Zrodzony z fantastyki

 
Awatar użytkownika
Malta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: pn wrz 29, 2003 12:08 pm

sob wrz 03, 2005 3:57 pm

Bardzo dobrze, że temat odgrzebałeś.
To jest przepis z dedykacją.

Sos z cukinii i brokułów, albo przepis dla Seji'ego.

1 mała cukinia (ok 35-40 dag)
2 cebulki
1 mały brokuł
0,5 opakowania serka pleśniowego (dowolny) lub 1 duży serek topiony kremowy.
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię i cebulę obieramy, drobno kroimy. Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki.
podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek z odrobiną soli, potewm wrzucamy do niej cukinię. Przykrywamy i ma się dusić. kiedy cukinia zmieknie dodajemy brokuła i dalej dusimy. Jesli bedzie za mało wody - nalezy dodać.

jak wszystko jest w miarę miękkkie dodajemy pokruszony ser i bardzo powoli go rozprowadzamy - musi sie rozpuścić!!!

dodajemy na sam koniec zioła prowansalsie, sól i pieprz: ile kto lubi.

Podawać z makaronem.
 
Awatar użytkownika
Verghityax
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 894
Rejestracja: śr mar 19, 2003 8:43 am

pt paź 14, 2005 9:30 am

Tak się zastanawiam, dlaczego jeszcze nie ma Polterowej Książki Kucharskiej w wersji pdf? :D
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

pt paź 14, 2005 11:46 am

Bo zapomnialem. Bedzie po Imlalu w ciagy tygodnia-dwoch.
 
Awatar użytkownika
Verghityax
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 894
Rejestracja: śr mar 19, 2003 8:43 am

pt paź 14, 2005 12:56 pm

Ale z fotkami. Koniecznie musi być z fotkami :razz: "Gotuj z Polterem" :wink:
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

pt paź 14, 2005 1:28 pm

Verghityax pisze:
Gotuj z Polterem

Scheissewurstfish? :P
 
Awatar użytkownika
Verghityax
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 894
Rejestracja: śr mar 19, 2003 8:43 am

pt paź 14, 2005 1:39 pm

Seji pisze:
Verghityax pisze:
Gotuj z Polterem

Scheissewurstfish? :P


Gute deutsche biten śmietanen! :hahaha:
 
Alek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: czw kwie 15, 2004 4:23 pm

pt paź 14, 2005 1:44 pm

Schlagensahne, du Werfluchte Polnischen Idioten!
 
Awatar użytkownika
Verghityax
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 894
Rejestracja: śr mar 19, 2003 8:43 am

pt paź 14, 2005 1:55 pm

Alek pisze:
Schlagensahne, du Werfluchte Polnischen Idioten!


Widać ktoś tu Wołoszańskiego nie ogląda :razz:
 
Awatar użytkownika
Azirafael
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Posty: 245
Rejestracja: czw mar 25, 2004 11:44 am

pt paź 14, 2005 3:31 pm

Tak, ja wiedziałam, że kiedyś pożałuję...

Studencka zupa-śmieciucha z czosnkiem.

Składniki:
Bulion koniecznie z kury (może być domowy, lub z "kostki"), nak na oko coś 2-2,5 literka
Kawałek kurczaka (filet, nóżka, kilka skrzydełek; wdług uznania)
Czosnek (wg. uznania; ja lubię to "paskudztwo" więc zużyłam pół główki)
Ryż lub ugotowany drobny makaron

Kurczaka i pokrojone w kawałki ząbki czosnku gotujemy do miękkości w bulionie. Potem odccedzamy, obieramy kurczaka z mięska i razem z czosnkiem miksujemy w bulionie. Dodajemy makaron (wcześniej ugotowany) lub ryż (wówczas gotujemy z ryżem coś koło 15 minut, żeby ryż zrobił się miękki). Doprawić do smaku i podawać z natką pietruszki.
 
Awatar użytkownika
ghoulas
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 313
Rejestracja: wt paź 28, 2003 12:42 pm

pt paź 14, 2005 3:47 pm

NO temat ciekawy to i ja wrzucę coś swojego.

Ziemniacki ala koniec miesiąca ;)

0,5 kg ziemniakow
300 g wędliny (jakakolwiek nadająca się do smarzenia kiełbasa)
mała marchewka
cebula, czosnek
liśće laurowe, sól pieprz i ziele prowansalskie do zmaku.

