To ja jeszcze dorzuce, 2 razy ziemniaki
Tortilla Espanola
Składniki (3 osoby ale tak naprawde to mozna zjesc samemu;)
4 jajka, ziemniaki (2? 4?w sumie jak ktoc che), cebula, oliva z olivek - olej
Ziemniaki pokroic w cienkie plastry, cebule posiekac w kostke. Podgrzac olej na patelni, dodac ziemniaki i cebule, smazyc na wolnym ogniu ok 30 minut (mozesz smazyc na wiekszym ogniu az beda miekkie
). Odcedzic olej. Jajka wymieszacna jednolita mase, posolic, dodac ziemniaki i cebule, wymieszac. wlac troche oleju na patelnie i przelozyc na nia mieszanke. smazyc na wolnym ognu ok 5 minut z kazdej strony. (obracac przy pomocy talerza).
Komentarz: z doswiadczenia najbardizej upierdliwe jest smazenie ziemniakow. Wiec mozna pokroic w polplasterki, wiorki, kostke, etc. - im mniejdze kawalki, tym szybciej sie robia. Mozna jest na zimno, na cieplo, jak kto lubi.
I moja, khem, specjalnosc, ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki
boczek wedzony
folia aluminiowa
Sos:
jogurt Bakomy
sereg bialy (np Bieluch)
czosnek
wszystkie przyprway, jakie sie nawina
lub czubryca
Bierzemy ziemniaki, obieramy - ile kto chce. Kroimy, jesli trzeba, na pol lub na 4 (zeby byly wszytskie mniej wicej tej samej wielkosci). Kroimy boczek. Kazdy ziemniak (kawalek ziemniaka) kroimy na pol, miedzy polowki wsadzamy kawalek boczku, calosc owijamy folia aluminiowa. Jak jzu owiniemy wszytskie,w sadzamy do piekarnika - i tu tricky part: trzeba piekarnik wyczuc. Na pierwszy raz proponuje temperature 180 i godzine grzania (jak ktos ma termoobieg, niech wlaczy). Po godzinie sprawdzamy - ziemniaki powinny byc przyrumienione, w srodku miekkie, boczek upieczony. Jesli wyjmiemy je za wczesnie, ebda jak ugotowane. Ogolnie czas pieczeni jest miedzy 45 minut a 90 minut. Zalezy od kuchenki, mocy, wielkosci ziemniakow.
Jaks ie pieka, robimy sos: kubek (lub dwa) 0,5 litra jogurtu Bakomy (najbardziej gesty) mieszamy z pudelkiem (lub dwoma) serka typu Bieluch (jest to zagestnik - jogurt po rozmieszaniu robi sie rzadki). Do tego wrzucamy ile kto lubi rozgniecionego czosnku (ale minimum IMO to 2 zabki na kubek jogurtu) i takie przyprawy, jak lubimy (vegeta, pieprz, pieprz zilowy, ziola prowansalskie, oregano, etc.). Ewentualnie mozna kupic czubryce (takie ziolko) i zrobic sos tylko z nim - pycha.
Jak nam sie upieka ziemniaki, wrzucamy w jedna miche (wciaz w folii), podajemy w miseczkach sos. Cala banda (na sesji, imprezie, etc) ma teraz polgodzinne zajecie
.
Rzecz banalnie prosta, tania, najlepiej smakuje kolo 2 w nocy
.
BONUS
Obcy sluz/Marsjanski szlam
Paczka szpinaku (lub pol paczki - ile kto zje)
kilka jajek
przyprawy, czosnek, cebulka, etc
Szpinak zamrozony (lub swiezy) rzucamy w garczek na olej, zeby rozmarzl/odparowal/podsmazyl sie. Jak jest juz suchy, wbijamy kilka jajek, sypiemy przyprawy, czosnek (rozgnieciony). Calosc mieszamy, az do uzyskania pozadanej konsystencji zielonego czegos. Podajemy z pieczywem lub bez
.
Jak ktos chce cos do tego dodac - mieso, cebule, etc, to trzeba wrzucac tak w polowie robienia sie szpinaku, zbey sie podsmazylo.