Jedyną grą, dzięki której można pograć sobie z komputerem jest Magic: the Gathering wydane prawie 10 lat temu przez Microprose. Problem w tym, że ta gra jest oparta o zasady 4 edycji, a od tamtego czasu bardzo dużo się zmieniło. Polecam to raczej jako ciekawostkę, niż program do nauki gry. Jakby nie...
autor: StilghAR
śr lis 15, 2006 1:59 pm
Forum: Początkujący
Temat: Dwa pytanka (pestilence i cannot be target)
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 371

1. Tak, ale zostaną one sprewentowane
autor: StilghAR
pn lis 13, 2006 7:27 pm
Forum: Początkujący
Temat: Kilka pytań
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 473

Odnośnie pierwszego - na początek polecam zapoznać się z podstawowymi zasadami Magica. Książeczkę po polsku masz pod tym linkiem:
http://www.wizards.com/magic/rules/MTG9EDRulebook_PL.pdf
Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości, pisz śmiało.
autor: StilghAR
pn paź 30, 2006 1:49 pm
Forum: Początkujący
Temat: atrybuty kreatury
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 576

Chciałbym jednak wiedzieć o jakie konkretnie karty chodzi. Global enchantment ze zdolnością 'Each creature 1/1 gains +1/+2' nie istnieje (o ile mi wiadomo Razz). Zresztą w sumie nie wiem, co by powodował. Bo wystawiam creature 1/1 ,wchodzi jako 2/3, i w tym momencie staje sie 1/1 i dostaje +1/+2, p...
autor: StilghAR
ndz paź 29, 2006 9:00 am
Forum: Początkujący
Temat: Blokowanie flying i karta Harmonic Sliver
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 411

szybcia pisze:
Czy jeśli nie ma na stole enchantmentu ani artefaktu tzn, że nie mogę wyjść żadnym Sliver'em ?

Jeżeli nie ma na stole encha, ani artefaktu, to możesz normalnie slivery zagrywać. Po prostu ich zdolność widząc, że nie ma żadnego legalnego celu, nie wejdzie na stos.
autor: StilghAR
sob paź 28, 2006 10:21 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 275421

A propos Petrahydroxa można jeszcze dodać, że by zrobić mu krzywdę jakimś targetującym spellem trzeba go rzucić po odpaleniu się jego zdolność, tak by ta byłą rozpatrywana zaraz po czarze. ..., co ponownie odpali jego zdolność, która pójdzie na stos nad tym wspaniałym targetującym spellem. Tenże sa...
autor: StilghAR
sob paź 21, 2006 9:22 am
Forum: Początkujący
Temat: Epic
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 300

Kopia zaklęcia jest zaklęciem, w związku z czym można ją normalnie kontrować. Jeżeli zostanie skontrowana Remandem, to spell zostanie skontrowany i tyle.
autor: StilghAR
śr paź 18, 2006 1:07 am
Forum: Początkujący
Temat: Światy/Plany
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 405

Może być cytat z oficjalnej strony producenta? :) Nothing ever changes in Ravnica. For countless millennia, cities have covered the entire plane . Eventually, they ran together into one vast megalopolis -- a patchwork of grand halls, decrepit slums, ancient ruins, and layer upon layer of stonework s...
autor: StilghAR
wt paź 17, 2006 4:58 pm
Forum: Pytania do sędziego
Temat: Jareth i protekcja
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 436

Nie, możesz wybrać tylko jeden kolor
autor: StilghAR
wt paź 17, 2006 2:53 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 275421

Mozecie wyjasnic dlaczego flying w tej sytuacji nie zadziala i dlaczego po zdjeciu blockera obnizeniem statystyk atacker nadal jest zblokowany? Probuje od 3 tygodni rozgryzc dzialanie stosu i te odpowiedzi nie pasuja do mechaniki stosu. Może dlatego, że z mechaniką stosu nie mają te rzeczy nic wspó...
autor: StilghAR
ndz paź 15, 2006 1:57 pm
Forum: Początkujący
Temat: Tu wpisujemy pytania o dzialanie kart
Odpowiedzi: 5485
Odsłony: 275421

Ilimanter pisze:
Instant też jest przez chwilę kartą w grze, ale nie jest permamentem.