Jak przygotować

Ziemniaki obieramy i kroimy na średniej grubości plastry, marchewke kroimy w kostke tak samo postępujemy z kielbasą. Obieramy i tniemy na plasterkki cebulę.

Brytfankę (w garnku niewyjdzie tak jak trzeba) smarujemy od wewnątrz margaryną (odrobine więcej na spodzie brytfanki) i układamy warstwę z plasterków ziemniaków.Solimy je odrobinkę. Na to układamy kielbasę, marchewkę i plasterki cebuli, wszystko posypujemy przyprawami do smaku i układamy kolejną warstwę plasterków ziemniaków. Na to kładziemy kilka listków laurowych i znow doprawiamy.

Wstawiamy brytfanke do piekarnika i dusimy 30-45 min dotąd aż ziemniaki zrobią się miekkie.

Wykładamy na talerz i jemy.

Polecam.
 
Awatar użytkownika
zegarmistrz
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 1002
Rejestracja: śr paź 20, 2004 4:05 pm

sob paź 15, 2005 9:33 pm

Kapuśniak za grosze

1/4 kg kiszonej kapusty (50gr)
1 kostka rosołowa (50 gr)
2 duże, obrane ziemniaki (nie pamiętam ile kosztują, ale tanio)

Opcjonalnie:
1/2 laski kiełbasy zwyczajnej albo innego mięsa
2 suszone grzybki (jeśli mamy)
1 łyżka powideł śliwokowych (jeśli mamy)
Przyprawy: sól, pieprz, owoce jałowca, majeranek, pieprz ziołowy (co mamy)
Marchew
Pietruszka

Obieramy kartofle, wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by było jej minimum 2x więcej niż kapusty. Gotujemy jakieś 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dobrze jeść z chlebem.

Chińsko - Wietnamski Sos Słodkokwaśny

30dag mięsa (ja preferuje karczek wieprzowy, ale może być wszystko - kury, krowy, świnie, ryby, koty, psy...)
1 dorodna marchewa
1 cebula
2-4 plastrów anansa (i 2 łyżki soku)
1/2-1 papryki (najlepiej czerwonej)
2-4 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki octu
2-4 łyżeczek cukru
2-4 łyżeczek sosu sojowego
1 kostka rosołowa
1 szklanka wody
Troche oleju.

Opcjonalnie:
Można dodać innych ważyw, kiełków soji lub bambusa.

1) Bierzemy mięso, ananasa, papryke, marchew, cebule. Kroimy w małe paski sługości 2cm.
2) Podsmarzamy to na oleju używając woka lub patelni.
3) Gdy się już podsmarzy zalewamy wodą. Wody nie powinno być bardzo dużo - wtedy sos jest lepszy.
4) Przyprawiamy pozostałymi składnikami
5) Dusimy jakieś 20-30 minut pod przykryceiem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli wyparuje zbyt dużo wody warto odrobinę jej dolać.

Podajemy z ryżem.
 
Awatar użytkownika
Iman
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 739
Rejestracja: pn maja 03, 2004 10:46 pm

ndz paź 16, 2005 11:30 pm

Mam zamiar zacząć na poważnie uczyć się gotować, więc pewnie będę często zaglądać do tego tematu :P Chociaż nie powiem, moje dotychczasowe próby kulinarne nie miały tragicznego finału.
No, ale skoro temat został odgrzebany to może dorzucę coś od siebie, dla niezbyt zaawansowanych kucharzy ;)

Jajecznica na serze. Chyba nietrudno się domyślić jak to się robi :)

A drugi przepis to grzanki z czosnkiem, tak zwane Homontowe ;)
Potrzebny chlebek, czosnek i majonez.
Kromkę chleba trzeba opiec (może być z grilla), czosnek przekroić na pół i potrzeć nim grzankę (tylko nie za dużo!) a potem posmarować majonezem. Nieskomplikowane, a wiecie jakie pyszne? :)
 
Awatar użytkownika
Hezor
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 3788
Rejestracja: pn lip 23, 2007 10:31 pm

ndz paź 16, 2005 11:39 pm

Iman pisze:
Jajecznica na serze Chyba nietrudno się domyślić jak to się robi

Faktycznie, nietrudno, ale jak juz piszesz dla niezbyt zaawansowanych to napisz jak :)

Jakbym napisal Omlet "To sie je?" Z_Chora_Iloscia_Majeranku, moje ulubione danie :) to tez wszyscy (no, prawie) by wiedzieli o co chodzi, ale nie podalbym przepisu :)

A wiec. Dla wiekszosci ludzkosc jest to nie jadalne, ale co tam.

