pn sie 25, 2003 7:20 pm
W karczmach poza miastami (jak pisano w gazetach) nieby³o wielkiego menu czy czego¶ w tym stylu. Jak upolwali dzika to mozna bylo tego i nastepnego dnia dostac pieczeñ z dzika. To co dzi¶ by³o zrobione dzi¶ siê jad³o. Niemo¿na by³o zamówiæ jakiego¶ specjalnego dania. Czêsto gotowano zupy. Cebulowa, grochówka itd. Podstawa czyli chleb. Do tego mleko, piwo, wino, miód, sok (¿adko) czy kompot.
<br />Dla smaku warzywa, ser (bia³y i ¿ó³ty), grzyby itd.
<br />Przyk³adowe posi³ki:
<br />SNIADANIA:
<br />1- pól bochenka chleba, ser (¿ó³ty b±d¼ bia³y), marchew, ogórek, jab³ko
<br />2 - Zupa (cos wymy¶lisz, jakies proste) trochê chleba, miodu (pszczelego)
<br />3 - jajko sadzone, pieczywo, warzywa, i ser bia³y
<br />4- Ewentualnie jajecznica z chlebem i warzywami
<br />
<br />OBIADY:
<br />1-Plaster pieczeni (pieczeñ z lesnego zwierza, zawsze ¶wierza), zupa, chleb, ser i warzywa.
<br />2- Wêdzonka, chleb, ser bia³y, grzyby, ogórki
<br />3- Ryba, ogórek, chleb, zupa (do ryby s³ona), warzywa
<br />Zamiast chleba mo¿na dac kartofle, a w odpowiednim kraju ry¿.
<br />
<br />KOLACJE:
<br />patrz sniadania (zawierajace mniej jad³a ni¿ zwylkle, czêsto bez zupy)
<br />
<br />DESERY:
<br />1- Owoce (marynowane, suszone i zwyk³e).
<br />2- Ciasto (kruszonka z owocami lub bez, placek z owocami, babka dro¿d¿owa itp.)
<br />
<br />NAPOJE:
<br />1- Alkochole - Piwo (w biedniejszych gospodach podawano tanie rozcieñczone wod±), wino (tylko w bogadych karczmach), wino z miodem. (w karczmach i gospodach raczej niepodawano gorza³y czy wódki. Mocne trunki zostawiano na bankiety, wesela czy uczty)
<br />2- soki -Jab³kowy, wisniowy, winogronowy, po¿eczkowy i z innych owoców sadowych i le¶nych. (Soki raczej ¿adko wystêpuj± ze wzglêdu na trud ich zrobienia)
<br />3- mleko i temu podobne - Mleko (kozie w górach, krowie na nizinach), ma¶lanka, ¶mietana itp.
<br />4- syropy- rozcieñczane wod± syropy malinowe, wi¶niowe, ¶liwkowe itd.
<br />5- woda - ¼ródlana (w górach), zwyk³a woda z jeziora czy rzeki (tylko je¿eli takowy zbiornik wodny jest w pobli¿u), jezeli w poblizu karczmy jest jakies ¼ród³o wody mo¿na j± dostaæ (nawet je¶li niema jeziora czy rzeki np. w miastach, kopane s± studnie)
<br />6- herbata - raczej ¿adko, bo ciê¿ko j± uprawiaæ ale je¿eli wogóle to zio³owa, owocowa, miêtowa itd.
<br />7- kawa - odpêdza sen, droga bo ciêrzko j± uprawiaæ.
<br />
<br />Oczywi¶cie w bogatszych karczmach dobrze wyposarzonych mo¿na zje¶æ wyszukane przysmaki. Jakie¶ sa³atki, sosy, pieczenie i ró¿ne chore wybryki (krasno)ludzkiej wyobra¼ni.
<br />Je¿eli o czym¶ tu niewspomnia³em proszê pisaæ, mam wiedzê na ten temat.