Yyy... nie. Instant ani przez chwilę nie jest w grze. Zazwyczaj Instant jest na ręku, potem na stosie, a na końcu na graveyardzie. W grze mogą znajdować się wyłącznie permanenty.
autor: StilghAR
sob paź 14, 2006 8:12 pm
Forum: Początkujący
Temat: Protekcja
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 308

lew pisze:
1.Nie

Bzdura. Istota z Fearem może być blokowana tylko przez istoty czarne, lub artefaktyczne. To, jaką ta istota ma protekcję nie ma tu nic do gadania. Jeżeli więc ta istota z protekcją jest czarna, lub artefaktyczna, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nią zablokować.
autor: StilghAR
wt paź 03, 2006 10:55 pm
Forum: Początkujący
Temat: Co z tą aurą
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 333

Aurę zagrywa się na to, co jest na niej napisane. Jeżeli masz tekst "Enchant Creature", to możesz ją zagrać tylko na stwora. Jeżeli masz "Enchant Land", to tylko na ląd. I tak dalej...
autor: StilghAR
sob wrz 30, 2006 5:39 pm
Forum: Początkujący
Temat: Pomożcie początkującemu...
Odpowiedzi: 74
Odsłony: 5329

Połóż na nią counter +1/+1.
Counter to taki znacznik (może być moneta, kostka, kawałek papieru, etc.), który kładziesz na karcie. Znacznik +1/+1 na przykład zwiększa P/T istoty właśnie o +1/+1
autor: StilghAR
pt wrz 29, 2006 10:00 pm
Forum: Trade
Temat: Lista nieuczciwych traderów
Odpowiedzi: 139
Odsłony: 39079

Lukas22 pisze:
mimo zapewnień że przesyłka została wysłana co jest nieprawdą.

A prosiłeś go o potwierdzenie nadania?
autor: StilghAR
ndz wrz 17, 2006 10:32 am
Forum: Początkujący
Temat: czy można
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 284

Jak najbardziej.
autor: StilghAR
pt wrz 15, 2006 8:14 am
Forum: Początkujący
Temat: Double stricke
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 354

Odpowiedź prawidłowa, ale jeżeli się tylko wydaje, to nie odpowiadamy. ;)
autor: StilghAR
sob sie 05, 2006 1:04 pm
Forum: Początkujący
Temat: Converted mana cost
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 300

Converted mana cost to tylko to, co jest wydrukowane na karcie w prawym górnym rogu, przekształcone na konkretną liczbę (jeżeli jest X - patrz post Ubiquita). Dodatkowe koszta pokroju Entwine się do tego nie wliczają.
autor: StilghAR
pt sie 04, 2006 5:48 pm
Forum: Początkujący
Temat: Problem z Ivory Mask
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 320

przed czym dokladnie chroni Ivory Mask ? Gracz nie może być celem czarów i zdolności, czyli chroni przed czarami i zdolnościami, które mają w tekście słowo target. Poprostu nie można nimi Ciebie wziąć na cel. czy jesli przeciwnik zagrywa mi np Dampen Thought to wywala mi te karty, czy nie (na moj g...
autor: StilghAR
czw sie 03, 2006 11:37 am
Forum: Początkujący
Temat: Spawnbroker
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 255

czy gdy Spawnbroker wchodzi do gry to czy moge dac oppowi kreature Fleeting Image i odrazu zagrac jej zdolnosc aby wrocila do Mojej ręki ?? Nie za bardzo. Najpierw zostanie rozpatrzona zdolność Image, która wróci tą istotę na rękę. Następnie rozpatrzona zostanie zdolność Spawnbrokera. Ponieważ jedn...
autor: StilghAR
czw sie 03, 2006 11:31 am
Forum: Początkujący
Temat: Czy Summoning Sickness występuje tylko u kritów?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 449

Ad. 1 Summoning sickness ma wpływ tylko na istoty. Jeżeli permanent zmieni się w istotę, to sprawdza się, czy kontrolujesz go bez przerwy od początku tury. Jeżeli nie, to jest chory. Ad. 2 Zmniejszyć toughness do 0 (jeżeli to istota), usunąć poza grę, wrócić na rękę, "wyłączyć" ([mtg=Faith\%27s_Fett...