4 jaja.
1 - 2 duze lyzki majeranku.

Dokladnie rozbeltac jaja, dosypac majeranek, mieszac do uzyskania jednolitej zielonej barwy i wylac na mocno rozgrzana patelnie z jakims tluszczem. Kiedy brzeg zaczyna sie scinac delikatnie hmm, poodrywac od brzegow patelni (wiadomo o co chodzi, nie?). Dobrze jest tak lac, ay majerank nie wyplynal na wierzch.

Calosc duzo zyskuje na obecnosci curry w mieszance, ale majeranek jest podstawowym skladnikiem. Wiem, ze powinny byc jajka, ale tu jest majeranek :)

Aha - nie przepis, ale pomysl - jesli ktos ma/uzywa papryczek chili w oleju, to smazenie na takim oleju daje wspanialy pikantny smak potrawie, polecam. :)


2 drobne uwagi. Jestem uzalezniony od majeranku. Smaze wiecej od Alberta, ktory smazy tez owsianke. Co widac.
 
Awatar użytkownika
Iman
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 739
Rejestracja: pn maja 03, 2004 10:46 pm

ndz paź 16, 2005 11:53 pm

Myślałam, że skoro jest NA serze to wiadomo :P Ale skoro nie, to pardon i już wyjaśniam, jak to się robi :)
Wziąć ileś jajek (w zależności od apetytu), plaster sera (jeśli jest powyżej trzech jajek to albo gruby, albo dwa). Patelnię pokryć cienką warstwą tłuszczu, ułożyć na niej ser, poczekać aż się nieco roztopi, wbić jajka i mieszać to z serkiem aż białko się zetnie (w międzyczasie posolić jak ktoś lubi). Cała filozofia :)

PS. A chcecie przepis na wegańskie ciastka? ;)
 
Awatar użytkownika
haker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: śr maja 18, 2005 12:46 pm

ndz paź 23, 2005 7:56 pm

Jak masz pisac bzdury, to idz gdzies indziej. - Seji
 
Awatar użytkownika
Wojewoda
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 902
Rejestracja: wt paź 28, 2003 9:21 pm

ndz paź 23, 2005 8:06 pm

A ja mam pytanko, kiedy pdf, Drogi Seji?:)
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

ndz paź 23, 2005 8:15 pm

Postaram sie po weekendzie. Postaram. Ok?
 
Awatar użytkownika
Wojewoda
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 902
Rejestracja: wt paź 28, 2003 9:21 pm

ndz paź 23, 2005 8:44 pm

Seji a po weekendzie nie będzie można publikować niczego bez zgody Urzędu na Mysiej, więc może jednak dzisiaj jeszcze?
 
Awatar użytkownika
Finn
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 478
Rejestracja: sob cze 28, 2003 10:08 pm

ndz paź 23, 2005 10:38 pm

!!UWAGA!! Przepis bardzo drastyczny!

Bierzemy jedną małą, tłustą kaczkę i wieszamy za nogi. Potem okładamy ze wszystkich stron pałką, żeby skruszała. Obdzieramy ze skóry, patroszymy, nacieramy solą i ostrą papryką i zanim zdechnie umieszczamy w rozgrzanym do 300 stopni piekarniku. Jak się upiecze wyrzucamy, bo przecież nie będziemy jeść takiego paskudnego ścierwa.
 
Awatar użytkownika
Hezor
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 3788
Rejestracja: pn lip 23, 2007 10:31 pm

ndz paź 23, 2005 10:49 pm

Constructor - niezle, ale ja bym wzial do tego dwie kaczki.
 
Awatar użytkownika
Finn
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 478
Rejestracja: sob cze 28, 2003 10:08 pm

ndz paź 23, 2005 10:50 pm

Zawsze można zrobić podwójną porcję.
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

ndz paź 23, 2005 11:05 pm

Wrrrrrrr. Przestancie. Od kaczek sa inne topiki.
 
Awatar użytkownika
Gerard Heime
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 3299
Rejestracja: czw mar 20, 2003 9:02 am

ndz paź 23, 2005 11:13 pm

A już tak na serio, znacie jakieś dobre pzepisy na kaczkę?
Możnaby zrobić sobie pieczyste w ramach manifestacji politycznej, mniam.
 
Awatar użytkownika
lucek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: pn mar 01, 2004 6:55 pm

pn paź 24, 2005 12:03 am

Hm, ale ten pdf to ze zdjęciami byłby fajny, nie?
Ja mogę porobić zdjęcia tego, co gotuję. I kiedyś to zrobię i udokumentuję Brunatną Maź, ha.

l.
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

pn paź 24, 2005 12:03 am

OK, wizalem sie za to. W wersji roboczej i nieobrobionej material ma 55 000 znakow - ok 20 stron worda ;).
 
Awatar użytkownika
Finn
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 478
Rejestracja: sob cze 28, 2003 10:08 pm

pn paź 24, 2005 12:07 am

Ja ostatniego przepisu lepiej nie będę wzbogacał zdjęciami. Nie dość, że mało apetyczne, to jeszcze po co dostarczać dowodów organom ścigania? :-)
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

pn paź 24, 2005 12:11 am

Constructor pisze:
Ja ostatniego przepisu lepiej nie będę wzbogacał zdjęciami. Nie dość, że mało apetyczne, to jeszcze po co dostarczać dowodów organom ścigania?

ZNAMY TWOJE IP!

Urzad d/s zwalczania Opozycji Politycznej
Aleje Szucha, dawne Gestapo ;)

Jak dobrze pojdzie, pdf bedzie w nadchodzacym tygodniu.
 
Awatar użytkownika
Martva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: czw lut 17, 2005 10:19 am

czw lis 10, 2005 7:48 pm

O jaki ładniutki wątek :)
To ja się jeszcze dopiszę. Dzisiejsze przepisy sponsoruje literka 'B'.

Bakłażany panierowane
Bierzemy bakłażana, albo 2. Kroimy na plastry, między 0.5 a 1 cm grubości. Układamy na desce/talerzu i posypujemy przyprawami, które wpadną nam w łapki. Ostra papryka i czosnek - plus albo wszelke zioła, albo jakieś bardziej wschodnie rzeczy, typu kolendra, kardamon, imbir, kurkuma. Rozgrzewamy olej na patelni, plastry panierujemy (mąka, rozbełtane jajko, tarta bułka) i smażymy na złoto z obu stron. Wykładamy na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, bo chłoną tłuszcz. Spożywamy z błogą miną, maczając w sosie czosnkowo-jogurtowym.
W ten sam sposób można traktować cukinie. Chociaż cukinie zawsze ziołami posypywałam.

Buraki z fetą
Kilka buraków gotujemy albo pieczemy, w całości i w skórce. Kiedy są już gotowe, zostawiamy je do częściowego ostygnięcia, a sami bierzemy się za sos. Do miski wciskamy sok z cytryny i czosnek (ile się lubi), dodajemy trochę oliwy/oleju, pieprzymy :P i bełtamy. Przestudzone, ale ciepłe jeszcze buraki obieramy, kroimy w kostkę czy inne ćwierćplasterki, wrzucamy, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. W zasadzie takie też są niezłe, ale na ogół dodaję do nich jeszcze kawałki fety (jak całość ostygnie), przeważnie się babrzą i wygląda to wszystko bardzo... radośnie. Jak mi się mi się kiedyś będzie chciało, to zmiksuję całość :)
 
Awatar użytkownika
Wojewoda
Zespolony z forum
Zespolony z forum
Posty: 902
Rejestracja: wt paź 28, 2003 9:21 pm

czw lis 10, 2005 8:00 pm

Muszę spróbować tych buraków :D

Seji, Buraku dawaj pdfa.
 
Awatar użytkownika
Seji
Fantastyczny dyskutant
Fantastyczny dyskutant
Posty: 7523
Rejestracja: czw mar 20, 2003 1:43 am

czw lis 10, 2005 10:34 pm

Jak znajde czas na dokonczenie. Ledwo newsroom obrobiolem. Ech :/.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości